Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Πασοκ & ΝΔ, χέρι-χέρι, διαλύουν την κοινωνία στη Δυτική Μακεδονία. Μαντέψτε ποιος κερδίζει.



Με την πιο πάνω επιστολή, που χρειάστηκε περισσότερο από ένα ολόκληρο χρόνο για να συνταχθεί, οι υπηρεσίες των Βρυξελλών απέρριψαν αίτημα της κυβέρνησης Σύριζα, που είχε υποβάλλει πέρυσι ο Λαφαζάνης, για να παραταθεί η λειτουργία 6 λιγνιτικών μονάδων επί 32000 ώρες αντί για 17500 ώρες στην 8ετία 2016-2023. Θέτουν έτσι προσωρινή ταφόπλακα στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή και θα περιμένουμε μ' ενδιαφέρον την αντίδραση τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΔΕΗ, που είναι η άμεσα θιγόμενη επιχείρηση. Αξίζει όμως να δούμε τι προηγήθηκε και πώς φτάσαμε ως εδώ.

Τον Οκτώβριο 2010, σε απάντηση ερώτησης της Ηρ. Διώτη στη Βουλή, ο Γ. Μανιάτης είχε πει πως "είναι πολιτική μας απόφαση η βαθμιαία, αλλά δραστική μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας..... Πλήρης αντικατάσταση των περισσότερων μονάδων της ΔΕΗ που καίνε λιγνίτη με μονάδες ίδιας, ή ανάλογης δυναμικότητας που θα καίνε πια το πολύ πιο ευγενές καύσιμο, το φυσικό αέριο."

Στις 27 Απριλίου 2012 το ΥΠΕΚΑ της τότε κυβέρνησης Παπαδήμου, με Υπουργό το Γ. Παπακων/νου και Υφυπουργό τον πιο πάνω Γ. Μανιάτη, ενώ είχε ήδη διαλυθεί η Βουλή και είχαν προκηρυχθεί εκλογές για τις 6 Μαΐου, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση κείμενο για τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό, όπου προτεινόταν η σταδιακή μείωση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη από περίπου 33Twh το 2011 σε περίπου 17TWh το 2020, όπως φαίνεται στο διπλανό διάγραμμα. Βασιλάκος της ΡΑΕ, Ζερβός της ΔΕΗ, Λάλας - "Εκπρόσωπος για το Κλίμα", Κάπρος του ΕΜΠ & Χαραλαμπίδης της Greenpeace είναι μερικά απ' τα ονόματα που υπέγραφαν το λαμπρό Σχεδιασμό, που πρόβλεπε για το 2020 διπλασιασμό της συμμετοχής του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή. Όπως ρωτούσα απ' την πρώτη ανάρτηση αυτού του ιστολόγιου, "Μήπως είμαστε το ...Κατάρ σε αποθέματα φυσικού αερίου" και δεν το ξέρουμε; Αλλά μας τα είχε εξηγήσει γλαφυρά ο καθηγητής Α. Φώσκολος το 2013.

Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε στο τέλος Ιουνίου 2012 κι όταν ολοκληρώθηκε ούτε ο Παπακωνσταντίνου ήταν πια ΥΠΕΚΑ ούτε ο Παπαδήμος Πρωθυπουργός, καθώς η κυβέρνηση "ειδικού σκοπού", για τη σωτηρία των ξένων τραπεζιτών με το PSI και την εξαθλίωση των Ελλήνων, είχε επιτελέσει το θεάρεστο έργο της, είχε παραδώσει τη σκυτάλη στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου και στο τέλος Ιουνίου Πρωθυπουργός ήταν πια ο Σαμαράς, με τη στήριξη του Βενιζέλου και του Κουβέλη. Τον Ιούνιο 2013 η ΔημΑρ αντιλήφθηκε επιτέλους πως είχε παραταυτιστεί με τη Δεξιά ΝΔ του Σαμαρά και το δεξιό Πασοκ του Βενιζέλου, "την έκανε μ' ελαφρά πηδηματάκια" απ' την κυβέρνηση ελπίζοντας μάταια να περισώσει ό,τι μπορούσε απ' το ποσοστό της, οπότε είχαμε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και αποκτήσαμε στο ΥΠΕΚΑ Υπουργό το Μανιάτη, με τις πιο πάνω απόψεις.

Καθόλου περίεργο λοιπόν που το 2013-14 η τότε Κυβέρνηση, και μαζί κι ο εκλεκτός της στη ΔΕΗ Ζερβός, ...
δεν έκαναν τις απαιτούμενες ενέργειες για να ενταχθεί η χώρα σε καθεστώς δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών CO2, όπως οι γειτονικές μας Βουλγαρία και Ρουμανία. Καθόλου περίεργο που, όπως προκύπτει απ' την πιο πάνω επιστολή των γραφειοκρατών της ΕΕ, δεν έκαναν τις απαιτούμενες ενέργειες για να ενταχθούν ο ΑΗΣ Καρδιάς κι ο ΑΗΣ Αμυνταίου στη ρύθμιση της Οδηγίας για τις Βιομηχανικές Εκπομπές για παράταση λειτουργίας 32.000 ωρών κι επέλεξαν τις 17.500 ώρες: είχαν αποφασίσει να τελειώνουν με τον ενοχλητικό λιγνίτη μιαν ώρα νωρίτερα, προκειμένου να πέσουν στη συνέχεια με τα μούτρα στο μεγάλο φαγοπότι του ηλεκτρισμού. 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ τζίρος είναι αυτά, δεν είναι παίξε-γέλασε! Πώς το είχε πει ο Καλογήρου στον Κούρκουλο στη "Λόλα", το 1964; "Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη!"

Τι σημασία έχει που το φυσικό αέριο είναι 100% εισαγόμενο; Σημασία γι' αυτούς προφανώς είχε το να κερδίζουν ο προμηθευτής κι ο εισαγωγέας! Τι σημασία έχει που τη μια βάνα στους αγωγούς αερίου την ελέγχει η Τουρκία κι έχει μάλιστα αποδείξει πως την κλείνει όποτε γουστάρει; Σημασία έχει να γίνεται τζίρος! 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Αυτή λοιπόν η κυβέρνηση των ΣαμαροΒενιζέλων δεν σκέφθηκε στιγμή πως η χρεοκοπημένη χώρα μας είναι η πιο εξαρτημένη ενεργειακά σ' ολόκληρη την ΕΕ, πίσω μόνο απ' το πλούσιο Λουξεμβούργο, κι αποφάσισε ν' αυξήσει κι άλλο το βαθμό εξάρτησης, αυξάνοντας τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα. Δεν σκέφθηκε στιγμή πως η χρεοκοπημένη χώρα δεν έχει χρήματα να πληρώνει εισαγωγές και τα δανείζεται με καθεστώς μνημονίων. Δεν σκέφθηκε στιγμή πως η χρεοκοπημένη χώρα είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία, τα παιδιά μας ξενιτεύονται καθημερινά στις φάμπρικες της Γερμανίας, όπως στις δεκαετίες του 1950-60 και μόνο ο λιγνίτης δίνει δουλειές στους Έλληνες. Δεν σκέφθηκε στιγμή πως μια ολόκληρη Περιφέρεια της χώρας, η Δυτική Μακεδονία, βασίζει μεγάλο μέρος της τοπικής της οικονομίας και της δομής της κοινωνίας στην ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη. Και δεν σκέφθηκε βεβαίως δευτερόλεπτο πως δυο σημαντικές πόλεις της περιοχής, η Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο, μαζί με κάποιους ακόμα Οικισμούς, ζεσταίνονται το μακρύ χειμώνα της περιοχής με τη θερμότητα που παράγεται κατά την ηλεκτροπαραγωγή απ' την καύση του λιγνίτη.

Πασοκ και ΝΔ υλοποίησαν με θέρμη την πολιτική υπέρ του φυσικού αερίου κι επεχείρησαν και να σαλαμοποιήσουν τη ΔΕΗ το 2014, πουλώντας την σε κομμάτια, αλλά δεν πρόλαβαν, τον Ιανουάριο 2015 είδαν την πόρτα της εξόδου. Κάποιοι μάλιστα απ' αυτούς, που τους βλέπαμε επιλεκτικά τα τελευταία χρόνια στα Μεγκακάναλα της διαπλοκής, επεχείρησαν αδέξια να κοροϊδέψουν άλλη μια φορά το λαό της περιοχής, τάζοντας επενδύσεις σε κάποια υποθετική νέα λιγνιτική μονάδα, μόνο που για να γίνει η επένδυση έπρεπε πρώτα να πουληθεί η ΔΕΗ! Μπορείς να κοροϊδέψεις κάποιον μια φορά, μπορείς να κοροϊδέψεις κάποιον ίσως και δεύτερη φορά, αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις όλους συνεχώς! Ο λαός ξέρει πολύ καλά πως "μετά την απομάκρυνσιν εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται", πως μετά το ξεπούλημα της ΔΕΗ τα λεφτά θα έφευγαν κατά Γαλλία ή Γερμανία μεριά. Ο λαός ξέρει πολύ καλά πως "δεν βάζουμε το κάρο μπροστά απ' το άλογο", δεν πουλάμε πρώτα τη ΔΕΗ, που την έχτισαν με ιδρώτα και αίμα δυο γενιές Ελλήνων, για έναν υποθετικό "Άγιο Δημήτριο 6". Γιατί πολύ απλά, όποιος ήθελε νέες λιγνιτικές μονάδες μπορούσε πολύ εύκολα, μα πάρα πολύ εύκολα, να τις κάνει! Πολύ απλά, παίρνοντας τα λεφτά του ΕΤΜΕΑΡ, που, όπως είδαμε στο τέλος Αυγούστου, μόνο τα ποσά της διετίας 2016-2017 επαρκούν για τρεις υπερσύγχρονες λιγνιτικές μονάδες!

Ας πάνε λοιπόν τώρα οι πράσινοι και γαλάζιοι πολιτικοί απατεώνες, αυτοί που πρώτα χρεοκόπησαν τη χώρα σε καιρό ειρήνης, αυτοί οι ίδιοι που ακρίβυναν το πετρέλαιο θέρμανσης με φόρους σε δυσθεώρητα επίπεδα, αυτοί που έτρεξαν ν' απαγορεύσουν τη θέρμανση σπιτιών με τον ξυλιτικό λιγνίτη της περιοχής για δήθεν "προστασία της δημόσιας υγείας" την ώρα που τα τζάκια καίνε ακόμα και μελαμίνες, ας πάνε να εξηγήσουν στο λαό της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου το πώς θα ζεσταθούν απ' το μεθεπόμενο χειμώνα, σε μια περιοχή όπου λόγω των κλιματικών συνθηκών χρειάζεται θέρμανση για όλο το 24ωρο και για πάνω από επτά μήνες. Ας πάνε αν τολμούν! Ιδίως ο Μητσοτάκης, που επείγεται κιόλας για την απεξάρτηση της χώρας απ' το λιγνίτη! Μπορώ να τον διαβεβαιώσω από τώρα για τη λατρεία που θα του δείξουν οι ντόπιοι τέως ψηφοφόροι του! Όσο κι αν κάποιοι άστεγοι πολιτευτές, περιφερόμενοι απ' το Συνασπισμό στη Δημαρ κι απ' τη Δημαρ στο Ποτάμι, τον θεωρούν "αυριανό Πρωθυπουργό", επειδή "έτσι λέει το ΠαΜακ" ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου