Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Γιατί ήρθε ο Γκάμπριελ στην Ελλάδα; Και ποια σχέση έχουν τα νησιά;

Η απάντηση στο πρώτο απ' τα δυο ερωτήματα του τίτλου είναι εύκολη, ο Γκάμπριελ ήρθε πριν λίγες ημέρες για να πουλήσει την Energiewende του, τώρα που της έβαλαν φρένο στη Γερμανία. Αλλά η απάντηση στο 2ο ερώτημα δεν είναι τόσο απλή, πρέπει πρώτα να δούμε κάποια άλλα πράγματα.

Καταρχήν, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλώντας ο Γκάμπριελ σε "ενεργειακό συνέδριο" το "ξεφούρνισε" και πλέον μπορούμε να το κάνουμε "μπαϊράκι": "το 80% της αιολικής ενέργειας που παράγεται στη Γερμανία εξάγεται, κάτι που θα έπρεπε να ενδιαφέρει και την Ελλάδα". Ας μας εξηγήσουν λοιπόν Σκουρλέτης και Βερροιόπουλος αν κατάλαβαν για ποιο ακριβώς λόγο η Γερμανία εξάγει το 80% της αιολικής ενέργειας που παράγει, για ποιο ακριβώς λόγο δεν το κρατά για τις δικές της ανάγκες και να κλείσει τα πυρηνικά και τα λιγνιτικά της μιαν ώρα νωρίτερα κι αν κατάλαβαν ποτέ γιατί έγινε μπλακ άουτ στη Ρόδο το Μάρτιο, εκεί που η αιολική ενέργεια δεν μπορεί να "εξαχθεί" και παρέμεινε στο νησί, τινάζοντας το δίκτυο στον αέρα.

Ας αφήσουμε προς το παρόν Γκάμπριελ, Σκουρλέτη και Βερροιόπουλο, καθώς η κατευθυνόμενη προς όφελος της Γερμανίας οικονομία της ΕΕ αρχίζει πλέον και θυμίζει τα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης ή της Μαοϊκής Κίνας, τότε που τα δεκαετή πλάνα ανάπτυξης απαιτούσαν πλήρη δέσμευση των κολλήγων και των σταχανοβιστών στην υλοποίηση των στόχων. Το Τείχος του Βερολίνου έπεσε το 1989, αλλά φαίνεται πως κάποιοι στην ΕΕ νοσταλγούν την εποχή των κεντρικών επιβολών, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των λαών.

Ένα τέτοιο λοιπόν δεκαετές πλάνο παρουσίασε πριν μερικές ημέρες ο Entso-e, η Ένωση των διαχειριστών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού, προκειμένου να εξετάσει σενάρια ανάπτυξης των ΑΠΕ μέχρι το 2030. Για να μην μείνει σε κανέναν η παραμικρή αμφιβολία για τους στόχους που υπηρετεί ο Entso-e, στο πάνω μέρος της σελ. 8 έχει επιδεικτικά σχόλιο του J. Vande Putte της Greenpeace: “We concluded that more transmission grid is needed to ensure RES development by 2030; and in this respect they prove relatively cheap, compared to generation and storage”.

Έτσι ακριβώς, "more transmission grid", περισσότερα δίκτυα μεταφοράς του ηλεκτρισμού, για να πάρει κάποτε επιτέλους σάρκα και οστά το Γερμανικής Έμπνευσης Super Grid, το υπερδίκτυο για το οποίο έχω γράψει ξανά στο παρελθόν, που εκτείνεται απ' το Καζακστάν μέχρι την Πορτογαλία, απ' τη Νορβηγία και την Ισλανδία μέχρι και την Υποσαχάρια Αφρική, για να χαθεί στο τεράστιο ηλεκτρικό κύκλωμα το πρόβλημα της τυχαιότητας της αιολικής δήθεν ηλεκτροπαραγωγής και να μπορεί να εξάγει κι άλλο άχρηστο ρεύμα η Γερμανία.

Αυτή η καταναγκαστική ανάπτυξη των αιολικών, αλλά και των πανάκριβων μέχρι πριν λίγα χρόνια Φ/Β, έχει ήδη κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ στους λαούς της ΕΕ και το νέο δεκαετές πλάνο για τα δίκτυα ζητά άλλα 150 δισεκατομμύρια. Για τον Entso-e ωστόσο τα λεφτά είναι λίγα, καθώς θ' ανεβάσουν "μόνο" κατά 1% τους λογαριασμούς των πολιτών. Κάπως έτσι βέβαια, με "λίγα" λεφτά ξεκίνησε και η επέκταση δικτύων της Γερμανίας, αλλά μετά τις αντιδράσεις των Βαυαρών τα δίκτυα μετατράπηκαν σε μεγάλα μήκη σε υπόγεια, το κόστος εκτροχιάστηκε και τα χρονοδιαγράμματα πήγαν περίπατο. Κι αν η Βαυαρία δεν έχει ιδιαίτερο οικονομικό πρόβλημα, όλος ο Ευρωπαϊκός Νότος στενάζει στο καθεστώς των μνημονίων κι εκατομμύρια πολίτες ήδη ζουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας.

Τα χειρότερα ωστόσο έπονται, καθώς, προκειμένου να εξετάσει την επέκταση των δικτύων μεταφοράς, ο Entso-e έχει ...
κάνει 4 βασικά σενάρια δεκαπενταετούς ενεργειακού προγραμματισμού σε επίπεδο ΕΕ (κι ένα εναλλακτικό), με μείγμα ηλεκτροπαραγωγής όπως φαίνεται στο πιο πάνω σχήμα. Μπορεί λοιπόν η Ελλάδα εδώ και μια δεκαετία να μην έχει μακροχρόνιο ενεργειακό προγραμματισμό, αλλά τώρα πια δεν χρειάζεται να κάνει, τον έκανε ο Entso-e, με τη βοήθεια ίσως της Greenpeace.


Αυτά τα σενάρια δυστυχώς δεν είναι καθόλου αθώα, συνεπάγονται τεράστιες ροές -και απώλειες- ηλεκτρισμού ανά την ΕΕ, κάποιες χώρες προβλέπεται πως θα είναι εξαγωγείς ηλεκτρισμού και κάποιες άλλες θα είναι εισαγωγείς. Στο πιο πάνω σχήμα βλέπουμε με μωβ χρώμα τις εξαγωγικές χώρες για τα δυο πρώτα σενάρια του Entso-e, ενώ με κίτρινο χρώμα είναι οι χώρες που θα πρέπει να εισάγουν. Αυτά τα δυο πρώτα σενάρια περιέχουν στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και λιγνίτη. Η Γαλλία θα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας και στα 2 σενάρια, η Γερμανία στο 1ο σενάριο είναι εξαγωγέας και στο 2ο εισαγωγέας, η Βρετανία είναι εισαγωγέας και στα 2 σενάρια κι ας ψήφισε Brexit. Η Ελλάδα και στα δυο σενάρια εμφανίζεται με το κίτρινο χρώμα του εισαγωγέα ηλεκτρισμού, ήδη εισάγουμε ηλεκτρισμό απ' το λιγνίτη των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, απ' το λιθάνθρακα και το αέριο της Τουρκίας.


Τα σενάρια 3 και 4, που φαίνονται στην πιο πάνω εικόνα, είναι σενάρια με περισσότερες ΑΠΕ και σχεδόν καθόλου λιγνίτη. Και στα δυο σενάρια η Γερμανία και η Βρετανία είναι εξαγωγικές χώρες, ενώ η Πολωνία μετατρέπεται σε εισαγωγέα ρεύματος. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι στα σενάρια με πολλές ΑΠΕ η Πορτογαλία είναι εισαγωγέας ρεύματος, παρά την πρόσφατη προπαγάνδα για την Πορτογαλία που "κάλυψε 4 μέρες τις ανάγκες της μόνο με ΑΠΕ.

Η Ελλάδα στα σενάρια αυτά αποκτά το μωβ χρώμα του εξαγωγέα κι αυτό προφανώς σημαίνει πως θα έχουμε γίνει η "Δανία του Νότου", τα νησιά θα έχουν γεμίσει ανεμογεννήτριες κι απ' τ' αεροπλάνο θα φαίνονται μάλλον σαν μεζεδάκια καρφωμένα με οδοντογλυφίδες, έτοιμα για σερβίρισμα. Η όρεξη των "επενδυτών" έχει ήδη ανοίξει τα προηγούμενα χρόνια, με τις πολύ μικρότερες των σημερινών ανεμογεννήτριες, που είναι ήδη σποραδικά εγκατεστημένες. Μόνο που, για να φαίνεται η Ελλάδα με μωβ χρώμα στα σενάρια του Entso-e, δεν θα μιλάμε πια ούτε για μικρές ούτε για σποραδικά εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες! Η "διασύνδεση των Κυκλάδων" με το ηπειρωτικό σύστημα αποτελεί το πρώτο βήμα, που θα επιτρέψει το δεύτερο, την άλωση των νησιών απ' τα αιολικά. Σωστή η διασύνδεση, αλλά η άλωση των νησιών μόνο απαραίτητη δεν είναι! 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Και οι τουρίστες στα νησιά; Ε, δεν είναι κι απαραίτητοι, αν μας τάζουν να μας κάνουν τη "Δανία του Νότου"! Το εισόδημα των νησιωτών θ' αντικατασταθεί απ' το εισόδημα των "επενδυτών", οπότε μέχρι κι αύξηση του ΑΕΠ των νησιών θα δούμε, απλά θα έχει αλλάξει τσέπες. Αυτή κι αν είναι "ενεργειακή δημοκρατία", που ονειρεύονται κάποιοι στο Σύριζα! Άσε που οι νησιώτες θα έχουν και καθαρό περιβάλλον, δεν θα τους το βρωμίζουν οι μπατιροτουρίστες! Στη Μύκονο και στη Δήλο -όταν κι αν αποφασίσει να φυσήξει- χαλάει ο κόσμος απ' τους ανέμους, γιατί να μη στήσουν οι "επενδυτές" μερικές ανεμογεννήτριες δίπλα στους ανεμόμυλους και στα λιοντάρια; Ή μήπως να πάρουμε με τις πέτρες όσους μας λένε τέτοιες αηδίες, γιατί οι πολίτες δεν πρέπει ν' αποτελούν παράπλευρη απώλεια στη ΕΕ των τραπεζιτών και των πολυεθνικών;

Οι τεράστιες ροές ηλεκτρισμού συνεπάγονται τεράστιες ροές ευρώ, καταρχήν προς τις χώρες που θα κατασκευάσουν όλο αυτό τον εξοπλισμό διασυνδέσεων όλης της ΕΕ, θα ρέουν τα ευρώ για τη συντήρηση των Γερμανικών και Δανέζικων "πράσινων" θέσεων εργασίας. Ρώτησε μήπως κανείς τις χώρες που εμφανίζονται στα σενάρια 1 έως 4 με κίτρινο χρώμα ως εισαγωγείς αν θέλουν να εισάγουν ηλεκτρισμό; Ρώτησε μήπως κανείς τις χώρες αν αντέχουν οικονομικά να εισάγουν ηλεκτρισμό; Μπαααα ....Η καλή μας ΕΕ φροντίζει πριν από μας για μας και φυσικά χωρίς εμάς. Μόνο που εγώ επιμένω να φοβάμαι όλ' αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα!

Μη βρεθούν πάλι κάποιοι ανόητοι να πουν "να κάνουμε κι εμείς πράσινες θέσεις εργασίας", καθώς τις κάναμε ήδη τα προηγούμενα χρόνια και τα εργοστάσια έκλεισαν, στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία πρέπει να επιλέξεις καλά με ποια τεχνολογία θα πας: τα δικά μας εργοστάσια πήγαν με Γερμανική κι έχασαν, όπως έχασαν μια σειρά εργοστάσια στην ίδια τη Γερμανία.

Μετά απ' όλα αυτά και δεδομένου ότι -όπως διαβάσαμε- ο Σκουρλέτης εξέφρασε μέχρι και θαυμασμό για τα Γερμανικά "επιτεύγματα των ΑΠΕ", ετοιμαστείτε να γίνουμε η "Δανία του Νότου" και ξεχάστε τα τοπία στα νησιά όπως τα ξέρατε. Εκτός κι αν κάποια στιγμή αποφασίσουμε πως πρέπει να ξαναπάρουμε τη χώρα μας πίσω και μετά το Brexit, το Frexit (Γαλλία) και το Nexit (Ολλανδία) σκεφτούμε και το Grexit! Η Γερμανική Ευρώπη, αυτή που το ευρώ και η ενέργεια αντικατέστησαν τη Βέρμαχτ, δεν αντέχεται πια ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου