Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Γιατί η Διάσκεψη του Παρισιού το Δεκέμβριο 2015 είναι από πριν καταδικασμένη σε αποτυχία;


Το Δεκέμβριο 2015 πρόκειται να γίνει στο Παρίσι η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (Conference Of the Parties, COP 21) και πολλές προσδοκίες καλλιεργούν όσοι έχουν επενδύσει στην "πράσινη" οικονομία, άλλως γνωστή ως "πράσινη απάτη". Προσδοκίες που καλλιεργούσαν και πριν 6 χρόνια, στην COP 15 της Κοπεγχάγης, αλλά διαψεύστηκαν οικτρά, καθώς εκεί απλά πιστοποιήθηκε το χάσμα που χωρίζει τον αναπτυγμένο δυτικό κόσμο απ' τον αναπτυσσόμενο. Υπάρχει λοιπόν περίπτωση αυτό το χάσμα να γεφυρωθεί στο Παρίσι;

Η γνωστή σε όλους ΒΡ εδώ και πάνω από 60 χρόνια κάθε καλοκαίρι βγάζει μια στατιστική έκθεση για την ενέργεια την προηγούμενη χρονιά. Η έκθεση παίρνει πάντα μεγάλη δημοσιότητα και τα στοιχεία της χρησιμοποιούνται ευρέως από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Το 2011 έδωσε στη δημοσιότητα το BP Energy Outlook 2030, μια πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθεί το τοπίο στην ενέργεια μέχρι το 2030.  Μπορεί κανείς να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με τις απόψεις της ΒΡ, ωστόσο το ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι η τριάδα διαγραμμάτων της σελ. 8, που φαίνεται πάνω.

Δείτε αριστερά (καφέ στήλες) την τεράστια διαφορά στο ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ και τις χώρες εκτός ΟΟΣΑ, ενώ ...
δεξιά, (πράσινες στήλες), το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (GDP=Gross Domestic Product, εκφρασμένο σε όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης) των χωρών εκτός ΟΟΣΑ θα καταλήξει πολύ σύντομα να ξεπεράσει το ΑΕΠ των χωρών του ΟΟΣΑ. Η αύξηση του πληθυσμού και η αύξηση των εισοδημάτων αναμένεται να οδηγήσει το ρυθμό αύξησης της ζήτησης πρωτογενούς ενέργειας (toe=tons of oil equivalent, τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου) στο μέσον (μπλε στήλες).

Κατά τη ΒΡ από το 1900 ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει υπερτετραπλασιαστεί, παρά τους πολύνεκρους πολέμους που μεσολάβησαν. Το ΑΕΠ έχει αυξηθεί 25 φορές, ενώ η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας αυξήθηκε 22,5 φορές. Και μπορεί να έχει μειωθεί ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά έχει αυξηθεί ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ. Οπότε τα πράγματα είναι μάλλον απλά, περισσότεροι συνολικά άνθρωποι με περισσότερο συνολικά εισόδημα αναμένεται με βεβαιότητα να ζητούν περισσότερη ενέργεια.

Από πού θα έλθει αυτή η ενέργεια; Σήμερα το κάρβουνο στις διάφορες μορφές του, (λιθάνθρακας, λιγνίτης ακόμα και τύρφη, όπως π.χ. είδαμε πρόσφατα για την καθόλου υπανάπτυκτη Ιρλανδία), δίνει το 41% της παγκόσμιας ηλεκτροπαραγωγής. Ακόμα κι αν τα επόμενα χρόνια στις χώρες του ΟΟΣΑ περιοριστεί το ποσοστό συμμετοχής του κάρβουνου στην ηλεκτροπαραγωγή, με τις διάφορες παρανοϊκές πολιτικές φορολόγησης των εκπομπών CO2 και συστηματικής χειραγώγησης της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών, δεν πρόκειται να σημειωθεί παρόμοιος περιορισμός στις χώρες εκτός ΟΟΣΑ: το κάρβουνο στήριξε την ανάπτυξη του βιομηχανικού δυτικού κόσμου και τώρα, με χρονική διαφορά, ακολουθούν οι υπόλοιπες χώρες. Θα δεχτούν ποτέ να θυσιάσουν την έξοδο των πολιτών τους απ' τη φτώχεια για χάρη των Δυτικών;

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής κάρβουνου παγκοσμίως αναπτύχθηκε τόσο γρήγορα που έχει τα προβλήματα αιθαλομίχλης που είχαν οι πόλεις του Δυτικού κόσμου στις αρχές του 20ού αιώνα. Λογικό είναι να βάλει κάποιο φρένο στον ξέφρενο ρυθμό για να βελτιώσει τις συνθήκες στις πόλεις, αλλά, όπως προέκυψε απ' τη συνάντηση Ξι Ζινπινγκ-Ομπάμα πέρυσι, η οροφή της Κίνας είναι πάνω απ' τα 4,2 δισεκατομμύρια τόννους ετησίως. Στην Ινδία εκατοντάδες εκατομμύρια κάτοικοι ζουν χωρίς ηλεκτρισμό, με το φως της γκαζόλαμπας ή του φεγγαριού και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας θεωρεί πως το κάρβουνο είναι "μαύρος αδάμαντας" και"βασιλιάς και κυρίαρχος ηγεμόνας της βιομηχανίας": θα μείνουν οι Ινδοί  στο σκοτάδι για χάρη των Δυτικών; Ίσως να έμεναν, αν ήταν ακόμα υπόδουλοι στους Βρετανούς. Αλλά η αποικιοκρατία, τουλάχιστον με τη μορφή που την ξέραμε, τελείωσε τον 20ο αιώνα.

Ακόμα λοιπόν κι αν το 2030 ή το 2040 το κάρβουνο θα δίνει το 25% της ηλεκτροπαραγωγής παγκοσμίως, αντί για το 41% που δίνει σήμερα, η βάση επί της οποίας θα υπολογίζεται το ποσοστό θα είναι πολύ μεγαλύτερη και η τελική κατανάλωση κάρβουνου, άρα και οι εκπομπές CO2, θα είναι μεγαλύτερες απ' τις σημερινές: είναι αυτή η ιδιομορφία που έχουν τα ποσοστά, όπου το 25% μπορεί τελικά να είναι μεγαλύτερο σε πραγματικό μέγεθος απ' το 41%. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί με τη ζήτηση τόσο για το πετρέλαιο όσο και το φυσικό αέριο, ιδίως μετά την ανακάλυψη τρόπου εξόρυξης του σχιστολιθικού πετρελαίου & αερίου στις ΗΠΑ, που έστειλε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τη θεωρία του peak oil, πως η παραγωγή πετρελαίου είχε ήδη κορυφωθεί τις προηγούμενες δεκαετίες. Θεωρία που την προωθούσαν ακόμα και μόλις το 2008. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Η δυναμική άνοδος των οικονομιών των χωρών εκτός ΟΟΣΑ είναι αυτή που θέτει τις βάσεις για μια επανάληψη στο Παρίσι του φιάσκου της Κοπεγχάγης. Ό,τι κι αν λέει το Κλαμπ της Ρώμης για τα Όρια της Ανάπτυξης, το ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και το ρυθμό εξάντλησης των πόρων του πλανήτη, η αποτυχία τους να προβλέψουν τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων 30 ετών είναι απολύτως χαρακτηριστική. Ας σώσουν οι Γερμανοί το δικό τους πλανήτη "Ευρώπη", ο πλανήτης Γη μάλλον θα τραβήξει το δικό του δρόμο, της προσαρμογής σ' ένα κλίμα που αλλάζει εδώ και 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια κι όχι από τότε που ξεκίνησε η βιομηχανική εποχή. Οι αρχαίοι Έλληνες φορούσαν χλαμύδες, κι όχι βαριά ρούχα, επειδή έκανε ζέστη. Λιοντάρια, πάνθηρες κι άλλα αιλουροειδή ζούσαν στην Ελλάδα στα χρόνια του Μ. Αλέξανδρου επειδή έκανε ζέστη. Φτάνει πια με την κοροϊδία της "ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής"!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου