Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Η ...Ανδόρρα, το ...Λιχτενστάιν και η ...Γκαμπόν ολοταχώς για την COP 21 το Δεκέμβριο στο Παρίσι!

Στην προχθεσινή ανάρτηση έγραψα για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που πρόκειται να γίνει το Δεκέμβριο 2015 στο Παρίσι (COP21), προβλέποντας πως μάλλον είναι από πριν καταδικασμένη να έχει την τύχη της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης το 2009. Δεν νομίζω πως η ευημερία των λαών εκτός ΟΟΣΑ θα θυσιαστεί για χάρη των Γερμανών.

Σήμερα λοιπόν θα δούμε σε ποιο σημείο βρίσκεται η προετοιμασία της Διάσκεψης του Παρισιού, καθώς η COP19, στη Διάσκεψη της Βαρσοβίας το 2013 και η COP20 στη Λίμα το 2014, κάλεσαν όλα τα "μέρη" να προετοιμάσουν τις "Σκοπούμενες Εθνικές Συνεισφορές Μείωσης Αερίων Θερμοκηπίου" (Intended Nationally Determined Contributions, INDCs) και να τις υποβάλλουν στον ΟΗΕ έγκαιρα, μέσα στο 1ο τρίμηνο 2015 "για όλους όσοι είναι έτοιμοι".

Το 1ο τρίμηνο 2015 πέρασε προ πολλού, οπότε αν επισκεφθείτε την ειδική ιστοσελίδα του ΟΗΕ, θα δείτε αναλυτικά ποιές χώρες υπέβαλλαν τις εθνικές τους προτάσεις. Δεν είναι και πολλές, πρώτη υπέβαλε στις 27/2 η Ελβετία, στις 6/3 η Κομισιόν για την ΕΕ, στις 27/3 η Νορβηγία, στις 30/3 το Μεξικό και στις 31/3, τελευταία μέρα του 1ου τριμήνου, οι ΗΠΑ. Την Πρωταπριλιά υπέβαλαν η Γκαμπόν και η Ρωσία, στις 23/4 το Λιχτενστάιν, στις 30/4 η Ανδόρρα και στις 15/5 ο Καναδάς. Εδώ τελειώνουν οι χώρες που "είναι έτοιμες" και ναι, δεν κάνετε λάθος, ολόκληρη η πιο πολυάνθρωπη περιοχή του πλανήτη, η Ασία, με Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Ν.Κορέα, χώρες της Ινδοκίνας, Ινδονησία, Ταϊβάν, Σαουδική Αραβία και χώρες του Περσικού Κόλπου, κλπ,  "δεν είναι έτοιμη", η Αυστραλία  "δεν είναι έτοιμη", η Κεντρική και Νότια Αμερική "δεν είναι έτοιμες", ούτε και η Νότια Αφρική "είναι έτοιμη". Γιατί άραγε κάτι μου λέει πως ούτε το Δεκέμβριο θα είναι "έτοιμες"; Τουλάχιστον οι περισσότερες;

Αλλά κι αυτές οι χώρες που "είναι έτοιμες", πόσο έτοιμες άραγε είναι; Ας αφήσουμε κατά μέρος την Ανδόρρα, το Λιχτενστάιν και τη Γκαμπόν κι ας δούμε πχ την πρόθεση της Ρωσίας, που απ' την αρχή το ξεκαθαρίζει ορθά-κοφτά: "the final decision ...
of the Russian Federation on the INDC in the framework of the new climate agreement will be taken pursuant to the outcome of the negotiating process underway throughout the year of 2015 and the INDCs announced by major emitters of greenhouse gases. - Η τελική απόφαση της Ρωσίας στο πλαίσιο της νέας κλιματικής συμφωνίας θα ληφθεί ανάλογα με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια του 2015 και τις σκοπούμενες εθνικές μειώσεις των χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές". Πόση είναι η συνεισφορά της Ρωσίας; "Limiting anthropogenic greenhouse gases in Russia to 70-75% of 1990 levels by the year 2030 might be a long-term indicator, subject to the maximum possible account of absorbing capacity of forests. - Για το 2030 ένας μακροπρόθεσμος δείκτης θα μπορούσε να είναι το 70-75% των επιπέδων του 1990, ανάλογα με τη μέγιστη απορροφητική ικανότητα των δασών". Άνθρακες λοιπόν ο θησαυρός απ' τη Ρωσία, που έχει το 25% των δασών του πλανήτη και συσχετίζει το επίπεδο εκπομπών με το κλείσιμο βιομηχανιών μετά την πτώση του κομμουνισμού, ακριβώς όπως και η Γερμανία.

Πάμε να δούμε τη σκοπούμενη συνεισφορά του Καναδά, που απ' την αρχή "πετά το μπαλάκι" στους επόμενους: "As a vast Northern nation, Canada faces unique challenges in addressing climate change: a growing population, extreme temperatures, a large landmass, and a diversified growing economy with significant natural resources are some of the circumstances influencing Canadian greenhouse gas emissions. Despite these challenges, Canada has one of the cleanest electricity systems among G-7 and G-20 nations and one of the cleanest in the world, with almost 80% of our electricity supply already emitting no greenhouse gases.- Ως μια τεράστια Βόρεια χώρα, ο Καναδάς αντιμετωπίζει μοναδικές προκλήσεις στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής: αυξανόμενο πληθυσμό, ακραίες θερμοκρασίες, μεγάλη έκταση ξηράς, και μια διαφοροποιημένη αναπτυσσόμενη  οικονομία με σημαντικούς φυσικούς πόρους είναι μερικές από τις περιστάσεις που επηρεάζουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Παρά αυτές τις προκλήσεις, ο Καναδάς έχει ένα από τα πιο καθαρά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των χωρών G-7 και G-20 και ένα  από τα πιο καθαρά στον κόσμο, με σχεδόν το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας ήδη να μην εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου." Και παρά το ό,τι ο Καναδάς αντιπροσωπεύει το 1,6% των παγκόσμιων εκπομπών, δηλώνει πρόθυμος να μειώσει το 2030 τις εκπομπές κατά 30% κάτω απ' τα επίπεδα του 2005. 

Πώς θα το πετύχει; Μην ξεχνούμε πως ο Καναδάς είναι μεγάλη πετρελαιοπαραγωγός χώρα κι έχει ήδη εμπορικά διαθέσιμη τεχνολογία συλλογής και αποθήκευσης του CO2, τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα όσο και στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Το έχουμε πει από πολύ νωρίς σ' αυτό το ιστολόγιο, χωρίς το σύστημα CCS κανένας κλιματικός στόχος δεν είναι εφικτός. Η οικονομία του Καναδά είναι άρρηκτα δεμένη με την οικονομία των ΗΠΑ, όπου πάνε οι ΗΠΑ θα πάει κι ο Καναδάς.

Πάμε λοιπόν στη σκοπούμενη συνεισφορά των ΗΠΑ, που δήλωσαν πως στοχεύουν να μειώσουν το 2025 τις εκπομπές κατά 26-28% ως προς τα επίπεδα του 2005. Βασικό εργαλείο αποτελεί το φθηνό σχιστολιθικό φυσικό αέριο, που με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης Ομπάμα αντικαθιστά σταδιακά το κάρβουνο στην ηλεκτροπαραγωγή κι επιτρέπει και την ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ. Αλλά πουθενά δεν είδαμε μέτρα μείωσης της εκπομπής μεθανίου απ' την αγελαδοτροφία, κανείς δεν διανοείται να πειράξει το χάμπουργκερ των Αμερικανών ψηφοφόρων. Σύμφωνα ωστόσο με το World Resources Institute, οι ΗΠΑ αναμένεται να χάσουν το στόχο χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων, τα οποία είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα καταφέρουν να ψηφιστούν απ' τα ελεγχόμενα απ' τους Ρεπουμπλικανούς νομοθετικά σώματα: οι Ρεπουμπλικανοί δεν "μασούν" το παραμύθι της "ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής", που μας φόρτωσαν ο Γκορ και η παρέα του. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Το Μεξικό, με 1,4% των παγκόσμιων εκπομπών, έδωσε τις περισσότερες λεπτομέρειες στο δικό του κείμενο, υποσχόμενο μειώσεις εκπομπών 25% μέχρι το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2013, που έθεσε σε εφαρμογή κλιματική νομοθεσία. Οι μειώσεις εκπομπών θα μπορούσαν να φθάσουν μέχρι 40% σε περίπτωση μιας παγκόσμιας συμφωνίας, που θα περιλαμβάνει "τιμολόγηση των εκπομπών, διασυνοριακή συνεργασία, μεταφορά τεχνολογίας και κατάλληλη χρηματοδότηση". Ή, με άλλα λόγια, αν οι διπλανές ΗΠΑ επωμιστούν ένα μέρος του βάρους του Μεξικό.

Μπορεί ο Ψυχρός Πόλεμος να τέλειωσε, αλλά ήδη διαφαίνεται ένας νέου τύπου διαχωρισμός, με κοινό μέτωπο των Δυτικών (Ευρώπη+Β.Αμερική) σε ένα ξεχωριστό δρόμο απ' τον υπόλοιπο πλανήτη. Αν οι Δυτικοί θέλουν να τραβήξουν και τους υπόλοιπους στο δικό τους δρόμο, για να πουλήσουν τα δικά τους συστήματα, μάλλον θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη το Δεκέμβριο στο Παρίσι. Πολύ βαθιά ...

Χαρακτηριστική η απουσία της πολύ βιομηχανικής Ιαπωνίας απ' την ομάδα των χωρών που έσπευσαν να δηλώσουν τις σκοπούμενες συνεισφορές. Πέρα απ' τα προβλήματα που έχει ο ενεργειακός τομέας της Ιαπωνίας μετά το τσουνάμι της Φουκουσίμα και τη διακοπή λειτουργίας όλων των πυρηνικών της εργοστασίων, βασικό χαρακτηριστικό της Ιαπωνικής οικονομίας είναι η εξαγωγή εξοπλισμού για εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με κάρβουνο ή φυσικό αέριο. Και μάλλον δεν είναι έτοιμη η Ιαπωνία να παραιτηθεί απ' αυτές τις εξαγωγές, σίγουρα όχι για χάρη των εξαγωγών αιολικών & Φ/Β των Γερμανών. Για τα λεφτά γίνονται όλα, το κλίμα είναι το politically correct προπέτασμα καπνού ...

Δύσκολη λοιπόν μια συμφωνία το Δεκέμβριο στο Παρίσι. Πολύ δύσκολη. Αναμένεται στο επόμενο διάστημα πολύς "πόνος και δάκρυ" για το κλίμα από εκπομπές προπαγάνδας τύπου Econews του Σκάι. Αν άφηναν το κλίμα κι ασχολούνταν να φέρουν κι άλλους παίκτες επιπέδου Εσιέν, μάλλον θα είμασταν όλοι καλύτερα. Πάντως ο ενημερωμένος πολίτης μπορεί πιο εύκολα να κρίνει πού τελειώνει η είδηση και πού αρχίζει η προπαγάνδα και η πλύση εγκεφάλου. Και πάντα θα έχετε την επιλογή είτε να αλλάξετε κανάλι είτε να διασκεδάσετε, ακούγοντας τον "πόνο" για το κλίμα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου