Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Δακρυγόνα, ξύλο "της αρκούδας", συλλήψεις, αναταραχή: πού, πότε και γιατί;

"Η τρέλα δεν πάει στα βουνά" και φαίνεται πως οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, που επικράτησαν πρόσφατα στη Γερμανία, τόσο τον Ιούλιο όσο και στις αρχές Αυγούστου, επηρέασαν αρνητικά τη σκέψη και την κρίση κάποιων. Στο τριήμερο 14-16/8 κάποιοι "περιβαλλοντικοί ακτιβιστές", αυτοπροσδιοριζόμενοι ως "αντι-πυρηνικοί και αντι-καρβουνικοί", διοργάνωσαν τη δράση “Ende Gelände”, που σημαίνει περίπου "ως εδώ".

Στόχος της δράσης ήταν η επίθεση στο ...
λιγνιτωρυχείο Garzweiler της RWE, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, δυτικά της Κολονίας. Το Σάββατο λοιπόν, την ώρα που η Ελλάδα γιόρταζε το Δεκαπενταύγουστο στις εκκλησίες και στις παραλίες, κάποια περιβαλλοντικά "γκρουπούσκουλα" εισέβαλαν στο λιγνιτωρυχείο, παραβιάζοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας και υποχρεώνοντας ένα μεγάλο καδοφόρο εκσκαφέα να διακόψει τη λειτουργία του.

Τα λιγνιτωρυχεία δεν είναι χώροι όπου μπορεί να περιφέρεται ελεύθερα ο κάθε άσχετος, υπάρχουν κινούμενα μέρη και μηχανήματα και η παραμικρή απροσεξία μπορεί ν' αποδειχθεί άμεσα μοιραία για τον πρώτο τυχόντα ανόητο, που θα βρεθεί σε λάθος σημείο τη λάθος στιγμή. Σε όλες τις χώρες του κόσμου η νομοθεσία επιβάλλει την απαγόρευση εισόδου τρίτων στους χώρους ορυχείων/μεταλλείων, ακριβώς για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας και της ανθρώπινης ζωής. Επόμενο λοιπόν ήταν να παρέμβει η αστυνομία για να αποκαταστήσει την τάξη κι επειδή "όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος", η ράβδος έπεσε και είχε τη μορφή κλομπ, μαζί με δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και πολλές συλλήψεις. Περίπου 1200 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στο τεράστιο λιγνιτωρυχείο, διασφαλίζοντας τη λειτουργία των υπόλοιπων καδοφόρων εκακαφέων, ενώ το απόγευμα αποκαταστάθηκε και η λειτουργία του μηχανήματος που είχαν "καταλάβει" οι "επιτιθέμενοι". Η αναταραχή στην περιοχή είχε επιπτώσεις και στην κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο της περιοχής, καθώς η αστυνομία απέκλεισε το δρόμο Α61. Στη δράση δεν είδαμε να συμμετέχουν οι γνωστές μεγάλες ΜΚΟ, με τα παγκόσμια παρακλάδια τους: μήπως γι' αυτό η αστυνομία εξάντλησε τα περιθώρια χρήσης βίας κατά των "ακτιβιστών";

Η RWE ανακοίνωσε πως θα κινηθεί νομικά κατά των εισβολέων και οι εργαζόμενοι στο λιγνιτωρυχείο διαδήλωσαν την Κυριακή υπέρ της διατήρησης της απασχόλησης. Τι να καταλάβουν ωστόσο αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται ως "αντί", "αντί σε όλα", όλα όσα ηλεκτροδοτούν πραγματικά τη Γερμανία; Θαυμάστε τις λευκές φόρμες των "ακτιβιστών", μη τυχόν και λερώσουν τα ρούχα στο λιγνιτωρυχείο. Θαυμάστε την πολυτελή ιστοσελίδα που ετοίμασαν ειδικά για τη δράση, με πέντε γλώσσες διαθέσιμες, ΙΒΑΝ αριθμό λογαριασμού για να υποδεχθούν εισφορές και σελίδα νομικής υποστήριξης, με τα αδικήματα που θα διαπραχθούν κατά τη δράση και τις προβλεπόμενες ποινές! 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Η μόνη ωστόσο "ποινή" που πραγματικά αξίζει σε όλους όσους είναι "αντί σε όλα" είναι να υποχρεωθούν να ηλεκτροδοτήσουν τα σπίτια τους με ρεύμα που δεν παράγεται από πυρηνικά και ανθρακικά εργοστάσια, στα οποία είναι αντίθετοι. Μια που η ενεργειακή μετάβαση της Γερμανίας, η περίφημη Energiewende, τα πηγαίνει τόσο καλά, ας βάλουν Φ/Β στη στέγη και να αποσυνδεθούν υποχρεωτικά απ' το δίκτυο ηλεκτροδότησης, το οποίο τροφοδοτείται από πυρηνικό και ανθρακικό ρεύμα. Ίσως τότε καταφέρουν ν' αντιληφθούν ποια είναι η Μεγάλη Ανοησία, που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία. Κλείστε "εδώ και τώρα" "λεβέντες" τόσο τα πυρηνικά όσο και τα ανθρακικά εργοστάσια και να δούμε "πόσα απίδια βάνει ο σάκος", να δούμε αν κι από πού θα έχει ρεύμα η Γερμανία, για να μπορούν κάποιοι να κάνουν τις ωραίες ιστοσελίδες τους, να φορτίζουν τα εξεζητημένα τηλέφωνά τους, να παίρνουν καλοκαιριάτικα ένα κρύο νερό απ' το ψυγείο τους.

Ίσως μάλιστα να έχει ρεύμα απ' το νέο εργοστάσιο, που εγκαινίασε στις 17/8 η RWE στο Ibbenbüren, που κατασκευάστηκε για να μετατρέπει την πλεονάζουσα ενέργεια των ΑΠΕ σε υδρογόνο και να το διοχετεύει στο δίκτυο φυσικού αερίου. Υπερμοντέρνο το εργοστάσιο, αλλά πόσο θα κοστίζει η κιλοβατώρα; Μήπως γύρω στο 1€/KWh; Και ποιος ακριβώς θα αντέχει να το πληρώνει; Δεν πειράζει όμως, αν είναι με τις ΑΠΕ ν' αποκτήσουμε κάποτε "ενεργειακή δημοκρατία", μια "καραμέλα" που ξαναείδαμε κάποιους στο Σύριζα να την αναμασούν. Κάποιοι ίσως νομίζουν πως λεφτά -για ανοησίες- υπάρχουν ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου