Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Η αμήχανη Ευρώπη των κλειστών συνόρων είναι εντελώς ανιστόρητη.


Την πάνω φωτογραφία απ' τις δυο πιο κάτω τις χωρίζουν 43 ολόκληρα χρόνια, αλλά αποτυπώνουν όλες τη φρίκη του πολέμου, που οδηγεί τους αμάχους στην προσφυγιά. Η πρώτη είναι βραβευμένη με Πούλιτζερ, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πιθανόν τη θυμούνται, όσοι δεν την έχουν ξαναδεί αφορά βομβαρδισμό των Αμερικανών το 1972 στο Βιετνάμ με βόμβες ναπάλμ. Οι άλλες δυο είναι φωτογραφίες απ' τη Συρία, εκεί όπου κάποιοι επιμένουν ν' αντιστέκονται ηρωικά στις επιδιώξεις των Δυτικών ν' αλλάξουν όλα τα καθεστώτα της Ανατολικής Μεσογείου κι αξίζει εδώ να θυμηθούμε τι έλεγε, το 2007 παρακαλώ, ο Στρατηγός Κλαρκ για το πετρέλαιο, αυτός που ήταν επικεφαλής των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία:


Και να θυμηθούμε στη συνέχεια βεβαίως πως το 2010 η Ελλάδα μπήκε σε καθεστώς μνημονίων, στο τέλος 2010 έγιναν αναταραχές στην Αλγερία για τις τιμές των τροφίμων κι έπεσε η κυβέρνηση, η κρίση απλώθηκε στην Τυνησία και την Αίγυπτο, στη Λιβύη ο πεισματάρης συνταγματάρχης Καντάφι δέχτηκε την επίσκεψη των κανονιοφόρων, η Κύπρος χρεοκόπησε με ένα πρωτοφανές bail-in των τραπεζών, που ζημίωσε κυρίως τους Ρώσους, στην Ιταλία έπεσε ο Μπερλουσκόνι, στην Τουρκία κάθε τρεις και λίγο έχουν πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις και διαδηλώσεις κατά του πεισματάρη Ερντογάν, που στο τέλος μάλλον θα το φάει κι αυτός το κεφάλι του, αν αρνείται "να συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις". Όλες αυτές οι χώρες στο χάρτη ...
περικλείουν τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, που έχει την ιδιαιτερότητα να είναι το "next big thing" στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων: Λεβιάθαν και Ταμάρ στο Ισραήλ, Αφροδίτη στην Κύπρο, Ζορ στην Αίγυπτο είναι μόνο το "ορεκτικό" και οσονούπω έρχεται κι η δική μας σειρά, μόλις "λύσουμε" το Κυπριακό, οπότε θα μπορούμε πια να βλέπουμε τα τουρκικά σήριαλ όλοι μαζί παρέα, αγκαλιασμένοι με τα "καρντάσια" μας από απέναντι.

Οι πόλεμοι για το πετρέλαιο και την ενέργεια γεννούν πρόσφυγες και τώρα που αυτοί ακριβώς οι πρόσφυγες χτυπούν την πόρτα της Δύσης, αυτής που ευθύνεται για τους πολέμους, τη βρίσκουν σχεδόν ερμητικά κλειστή. Τις τελευταίες μέρες δεν έκλεισαν για τους πρόσφυγες μόνο τα σύνορα των Σκοπίων με την Ελλάδα, έκλεισαν και τα σύνορα του Βελγίου με τη Γαλλία και μια σειρά χώρες (Αυστρία, Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία, Δανία) ανέστειλαν προσωρινά τη Συνθήκη Σένγκεν, επαναφέροντας ελέγχους στα εθνικά τους σύνορα. Αλλά τα κλειστά σύνορα δεν πρόκειται να λύσουν απολύτως κανένα προσφυγικό ή μεταναστευτικό πρόβλημα και το είχα γράψει ήδη απ' το τέλος Οκτωβρίου 2015: Το μέλλον της Ευρώπης θα έρχεται όλο και περισσότερο απ' την Ασία και κυρίως την Αφρική, καθώς, πέρα απ' τους πολέμους, είναι και οι δημογραφικές εξελίξεις που συνηγορούν στις μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Οι σημερινοί Κεντροευρωπαίοι και Δυτικοευρωπαίοι είναι απόγονοι μεταναστών, των διάφορων φύλων Γότθων, Γαλατών, Βανδάλων, Ούννων, κλπ, που μετακινήθηκαν μαζικά πριν πολλούς αιώνες σφάζοντας όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Καλό είναι να μελετήσουν την ιστορία της δημιουργίας των εθνών τους, καλό είναι να μελετήσουν την ιστορία της δημιουργίας του έθνους των ΗΠΑ, άλλο ένα έθνος μεταναστών. Ίσως τότε αντιληφθούν πως ο μόνος τρόπος για να ανακόψουν τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών στο Αιγαίο είναι να βάλουν το ΝΑΤΟ να πολυβολεί τις βάρκες, κάτι φυσικά που δεν έχει σχέση με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά μήπως οι ισχυροί του πλανήτη το σέβονται πάντα;

Μέχρι τότε οι Έλληνες, λαός που ξέρει από προσφυγιά κι ανταλλαγές πληθυσμών, λαός που κατάφερε ακόμα μια φορά να διώξει τα παιδιά του απ' τον τόπο τους για να βρουν στον ήλιο μοίρα, μπορούμε να συνεχίζουμε να υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες, να τους διευκολύνουμε να πάνε στον τελικό προορισμό τους. Κι αν κάποιοι θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, ασφαλώς μπορούμε να τους ενσωματώσουμε στον Ελληνικό πολιτισμό, το κάνουμε χιλιάδες χρόνια, απ' την εποχή που ο Μέγας Αλέξανδρος μετέφερε τον Ελληνισμό στα πέρατα της Οικουμένης. Η ενσωμάτωση γεννά πάντα φίλους, η απόρριψη δημιουργεί πάντα εχθρούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου