Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Αυτός ο κ. Αίολος δεν είναι καθόλου "συνεργάσιμος". Μηπως να τον αλλάζαμε;


Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να έχουν ένα θεό για το κάθε τι. Για να μην ξεχάσουν κάποιο θεό και τον προσβάλλουν, είχαν κι ένα βωμό "τω αγνώστω θεώ". Αλλά για τους ανέμους, που ήταν πάντα άστατοι κι απρόβλεπτοι, δεν είχαν ξεχωριστό θεό, απλά θεωρούσαν τον Αίολο σαν το διορισμένο απ' τον Δία "ταμία" τους.

Κάπου-κάπου ο Αίολος μάζευε όλους τους ανέμους στον ασκό του κι επικρατούσε πλήρης άπνοια παντού. Άπνοια που επηρέαζε καθοριστικά τη βασισμένη στα πανιά ναυσιπλοΐα των αρχαίων, όπως πολύ γλαφυρά περιγράφει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, όταν η πλήρης άπνοια καθήλωνε για πολλές ημέρες το στόλο των Αχαιών και δεν επέτρεπε τον απόπλου για την Τροία.

Η σύγχρονη παράνοια με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών φαίνεται πως δεν έχει πάρει αρκετά σοβαρά την Ιλιάδα και τη σοφία των αρχαίων Ελλήνων και καταλήγει με άχρηστες "επενδύσεις", "επενδύσεις" που γίνονται μόνο για να εισπράττουν επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, όχι για να έχουν παραγωγικό αποτέλεσμα. Τα δυο πιο πάνω διαγράμματα τα δίνει το Energy Information Administration των ΗΠΑ, με το ...
χαρακτηριστικό τίτλο "Wind generation growth slowed in 2015 as wind speeds declined in key regions". Η αιολική ηλεκτροπαραγωγή υστέρησε το 2015 και η λέξη-κλειδί είναι το "declined", που σημαίνει πολύ απλά "δεν φυσάει". Δείτε χαρακτηριστικά το δεξί διάγραμμα, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής μειώνεται συνεχώς από το 2008 και μετά! Και μειώνεται σχεδόν με ενιαία κλίση! Το 2015 η αύξηση της παραγωγής ήταν 5,1% και είναι η μικρότερη απ' το 1999!


Φυσικά απ' το 2008 και μετά όχι μόνο συνεχίζεται αμείωτη η εγκατάσταση αιολικών, αλλά το 2015 ήταν ένα απ' τα καλύτερα έτη, καθώς όλοι οι επίδοξοι "επενδυτές" έτρεχαν να προλάβουν τη λήξη μιας ομοσπονδιακής φοροαπαλλαγής και η εγκατεστημένη ισχύς αυξήθηκε κατά 12,9%, καθώς προστέθηκαν 8,1GW! Αυτή η αύξηση είναι μεγαλύτερη απ' όσο τα δυο προηγούμενα χρόνια μαζί, το 2013 είχαν εγκατασταθεί μόλις 0,9GW. Το Δεκέμβριο το Κογκρέσο παρέτεινε τη ισχύ της φοροαπαλλαγής έως το 2019. Παρά τη μεγάλη αύξηση στην εγκατεστημένη ισχύ, η παραγωγή ΔΕΝ αυξήθηκε όσο θα έπρεπε. Πρωτόγνωρο; Όχι φυσικά, το έχουμε δει να συμβαίνει στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, το είδαμε και στην Ελλάδα! Δεν υπάρχει άλλο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής που ν' αυξάνεις την ισχύ και να παίρνεις ΛΙΓΟΤΕΡΗ ενέργεια, είναι πρωτοφανές και δείχνει τα αδιέξοδα των αιολικών!



Τρεις πολιτείες στις ακτές του Ειρηνικού, η Καλιφόρνια, το Όρεγκον και η Ουάσιγκτον, είδαν την αιολική ηλεκτροπαραγωγή να μειώνεται αισθητά το πρώτο εξάμηνο, λόγω της μείωσης της ταχύτητας των ανέμων. Το ίδιο συνέβη στις περισσότερες απ' τις δυτικές ορεινές πολιτείες, (το σύμπλεγμα που περιλαμβάνει Αϊντάχο, Μοντάνα, Γιούτα, Νεβάδα, Κολοράντο, Γουαϊόμινγκ, Αριζόνα και Νέο Μεξικό). Φαίνεται πως ο κ. Αίολος σ' αυτές τις περιοχές αποδείχτηκε "μη συνεργάσιμος", ενώ αντίθετα, 11 απ' τις 12 μεσοδυτικές πολιτείες είδαν αύξηση της παραγωγής. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.


Όπως φαίνεται στον πιο πάνω χάρτη, η πολιτεία με τη μεγαλύτερη παραγωγή είναι το Τέξας, που έχει ένα πολύ καλό αιολικό δυναμικό και πετυχαίνει μεγάλους συντελεστές φόρτισης των ανεμογεννητριών. Το 2015 το Τέξας παρήγαγε το 24% της αιολικής ενέργειας όλων των ΗΠΑ. Για να το πετύχει αυτό χρειάστηκε να κατασκευάσει νέα δίκτυα μεταφοράς, συνολικά 5.800 χλμ (3.600 μίλια), προκειμένου να μεταφέρει το αιολικό ρεύμα απ' τις πεδιάδες του Βορρά στα μεγάλα αστικά κέντρα του Νότου. Ο "δωρεάν" άνεμος δεν είναι και τόσο "δωρεάν", τα δίκτυα κοστίζουν. Κι επιπλέον, στο Τέξας έχει την κακιά συνήθεια να φυσά τη νύχτα, όταν δεν υπάρχει ζήτηση φορτίου, μ' αποτέλεσμα κάποιοι παραγωγοί να προσφέρουν κάπου-κάπου το άχρηστο ρεύμα εντελώς δωρεάν τη νύχτα, προκειμένου να δημιουργήσουν ζήτηση και να λύσουν τα προβλήματα ευστάθειας του δικτύου. Το μυστικό της "δωρεάν" προσφοράς, το οποίο οι αιολικοί αποσιωπούν συστηματικά; Μια ομοσπονδιακή επιστροφή φόρου 23$/Mwh, που δίνει κίνητρο για διατήρηση των ανεμογεννητριών σε λειτουργία, καθώς δεν υπάρχουν λειτουργικά έξοδα. Ήδη ωστόσο το Τέξας, που είναι μια απομονωμένη απ' τις υπόλοιπες ΗΠΑ "νησίδα" των δικτύων μεταφοράς, (έχει μικρής μόνο δυναμικότητας διασυνδέσεις με το Μεξικό και τις ανατολικές ΗΠΑ), ψάχνει για νέες και ισχυρές διασυνδέσεις με το δίκτυο των ανατολικών ΗΠΑ (PJM), προκειμένου να διαχύσει το πρόβλημα του αιολικού ρεύματος σ' ένα μεγαλύτερο δίκτυο.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο βέβαια του πιο πάνω χάρτη είναι το γκρίζο χρώμα στις ΝΑ πολιτείες, που επιμένουν να μην έχουν καθόλου αιολικά: λέτε να μη φυσάει στη Φλόριντα, που είναι μια χερσόνησος στον Ατλαντικό και κάθε τόσο την πλήττουν τυφώνες και τροπικές καταιγίδες;

Πραγματικός κόλαφος τα στοιχεία του 2015 για τα αιολικά των ΗΠΑ: μπορεί η Ένωσή τους να πανηγυρίζει για τις "πράσινες" θέσεις εργασίας, αλλά κανείς δεν μπορεί πια να αποκρύψει πως ακόμα και στις αχανείς ηλεκτρικά ΗΠΑ τα αιολικά μπαίνουν μόνο για κερδοσκοπία με τις επιδοτήσεις και τις επιστροφές φόρου, η παραγωγή τους είναι -και εκεί- εντελώς αναξιόπιστη, επειδή ο κ. Αίολος δεν είναι καθόλου "συνεργάσιμος". Μήπως τελικά να τον αλλάζαμε; Ή θα ήταν καλύτερα να επανέλθει η Αριστοτελική κοινή λογική και να ασχολούμαστε με αξιόπιστες ΑΠΕ, όπως τα υδροηλεκτρικά και η γεωθερμία;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου