Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

118 δισεκατομμύρια ευρώ καταρχήν έλλειμμα: από ποιές τσέπες θα βρεθούν;

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ένα δημοσίευμα του Spiegel είχε σκορπίσει ρίγη ανησυχίας στη Γερμανία, καθώς έλεγε πως μια έκθεση, που συντάχθηκε κατ' εντολή του Γερμανικού Υπουργείου Ενέργειας, βρήκε πως στο χειρότερο σενάριο μπορεί να λείπουν έως 30 δισεκατομμύρια ευρώ απ' τις 4 μεγάλες εταιρείες (RWE, E.ON, Vattenfall και EnBW), που έχουν τα πυρηνικά εργοστάσια και πρέπει να καλύψουν το κόστος αποξήλωσης. Οι μετοχές των 4 εταιρειών "βούτηξαν" απότομα κι ο Αντικαγκελάριος και Υπουργός Ενέργειας Γκάμπριελ έσπευσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες, χαρακτηρίζοντας ως "ανεύθυνη φημολογία" το δημοσίευμα, λέγοντας πως η έκθεση θα παραδοθεί τον Οκτώβριο.

Πράγματι, στις 10/10 το Υπουργείο Ενέργειας έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έκθεσης, καθησυχάζοντας πως οι εταιρείες έχουν επαρκή αποθεματικά για να καλύψουν το κόστος αποξήλωσης των πυρηνικών. Ο οικονομικός έλεγχος έγινε απ' την ελεγκτική εταιρεία Warth & Klein Grant Thornton AG και τα διάφορα σενάρια που εξετάστηκαν βρήκαν πως μπορεί ν' απαιτούνται από 29 έως 77 δισεκατομμύρια ευρώ για την αποξήλωση και τη διαχείριση των αποβλήτων. Λαμβάνοντας υπόψη πως οι εταιρείες έχουν ήδη εγγράψει στα βιβλία τους αθροιστικές προβλέψεις 38,3 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να καλύψουν ένα εκτιμώμενο συνολικό κόστος 47,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε παρούσα αξία, το Υπουργείο θεώρησε επαρκείς τις προβλέψεις. Ωστόσο η διαφορά των δυο αριθμών, 47,5 με 77 δισεκατομμύρια ευρώ, ουσιαστικά επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του Spiegel, που έκανε λόγο για "το χειρότερο σενάριο".

Τώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, μια έκθεση κυβερνητικής επιτροπής προτείνει να ...
θεσπιστεί ένα ανώτατο "όριο ευθύνης" των εταιρειών στα 36 δισεκατομμύρια ευρώ για το κόστος αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων, μεταφέροντας τα χρήματα που έχουν ήδη συγκεντρωμένα σ' ένα κυβερνητικό ταμείο μέχρι το 2022. Τα χρήματα που προορίζονταν για την αποθήκευση των αποβλήτων ανέρχονται σήμερα σε 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ, λείπουν άλλα τόσα, αλλά παρ' όλα αυτά οι μετοχές των εταιρειών αντέδρασαν ανοδικά, καθώς με το άνω όριο μπορεί να αρθεί η αβεβαιότητα για μελλοντικές δαπάνες.

Η έκθεση προτείνει να παραμείνει η ευθύνη αποξήλωσης των πυρηνικών εργοστασίων στις εταιρείες, όπως ισχύει σήμερα, αλλά η ευθύνη της αποθήκευσης των αποβλήτων να μεταβιβαστεί στην κυβέρνηση. Παράλληλα οι εταιρείες θα πρέπει ν' αποσύρουν τις δικαστικές διεκδικήσεις κατά της κυβέρνησης για το πρόωρο κλείσιμο των πυρηνικών.

Κι αν αυτά συμβαίνουν στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv, που επικαλείται το Reuters, μια προκαταρκτική έκθεση της Κομισιόν υπολογίζει σε 118 δισεκατομμύρια ευρώ τα χρήματα που λείπουν για τη συνολική αποξήλωση των πυρηνικών σ' όλη την Ευρώπη, καθώς και την ασφαλή αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων. Η έκθεση λέει πως οι Βρετανοί έχουν βάλει στην άκρη 63 δισεκατομμύρια ευρώ και μπορούν να καλύψουν τα έξοδα που αντιστοιχούν στα δικά τους εργοστάσια, αλλά οι Γάλλοι, που έχουν και τα περισσότερα εργοστάσια, έχουν μόνο 23 δισεκατομμύρια ευρώ, την ώρα που χρειάζονται περίπου 74,1 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Όταν λοιπόν οι Δυτικοευρωπαίοι χρειάζονται λεφτά, πολλά λεφτά, μαντέψτε πού θα ψάξουν να τα βρουν και Νοτιοευρωπαίοι ετοιμαστείτε για άλλη μια φορά να "ξηλωθείτε". Κάπως έτσι ο Ευρωπαϊκός Νότος γίνεται όλο και πιο ελλειμματικός, προκειμένου να χρηματοδοτεί τα εμπορικά πλεονάσματα συγκεκριμένων χωρών. Τη θέλουμε μια τέτοια Ευρώπη;

Πέρα απ' το χρηματικό ζήτημα, υπάρχει και το θέμα της εξεύρεσης χώρων ασφαλούς αποθήκευσης των ραδιενεργών αποβλήτων: ήδη  έχει δημιουργηθεί κίνημα κατά της αποθήκευσης στο παλιό αλατωρυχείο του Gorleben, ένα χώρο αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων που χρονολογείται απ' τη δεκαετία του 1970, και πλέον οι κάτοικοι λένε "φτάνει πια". Αλλά τα εργοστάσια που έκλεισαν το 2011 στη Γερμανία πρέπει ν' αρχίσουν ν' αποξηλώνονται και οι -πάντα μεθοδικοί- Γερμανοί ετοίμασαν χρονοδιάγραμμα ενεργειών που ξεκινά το 2013 κι εκτείνεται μέχρι το ...2070, όπως φαίνεται στην εικόνα. Αλλά εδώ δεν κατάφεραν, λόγω των λαϊκών αντιδράσεων, να περάσουν καλώδια υψηλής τάσης απ' τη Σαξονία στη Βαυαρία, θα καταφέρουν να βρουν χώρους αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων; Τα "ωραία" τώρα αρχίζουν για τη Γερμανία ...


1 σχόλιο:

  1. για τους Γερμανούς, δεν φοβάμαι, είναι ρουφήχτρες για λεφτά. Οι Γάλλοι πάλι έχουν την EDF που έχει γεμίσει τον κόσμο με αιολικά και εισπράττει. Η EDF στην Ελλάδα (τώρα έχει και την Εντισον) κάνει μουαγιέν για τα πυρηνικά της στην Γαλλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή