Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Νέα στοιχεία από τη Ρόδο αποκαλύπτουν: έτσι πέρασε ήσυχα το Πάσχα του ΔΕΔΔΗΕ.

Το Μάρτιο είχαμε στη Ρόδο και τη Χάλκη τρία απανωτά μπλακ άουτ, τα οποία απ' την αρχή η ΔΕΗ απέδωσε στη λειτουργία των ανεμογεννητριών. Το ιστολόγιο ίσως ήταν το μόνο μέσο που κάλυψε σε τέτοια έκταση το θέμα κι ανέλυσε απ' την πρώτη στιγμή τους παράγοντες που προκάλεσαν τα μπλακ άουτ. Κάποιες απ' τις διαδοχικές αναρτήσεις στις 11/3, στις 21/3, στις 23/3, στις 24/3 και στις 15/4 έτυχαν αναδημοσίευσης και συζητήθηκαν σε μέσα της Ρόδου.

Η ανάρτηση της 15/4 είχε τίτλο "Τι είναι αυτό που τρομάζει το ΔΕΔΔΗΕ για το Πάσχα;" κι αναφερόταν στην πιθανότητα επανάληψης των μπλακ άουτ την περίοδο του Πάσχα, οπότε λόγω των αργιών μειώνεται η ζήτηση φορτίου. Κι έγραφα χαρακτηριστικά:

"Δεν ξέρω πώς είναι η καμπύλη ζήτησης φορτίου στο μικροδίκτυο Ρόδου-Χάλκης, μόνο ο ΔΕΔΔΗΕ την ξέρει, αλλά δυο ενδεχόμενα φαίνεται να υπάρχουν:

  • το πρώτο είναι λόγω των αργιών του Πάσχα να μειωθεί η κατανάλωση υπερβολικά, κι αν φυσούν άνεμοι 6-7 μποφόρ να έχουμε νέα Πασχαλινά μπλακ άουτ, αν ωστόσο δεν φυσά αρκετά, να περάσουν όλοι ένα ήσυχο Πάσχα.
  • το δεύτερο είναι ακριβώς λόγω των αργιών και του Πρωτομαγιάτικου Πάσχα να ταξιδέψουν αρκετοί τουρίστες στη Ρόδο και να αυξηθεί κάπως η κατανάλωση, για να εξισορροπηθεί η κατάσταση στο δίκτυο είτε φυσά είτε όχι. Ο ανοιξιάτικος καιρός φυσικά δεν κάνει τα κλιματιστικά απαραίτητα, αλλά και μόνο οι λάμπες στα ξενοδοχεία ν' ανάψουν, όλο και κάπως θα βελτιωθεί η ευστάθεια του δικτύου".
Για ν' αξιολογήσουμε το τι έγινε το Πάσχα στη Ρόδο καλό είναι αρχικά να θυμηθούμε το διάγραμμα με την καμπύλη λειτουργίας των ανεμογεννητριών, που είχα δημοσιεύσει τον Απρίλιο 2015: για να ξεκινήσει να περιστρέφεται η ανεμογεννήτρια θέλει μια ελάχιστη ταχύτητα ανέμου, συνήθως 3,5m/s (12,6Km/h ή 3 Μποφόρ). Αποδίδει το ονομαστικό της φορτίο όταν η ταχύτητα του ανέμου περάσει τα 14m/s (50,4Km/h ή 7 Μποφόρ) και μέχρι τα 25m/s (90Km/h ή 9 Μποφόρ). Πάνω απ' τα 90Km/h, στα 10 Μποφόρ, ο άνεμος είναι πολύ δυνατός και οι ανεμογεννήτριες διακόπτουν τη λειτουργία για λόγους αυτοπροστασίας. Αυτό το καταρχήν θεωρητικό διάγραμμα απεικονίζει στην πραγματικότητα πολύ πιστά τη λειτουργία των ανεμογεννητριών του εμπορίου, όπως βλέπουμε στις καμπύλες απόδοσης των Enercon E70 και Vestas V52-850kw. Πρόκειται για ανεμογεννήτριες που έχουν χρησιμοποιηθεί σε αιολικά πάρκα και στην Ελλάδα.

Και στη συνέχεια να δούμε τις πραγματικές ταχύτητες ανέμων, όπως καταγράφηκαν τις ημέρες του Πάσχα, σε δεκάλεπτα διαστήματα, σε δυο μετεωρολογικούς σταθμούς της Ρόδου, στην Κατταβιά και στον Έμπωνα, που ...
βρίσκονται κοντά στα αιολικά πάρκα.


Στο διάγραμμα για την Κατταβιά, (ο μετεωρολογικός σταθμός βρίσκεται σε υψόμετρο 55μ), βλέπουμε πως η μέγιστη ταχύτητα ανέμου στο πενθήμερο 29/4 έως και 3/5 ήταν μόλις 32,2km/h, ταχύτητα που επαρκεί μόνο για περιορισμένη απόδοση ισχύος. Πρακτικά σημαίνει πως μια ανεμογεννήτρια των 2MW στην πραγματικότητα αποδίδει μόλις περί τα 0,5MW. Επιπλέον, για μεγάλα χρονικά διαστήματα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες οι άνεμοι ήταν πρακτικά ανύπαρκτοι και οι ανεμογεννήτριες ακινητοποιημένες. Το είδαμε άλλωστε και πριν λίγες ημέρες για τις ΗΠΑ, πως "Αυτός ο κ. Αίολος δεν είναι καθόλου συνεργάσιμος". Με εξαφανισμένο τον Αίολο και ανύπαρκτα το βράδυ τα Φ/Β, πώς θα ηλεκτροδοτούνταν η Ρόδος; Πώς θα έκαναν Ανάσταση οι Ροδίτες; Ή με το Άγιο φως των λαμπάδων ή, όπως πάντα, με τις πετρελαιομηχανές! Βάλτε κι άλλα αιολικά κ. Βερροιόπουλε!

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.


Το διάγραμμα για τον Έμπωνα δείχνει ακόμα χειρότερη -για τα αιολικά- εικόνα. Πρόκειται για μετεωρολογικό σταθμό που βρίσκεται σε υψόμετρο 430μ, αλλά το πενθήμερο 29/4 έως και 3/5 φαίνεται να φύσηξε ελάχιστα. Μόνο το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου κάτι πήγε να φυσήξει, αλλά το απόγευμα ο Αίολος έφυγε για να κάνει Ανάσταση κι άφησε το νησί στην ησυχία του. Ατυχώς από λάθος δεν αποθηκεύτηκε το αρχείο με τα δεδομένα της Κυριακής του Πάσχα και το διάγραμμα έχει κενή ζώνη, αλλά η ουσία μάλλον δεν αλλάζει: παρατηρήστε τις τρεις διαδοχικές κορυφές στο δεξί μέρος του διαγράμματος, μόλις πάνε να ξεκινήσουν οι ανεμογεννήτριες μειώνεται ο άνεμος και σταματούν το ίδιο ξαφνικά όπως ξεκίνησαν. Και όλο το 24ωρο στις 29/4 δεν υπάρχει άνεμος στον Έμπωνα.

Να λοιπόν γιατί τόσο οι Ροδίτες όσο κι ο ΔΕΔΔΗΕ πέρασαν ένα πολύ ήρεμο Πάσχα: όσο χαμηλή κι αν ήταν η ζήτηση φορτίου δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, αφού τα αιολικά ήταν εξαφανισμένα! Βάλτε κι άλλα αιολικά κ. Βερροιόπουλε!

Αυτή η αναξιοπιστία ισχύος των αιολικών έχει επισημανθεί απ' τις πρώτες αναρτήσεις σ' αυτό το ιστολόγιο, όταν παρουσίασα τη "Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020" του ΑΔΜΗΕ τον Ιανουάριο 2014: 10% αξιοπιστία δέχεται ο ΑΔΜΗΕ για τα αιολικά και μάλλον πολύ μεγάλο είναι και το 10%. Και είναι ακριβώς η ανύπαρκτη αξιοπιστία των αιολικών ο λόγος που αυτό το ιστολόγιο έχει πει από πολύ νωρίς πως, αν πρέπει οπωσδήποτε να βάλουμε κάποιες ΑΠΕ, για να χρηματοδοτήσουμε με το ζόρι την ανάπτυξη ανώριμων τεχνολογιών, είναι προτιμότερο να βάλουμε Φ/Β στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά, καθώς εκεί θα υποκαταστήσουν 100% εισαγόμενο πετρέλαιο. Κι αν θα είναι Φ/Β οροφής αντί για μεγάλα πάρκα τύπου ΒΑΠΕ θα έχουμε και την "ενεργειακή δημοκρατία", που κάποιοι στο Σύριζα ονειρεύονται χωρίς να ξέρουν τα οικονομικά της ηλεκτροπαραγωγής. Μπορεί τα Φ/Β να είναι πανάκριβα, είναι ωστόσο πολύ πιο αξιόπιστα απ' τα αιολικά και η αξιοπιστία πληρώνεται. Και η τιμή των Φ/Β μειώνεται πλέον συνεχώς, αντίθετα με την τιμή των αιολικών, που παραμένει πρακτικά αμετάβλητη. Γιατί λοιπόν πρέπει να βάλουμε σχεδόν 2,5GW αιολικά μέχρι το 2020 κ. Βερροιόπουλε; Ή κ. Σκουρλέτη μας;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου