Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Η Κορακιά που την έφαγαν τα "κοράκια", τα καλώδια της Κρήτης και η αλά καρτ απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.


Η Κορακιά είναι ένας απόμερος όρμος της Βόρειας Κρήτης, εκτεθειμένος στους βοριάδες του Αιγαίου και του Κρητικού Πελάγους. Βρίσκεται ανατολικά του Ρεθύμνου και δυτικά του Ηρακλείου, ανάμεσα στις Σίσες και στην παραλία του Φόδελε. Η παραλία γειτνιάζει με το ΧΥΤΑ Ηρακλείου στους Πέρα Γαληνούς και το καλοκαίρι του 2009 ο τότε Πρόεδρος της ΔΕΗ Αθανασόπουλος δήλωνε σε ημερίδα της Απογευματινής, όπως βλέπουμε στην πάνω εικόνα, πως σ' αυτήν ακριβώς την περιοχή, (καθώς και στον Αθερινόλακκο Λασιθίου), η ΔΕΗ σκόπευε να επενδύσει 588 εκατ. ευρώ για να κατασκευάσει νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο/ελαφρύ ντίζελ, συνολικής ισχύος 500MW, που τότε προγραμματιζόταν πως θα δούλευαν το 2015. Κι έχει σημασία να θυμόμαστε πως όταν τα έλεγε αυτά ο Αθανασόπουλος είχε ήδη κορυφωθεί η 3η πετρελαϊκή κρίση, η τιμή του πετρελαίου βρισκόταν ακριβώς εκείνη την περίοδο σε ιστορικά υψηλά.


Πολλά άλλαξαν στη χώρα απ' το 2009 κι απ' τους πρώτους ήταν ο Αθανασόπουλος, τον διαδέχτηκε στη ΔΕΗ ο Ζερβός των αιολικών και -τι σύμπτωση- η Κρήτη είναι μια "πολύφερνη νύφη" για το αιολικό λόμπυ.

Τι έπρεπε να γίνει για να μπουν αιολικά στην Κρήτη; Απλό, ...
να μη γίνουν τα εργοστάσια της Κορακιάς και να διασυνδεθεί το νησί καλωδιακά με το ηπειρωτικό σύστημα για να διαχυθεί  το πρόβλημα της τυχαίας παραγωγής στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τη διασύνδεση βέβαια μας την πλασάρουν πάντα ότι γίνεται τάχα για να βελτιωθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης, ότι γίνεται τάχα για να μην πληρώνουμε πολλές ΥΚΩ στο λογαριασμό της ΔΕΗ, πάντα όλοι φροντίζουν για το καλό μας. Και φυσικά δεν θα μας πουν ποτέ ότι τη θέλουν ως τμήμα του αγωγού EuroAsian Interconnector, που μελετάται να διασυνδέσει το Ισραήλ με την Κύπρο και στη συνέχεια την Κύπρο με την Κρήτη και το Ελληνικό/Ευρωπαϊκό δίκτυο.

Το ΔΣ της ΔΕΗ αποφάσισε το Μάιο 2011 να προχωρήσει στην αναγκαστική απαλλοτρίωση της αναγκαίας έκτασης στην Κορακιά, αλλά στη θητεία Ζερβού μάλλον δεν προχώρησαν και πολλά πράγματα απ' τα επενδυτικά της ΔΕΗ, η Κορακιά θα προχωρούσε;

Η καλωδιακή διασύνδεση επανήλθε στο προσκήνιο με το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλ. Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) περιόδου 2017-2026, που έθεσε πρόσφατα σε διαβούλευση ο ΑΔΜΗΕ. Σ' αυτό υπάρχει εκτενές αφιέρωμα (23 σελίδες!) στη διασύνδεση της Κρήτης και παρουσίαση εναλλακτικών σεναρίων, που τα βλέπουμε στον πιο κάτω πίνακα (ΣΡ - ΕΡ συνεχές ή εναλλασσόμενο ρεύμα). Η Κορακιά παραμένει πλέον μόνο ως τοποθεσία διασύνδεσης των καλωδίων στο σύστημα της Κρήτης:

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Η παρουσίαση των σεναρίων καταλήγει πως πρέπει να γίνει καλωδιακή διασύνδεση Κρήτης-Αττικής (ΣΡ 2x350MW, με εκτιμώμενο χρόνο υλοποίησης 9 έτη), αλλά τώρα πια αποκτήσαμε και 2η διασύνδεση, μικρότερης δυναμικότητας, (ΕΡ 150KV - 1x200MVA, με εκτιμώμενο χρόνο υλοποίησης 4 έτη), που ονομάζεται απ' τον ΑΔΜΗΕ "Διασύνδεση Εξοικονόμησης". Για ποιο λόγο μας προέκυψε; Φαίνεται ξεκάθαρα στη σελίδα 97, όπως βλέπουμε στην πιο κάτω εικόνα:


Οι "νέοι σταθμοί παραγωγής από συμβατικές πηγές που αναπτύσσονται στην Πελοπόννησο" έχουν πρόβλημα διάθεσης της παραγωγής, επειδή η Πελοπόννησος έχει γεμίσει με αιολικά & Φ/Β. Και το ακόμα πιο ωραίο είναι πως "αναπτύσσονται στην Πελοπόννησο για την τροφοδότηση του φορτίου της Κρήτης"!!! Έτσι ακριβώς! Ποιοί είναι οι νέοι συμβατικοί σταθμοί; Είναι η φαραωνική μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, (845MW, που θα δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στο σύστημα σε κάθε είσοδο/έξοδο λόγω μεγέθους), που μόλις στα τέλη του 2015 ξεκίνησε δοκιμαστική λειτουργία. Αν δηλαδή καταλαβαίνω σωστά, δεν κάναμε τις μονάδες φυσικού αερίου στην Κορακιά, όπου το αέριο θα έφθανε ως LNG, προκειμένου να κάνουμε την τεράστια μονάδα στη Μεγαλόπολη προεκτείνοντας τον αγωγό και διασφαλίζοντας κατανάλωση αερίου μέσω του αγωγού. Οπότε πλέον πρέπει να κάνουμε και καλώδιο όχι απ' την Κρήτη προς την Πελοπόννησο για να διαχυθεί το πρόβλημα των αιολικών της Κρήτης, (αυτό θα το λύσουμε με το καλώδιο Κορακιά-Αττική), αλλά απ' την Πελοπόννησο προς την Κρήτη, για να λυθεί το πρόβλημα της μονάδας Μεγαλόπολη V και των ΑΠΕ της Πελοποννήσου! Και στον "επόμενο τόνο" θα χρειαζόμαστε προφανώς και νέα καλώδια διασύνδεσης απ' την Πελοπόννησο προς στη Στερεά Ελλάδα; Ατελείωτο πραγματικά το εθνικό μας success story στον ηλεκτρισμό! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου