Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Η παγκόσμια θριαμβευτική "είδηση" για "σχεδόν 100% ΑΠΕ" και η θλιβερή Γερμανική πραγματικότητα.

Με θριαμβευτικό ύφος ο "ειδικός" ηλεκτρονικός τύπος των ΑΠΕ δημοσίευσε την "είδηση", που εντέχνως διοχετεύτηκε -προφανώς- από τη Γερμανία, με τον εντελώς παραπλανητικό τίτλο "Οι ΑΠΕ φθάνουν κοντά στο να καλύψουν το 100% της Γερμανικής ζήτησης". Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Πραγματικά τεράστια επιτυχία για ένα μεγάλο βιομηχανικό κράτος να φθάνει να καλύψει "σχεδόν" το 100% των αναγκών του με ΑΠΕ, ακόμα κι αν έχει εκτοξεύσει τα τιμολόγια του ηλεκτρισμού για τους πολίτες του στα ύψη.

Διαβάζοντας την "είδηση" βλέπει κανείς πως "Περίπου το 80% της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία, το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, καλύφθηκε από ΑΠΕ, καθώς υπήρχε πολύς ήλιος και άνεμος". Τα φωτοβολταϊκά έδωσαν πάνω από 24GW και τα αιολικά πάνω από 18GW. Λόγω Κυριακής η ζήτηση ήταν περιορισμένη, (στα 59GW κι όχι 55 που λανθασμένα δίνει το δημοσίευμα), οπότε τα ...
σχεδόν 43GW "κάλυψαν" κάποια στιγμή, όχι συνεχώς, το 73% (κι όχι το 80%) της ζήτησης.


Η σχετική "είδηση" εμφανίστηκε φυσικά και στα Ελληνικά μέσα, όπου διαβάζουμε "Σχεδόν το 100% της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία, το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, καλύφθηκε από τα φωτοβολταϊκά και αιολικά." Υπάρχει μια προφανής αναντιστοιχία ανάμεσα στην 1η και τη 2η εικόνα, ίσως κάποιοι να "χάθηκαν στη μετάφραση", (ο όρος "ΑΠΕ" στη Γερμανία έχει και βιομάζα και μικρά υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ δηλαδή που ηλεκτροδοτούν πραγματικά κι όχι όποτε θυμηθούν), αλλά αυτό είναι παρωνυχίδα μπροστά στο τι πραγματικά έγινε την περασμένη Κυριακή στη Γερμανία. Διαβάζοντας είτε το κείμενο στα Αγγλικά είτε στα Ελληνικά πέφτει κανείς πάνω στη μαγική λέξη "Agorameter", που είναι φυσικά του Γερμανικού "think tank" Agora Energiewende και το έχουμε δει αρκετές φορές στο παρελθόν.

Πήγαμε λοιπόν στο Agorameter και πήραμε το print screen για τις τελευταίες 7 ημέρες, (που βλέπετε δίπλα), τον τελευταίο μήνα και τον τελευταίο χρόνο, που αποτυπώνουν με τον πιο καθαρό τρόπο πως το 100% ΑΠΕ δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να συμβεί, αν πρώτα δεν μεσολαβήσει η φθηνή αποθήκευση της ενέργειας των ΑΠΕ. Κι αυτό προς το παρόν δεν συμβαίνει και δεν φαίνεται να συμβαίνει στο κοντινό μέλλον, γι' αυτό και οι ερευνητές της Google το ξεκαθάρισαν από πέρυσι: "ξεχάστε τις ΑΠΕ, είτε πάμε σε ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο με CCS και πυρηνικά είτε πάμε σε κάτι που δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί". Στο διάγραμμα του Agorameter η λεπτή κόκκινη γραμμή δείχνει τη ζήτηση ηλεκτρισμού κάθε στιγμή και αυτό που βεβαίως δεσπόζει στο διάγραμμα είναι η τεράστια σκιά των "συμβατικών" εργοστασίων (konv. kraftwerke: πυρηνικά, λιγνιτικά, λιθανθρακικά, φυσικού αερίου, υδροηλεκτρικά). Αν στις 23/8 τα αιολικά & Φ/Β έφθασαν κάποια στιγμή αθροιστικά στα 43GW κι αυτό είναι το "σχεδόν 100%", τότε τα συμβατικά εργοστάσια, που την ίδια μέρα στις 10πμ έφθασαν στα 33GW και στις 9μμ ήταν πάνω από 39GW, τι είναι; Και για να μην ξεχνιόμαστε, η εγκατεστημένη ισχύς σε αιολικά και Φ/Β στη Γερμανία είναι ήδη πολύ-πολύ υψηλότερη απ' την ισχύ των συμβατικών εργοστασίων.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Έλεος πια με την ΑΠΕτζήδικη προπαγάνδα. Αφαιρέστε απ' το διάγραμμα τα συμβατικά εργοστάσια και θα έχετε αμέσως ηλεκτρισμό μόνο όταν ταυτόχρονα και έχει ήλιο και φυσάει, και φυσικά οι τιμές θα πετάξουν ακόμα πιο ψηλά στα ουράνια. Αλήθεια, πού πήγε ο "δωρεάν άνεμος" στο αριστερό μισό του διαγράμματος; Μήπως μπορεί να μας βοηθήσει η ΕΛΕΤΑΕΝ να βρούμε το "θησαυρό, που δεν έχουμε την πολυτέλεια ν' αγνοήσουμε";

Για να βοηθήσουμε περισσότερο την ΕΛΕΤΑΕΝ δίνουμε το μηνιαίο διάγραμμα: πού πήγε ο "δωρεάν άνεμος" στο μεγαλύτερο μέρος του διαγράμματος; Ο ευρών κερδίζει άρθρο για το "θησαυρό των ΑΠΕ". Η Ελληνική λαογραφία έχει διάφορες ιστορίες για το τι έκαναν ο μυλωνάς κι η μυλωνού περιμένοντας να φυσήξει για ν' αλέσουν το σιτάρι, ίσως λοιπόν η Υπουργική Απόφαση της Μπιρμπίλη το 2010 για την αθρόα εγκατάσταση αιολικών να στόχευε όχι τόσο στην επίλυση του ενεργειακού όσο μάλλον στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, καθώς θα περιμένουμε μέσα στο σκοτάδι ή στο ημίφως της γκαζόλαμπας αν και πότε θα φυσήξει για να έλθει το ρεύμα. Με τα Φ/Β έτσι κι αλλιώς ξέρουμε εκ των προτέρων πως μετά τ' απόγευμα δεν θα έχουμε ρεύμα, πάμε για ύπνο "με τις κότες" λοιπόν και να μια ακόμα πρόταση για την επίλυση του δημογραφικού.

Για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο την ΕΛΕΤΑΕΝ, δίνουμε και το ετήσιο διάγραμμα, που δείχνει ακόμα πιο ξεκάθαρα αυτό που έχει πει απ' το 2005 η Γερμανική EOn, πως ο ρυθμός ανόδου και καθόδου της αιολικής ισχύος, (ανάλογα με το πώς φυσάει ο άνεμος), είναι εξωπραγματικός και αδύνατον να τον παρακολουθεί κανείς οικονομικά, διατηρώντας ταυτόχρονα την ασφάλεια του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού.

Δεν υπάρχει προς το παρόν οικονομικός τρόπος να υποκατασταθούν τα συμβατικά εργοστάσια. Κι όπως γράψαμε πριν λίγες μέρες, η "ενεργειακή δημοκρατία" των αποκεντρωμένων συστημάτων είναι μια "δημοκρατία των πλουσίων", αυτών που έχουν τη δυνατότητα μέσω των ΜΜΕ να προβαίνουν σε πλύση εγκεφάλου των πολιτών για "τα καλά των ΑΠΕ". Αυτό που συμβαίνει ωστόσο στην πραγματικότητα είναι μια άνευ προηγουμένου ληστεία των πολιτών είτε με τη μορφή φόρου στο δικαίωμα εκπομπής CO2 είτε με τη μορφή επιδοτήσεων των ΑΠΕ είτε με τη μορφή φοροαπαλλαγών των ΑΠΕ είτε με τις "εγγυημένες τιμές" των ΑΠΕ και το ΕΤΜΕΑΡ. Μέχρι πότε;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου