Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Strommarkt 2.0: Ετοιμαστείτε, ό,τι επεξεργάζεται η Γερμανία, αργά ή γρήγορα θα μας έλθει ως πολιτική της ΕΕ.

Η Strommarkt 2.0 είναι η μελλοντική αγορά ηλεκτρισμού της Γερμανίας, αυτή που σχεδιάζεται από πέρυσι απ' το Υπουργείο Οικονομικών & Ενέργειας, με επικεφαλής το Σοσιαλδημοκράτη Αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Σκοπός του σχεδιασμού είναι να βρεθεί ένα σχήμα αγοράς που θα εγγυάται ασφάλεια εφοδιασμού, φθηνές τιμές και φιλικότητα προς το περιβάλλον όταν μεγάλο μέρος του εφοδιασμού θα γίνεται από ΑΠΕ.

Τον περασμένο Οκτώβριο ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για την "Πράσινη Βίβλο" της Γερμανικής αγοράς ηλεκτρισμού στα πλαίσια της Energiewende, της Ενεργειακής Μετάβασης (Ein Strommarkt für die Energiewende, Diskussionspapier des Bundesministeriums für Wirtschaft und Energie (Grünbuch)). Όπως είχαμε δει το Μάρτιο, με βάση τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα προετοιμαζόταν μέχρι τις αρχές Ιουνίου ένα σχέδιο "Λευκής Βίβλου", το οποίο με τη σειρά του θα τεθεί κι αυτό σε δημόσια διαβούλευση. Παράλληλα θα τρέχουν συζητήσεις με την Κομισιόν και τις γειτονικές χώρες, ώστε μετά το Σεπτέμβριο να συνταχθεί η κατάλληλη νομοθεσία. Μετά από περίπου 700 σχόλια στη δημόσια διαβούλευση της "Πράσινης Βίβλου", η πολυαναμενόμενη "Λευκή Βίβλος" δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούλιο και αποκαλύπτει τις σκέψεις του Υπουργείου για τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου σχεδιασμού της αγοράς.

Τη Βίβλο παρουσίασε ο Υφυπουργός Ενέργειας Rainer Baake, θα παραμείνει ανοιχτή σε σχολιασμό δημόσιας διαβούλευσης μέχρι και τις 24 Αυγούστου, η ενδοκυβερνητική συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Οκτώβριο και η ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας εκτιμάται για την άνοιξη 2016.

Στο νέο σχεδιασμό της αγοράς δεν προβλέπεται να υπάρχει μηχανισμός αποζημίωσης της ...
προσφερόμενης ισχύος (capacity market), αλλά ένα "απόθεμα ισχύος" (capacity reserve), το οποίο απλά θα υπάρχει διαθέσιμο, δεν θα συμμετέχει στην αγορά. Αυτό το "απόθεμα ισχύος" θα αποζημιώνεται με τους υπάρχοντες μηχανισμούς. Είναι ακριβώς το απόθεμα που θα σχηματιστεί (κυρίως) απ' τα παλιά λιγνιτικά εργοστάσια, τα οποία θέλει ν' αποσύρει η Γερμανία προκειμένου να μειώσει τις εκπομπές CO2 μέχρι το 2020. Η απόσυρση αυτή θα γίνει προγραμματισμένα και σε συμφωνία με το Συνδικάτο IG BCE (Industriegewerkschaft Bergbau, Chemie, Energie), τρίτη μεγαλύτερη ένωση εργαζομένων μετά τις IG Metall και Verdi, με σχεδόν 700.000 μέλη, που, όπως είχαμε δει, στο τέλος Απριλίου έκανε τη μεγάλη αντικυβερνητική πορεία στο Βερολίνο. Θα γίνει επίσης σε συνεννόηση με τις μεγάλες εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, ιδίως την RWE, που είχε επίσης ξεσηκωθεί ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια κατά του λιγνίτη.

Η Λευκή Βίβλος προτείνει 20 συνολικά μέτρα για τη Strommarkt 2.0, που εντάσσονται σε τρεις "πυλώνες", την "περισσότερη αγορά", τον "ευέλικτο & επαρκή εφοδιασμό" και τις "πρόσθετες διασφαλίσεις":

  • Τα 4 απ' τα 20 μέτρα αφορούν την "περισσότερη αγορά": η ενέργεια θα πρέπει να αποτιμάται ελεύθερα κι αυτό δεν είναι συμβατό με τις εγγυημένες τιμές που έδινε ο νόμος EEG στις ΑΠΕ. Για το λόγο αυτό οι Γερμανοί θέλουν να ξεκινήσουν απ' το 2017 δημοπρασίες για τη στήριξη των ΑΠΕ, μέτρο που ήδη εφαρμόζεται στη Βρετανία. Ούτως ή άλλως, οι εγγυημένες τιμές για τα νέα έργα ΑΠΕ δεν είναι πλέον συμβατές με τα μέτρα επιτρεπόμενης κρατικής στήριξης στην ενέργεια, που είχε ανακοινώσει το 2014 η Κομισιόν.
  • Τα 13 απ' τα 20 μέτρα αφορούν τον "ευέλικτο & επαρκή εφοδιασμό", ώστε να μπορούν να προσφέρουν στην αγορά όσο περισσότεροι προμηθευτές είναι δυνατό. Ωστόσο δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας πως η ηλεκτρική ενέργεια έχει την ιδιομορφία να μην αποθηκεύεται οικονομικά, η παραγωγή πρέπει ν' ακολουθεί τη ζήτηση ηλεκτρισμού σε κάθε χρονική στιγμή και τα εργοστάσια που κάθονται ή θα αποζημιώνονται για να κάθονται ή θα κλείνουν και δεν θα υπάρχει δυνατότητα εφοδιασμού της αγοράς. Αυτό δεν μπορεί ν' αλλάξει, επομένως οι προσφερόμενες τιμές πάντα θα ενσωματώνουν το βαθμό χρησιμοποίησης του κάθε εργοστασίου.
  • Τα 3 απ' τα 20 μέτρα αφορούν τις "πρόσθετες διασφαλίσεις" και περιλαμβάνουν την παρακολούθηση της ασφάλειας εφοδιασμού, το "απόθεμα ισχύος" και προσθήκες στο περιθώριο ασφαλείας του δικτύου μεταφοράς.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Όλα αυτά φυσικά δεν μπορούν ν' αλλάξουν τις απλές αλήθειες της ηλεκτροπαραγωγής: η μορφή της καμπύλης παραγωγής των αιολικών και των Φ/Β δεν μπορεί να προσαρμοστεί στη μορφή της καμπύλης ζήτησης ηλεκτρισμού, απαιτείται ενδιάμεση μετατροπή ενέργειας και αποθήκευση, που εκτοξεύει το κόστος. Η ενέργεια είναι σημαντικός συντελεστής στο κόστος παραγωγής σε οποιαδήποτε οικονομία: όταν αυξάνεται το κόστος ενέργειας, η ανταγωνιστικότητα μειώνεται, προς όφελος εκείνων των χωρών που έχουν φθηνή ενέργεια. Γι' αυτό και τα σχετικά διαγράμματα, που τα βλέπουμε να δείχνουν την κατάσταση με λίγο (αριστερά) και πολύ (δεξιά) άνεμο και ήλιο, είναι πολύ βαθιά "καταχωνιασμένα" στη "Λευκή Βίβλο", μόλις τρεις σελίδες πριν το τέλος.  

Τα αδιέξοδα της Energiewende δεν μπορεί να τα καλύψει κανένας σχεδιασμός της αγοράς, πρέπει να υπάρχουν εργοστάσια που να παράγουν ανάλογα με τη μεταβολή της κόκκινης γραμμής, που δείχνει τη ζήτηση φορτίου. Όσα αιολικά & Φ/Β και να βάλουν οι Γερμανοί, δεν υπάρχει απολύτως καμιά περίπτωση να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες και θα εξακολουθούν να χρειάζονται τα συμβατικά θερμικά εργοστάσια, είναι λοιπόν περισσότερο από προφανές πως η συνεχιζόμενη εγκατάσταση αιολικών & Φ/Β έχει ως στόχο την κάλυψη των αναγκών των γειτονικών τους χωρών. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα απ' την ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας και την κατασκευή των απαραίτητων δικτύων μεταφοράς, που θα μεταφέρουν το τυχαίο ρεύμα των ΑΠΕ απ' τη Γερμανία προς όλη την Ευρώπη και τα μη τυχαία ευρώ των υπηκόων απ' όλη την Ευρώπη προς τα Γερμανικά ταμεία. Ποιος έχει ανάγκη τα τανκς και τα κανόνια και τα Ράιχ, όταν έχει στη διάθεσή του την ηλεκτροπαραγωγή και την πολιτική ισχύ να επιβάλλει σ' όλους να σβήσουν τα συμβατικά εργοστάσια, για να παίρνουν (ακόμα και το) ρεύμα απ' τη Γερμανία;  

Απ' την εποχή της "διπλωματίας των κανονιοφόρων" έχουμε περάσει στην εποχή της "διπλωματίας των ανεμογεννητριών", μια μορφή ενός νέου "ενεργειακού ιμπεριαλισμού", μια νέα αποικιοκρατία, όπου η μητρόπολη-Γερμανία θα παρέχει στους "εταίρους"-αποικίες όλα όσα χρειάζονται, από ΑΠΕ μέχρι Lidl, μετατρέποντας τους "εταίρους" μάλλον σε "εταίρες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου