Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Γιατί η Μάλτα μείωσε το 2015 τις εκπομπές CO2, αλλά όχι και η Γερμανία;


Στις αρχές του μήνα είχαμε δει πως σύμφωνα με δελτίο τύπου της Eurostat, για τις πρώιμες εκτιμήσεις των εκπομπών CO2 απ’ τη χρήση ενέργειας ("Early estimates of CO2 emissions from energy use"), μόνο κάποιες μικρές -και χρεοκοπημένες- χώρες μείωσαν το 2015 τις εκπομπές CO2, αντίθετα οι μεγάλες οικονομίες -με εξαίρεση τη Βρετανία- τις αύξησαν.

Πρωταθλήτρια στη "σωτηρία" του κλίματος η λιλιπούτεια Μάλτα, που κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές της κατά το ομολογουμένως εντυπωσιακό 26,9%. Και το επίτευγμα είναι ακόμα πιο σημαντικό, καθώς το ΑΕΠ του νησιού αυξήθηκε το 2015 κατά 1,1%, η 2η καλύτερη επίδοση στην ΕΕ. Λαμβάνοντας υπόψη πως η Μάλτα είναι ένα απομονωμένο και μη διασυνδεμένο νησί, που ηλεκτροδοτείται όπως όλα τα μη διασυνδεμένα νησιά με πετρέλαιο, δεν είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς πως ένα ανεμοδαρμένο και ηλιόλουστο νησί, καταμεσής στη Μεσόγειο, είναι ό,τι πρέπει για να βάλει πολλά αιολικά και Φ/Β, να υποκαταστήσει την καύση πετρελαίου για την ηλεκτροπαραγωγή και να μειώσει τις εκπομπές CO2.

Αν ωστόσο η Μάλτα μείωνε τις εκπομπές επειδή έβαλε αιολικά & Φ/Β τα διεθνή μέσα προπαγάνδας θα οργίαζαν, όπως ακριβώς έκαναν με τη "μούφα" είδηση για την επί 4 συνεχείς ημέρες ηλεκτροδοτούμενη με ΑΠΕ Πορτογαλία. Εκεί βέβαια το "κερασάκι στην τούρτα" ήταν η εξαγωγή στην Ισπανία του όχι απλά άχρηστου, αλλά και επιβλαβούς για το Πορτογαλικό δίκτυο αιολικού ρεύματος, σε τιμές από 26 έως και 4€/MWh, τη στιγμή που οι Πορτογάλοι καταναλωτές πληρώνουν στους αιολικούς παραγωγούς τις εγγυημένες τιμές των άνω των 90 €/MWh. Dumping ρεύματος, είπατε; Μπα, στη Γερμανία και στο Τέξας τα αιολικά "ρεκόρ" κοστίζουν πολύ περισσότερο, στα -178€/MWh έφθασαν οι τιμές στη χονδρική μέσα στο Μάιο, όταν η Γερμανία θριαμβευτικά "κάλυψε" το 90% των αναγκών της με ΑΠΕ. Κι όπως σχολίασε Πορτογάλος σύμβουλος για θέματα ενέργειας στο Energy Matters, ήταν μια εξαιρετική επιδότηση της Ισπανικής οικονομίας απ' τους Πορτογάλους καταναλωτές. Αλλά φυσικά γι' αυτό δεν θ' ακούσετε ποτέ απ' την προπαγάνδα.

Πώς λοιπόν τα κατάφερε η Μάλτα και μείωσε 26,9% τις εκπομπές CO2 μέσα σε μόλις μια χρονιά; Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή, φυσικά και δεν τις μείωσε βάζοντας αιολικά & Φ/Β, σε μια τέτοια περίπτωση θα τις μείωνε και η Γερμανία. Η Μάλτα, πολύ απλά, ...
έριξε υποθαλάσσιο καλώδιο και συνδέθηκε τον Απρίλιο 2015 με τη Σικελία! Μικρή η Μάλτα, μόλις 200MW δυναμικότητα το μήκους 120km καλώδιο, αλλά το ποσοστό διασύνδεσης αυξήθηκε από 0% σε 35% και, αντί να εισάγει πετρέλαιο, τώρα η Μάλτα εισάγει ηλεκτρισμό απ' την αγορά της Κεντρικής Ευρώπης. Αντί να καίει πετρέλαιο και να εμφανίζει εκπομπές CO2, αγοράζει ηλεκτρισμό απ' τα ανθρακικά εργοστάσια της Σικελίας και οι εκπομπές γίνονται στην Ιταλία, όχι στη Μάλτα. Κανονικό Carbon Leak, μετατόπιση των εκπομπών! Και ναι, σωστά καταλάβατε, περισσευούμενο Γερμανικό αιολικό ρεύμα μάλλον αγοράζει η Μάλτα, αυτό που έχει ρίξει τις τιμές χονδρικής μόνο επειδή το ακριβοπληρώνουν οι Γερμανοί καταναλωτές, μέσω των επιδοτήσεων του Νόμου EEG και των πανάκριβων τιμολογίων της δικής τους αγοράς! 

Σημείωση: αγαπητοί αναγνώστες, η Google λέει πως όλο και περισσότεροι παρακολουθείτε πλέον το ιστολόγιο απ' το κινητό τηλέφωνο. Βεβαιωθείτε πως βλέπετε όλο το περιεχόμενο, κάποιες συσκευές σίγουρα δεν υποστηρίζουν σωστά τα blogspot και τα διαγράμματα σίγουρα θα τα βλέπετε καλύτερα σε μεγαλύτερη οθόνη. Συνιστάται η παρακολούθηση μέσω Η/Υ.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Η διασύνδεση επέτρεψε στη Μάλτα να κλείσει το πιο παλιό απ' τα δυο πετρελαϊκά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής (το 62 ετών Marsa power plant) και τώρα μετατρέπει το 2ο (Delimara power plant) για να καίει φυσικό αέριο, ενώ προσθέτει και νέα μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου με δυνατότητα να καίει και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Τώρα στο ερώτημα γιατί η Γερμανία όχι μόνο δεν μείωσε τις εκπομπές της, αλλά τις αύξησε κιόλας ελαφρά το 2015, η απάντηση είναι πολύ απλή: επειδή τα αιολικά και τα Φ/Β δεν μπορούν να υποκαταστήσουν με ασφάλεια τη συμβατική παραγωγή με ορυκτά καύσιμα. Λόγω της τυχαιότητας της παραγωγής και του απίστευτα γρήγορου ρυθμού με τον οποίο εμφανίζεται, αλλά κι εξαφανίζεται απ' το δίκτυο το αιολικό ρεύμα, τα συμβατικά εργοστάσια παραμένουν σε λειτουργία απλά "χαμηλώνοντας στροφές". Κι όσο η Γερμανία επιμένει να σβήσει όλα τα πυρηνικά της εργοστάσια το 2022, τόσο πιο πολύτιμα γίνονται τα εργοστάσια ορυκτών καυσίμων για την ηλεκτροδότησή της. Και μαζί και οι εκπομπές CO2 ... 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου