Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Το "μυστικό" της μείωσης των εκπομπών CO2 της Ιρλανδίας μετά το 2001.

Στις 12/3 είχαμε δει τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για τις εκπομπές CO2 απ' τον τομέα Public Electricity & Heat Production - Δημόσια Ηλεκτροπαραγωγή & Παραγωγή Θερμότητας, που κατά την κωδικοποίηση του UNFCCC είναι η πιο καλή διαθέσιμη προσέγγιση για τις εκπομπές CO2 απ' τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Είχαμε δει πως παρά τα μέχρι και το 2012 29,9GW αιολικά και 32,44GW ηλιακά, συνολικά 62,34GW, τέσσερις φορές τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ από όλες τις πηγές στην Ελλάδα, η Γερμανία είχε σχεδόν τις ίδιες εκπομπές CO2 απ' τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής και της θερμότητας όπως το 1991. Τα 62,34GW αιολικά+Φ/Β το 2012 στη Γερμανία ήταν ήδη 26% περισσότερα απ' την ...
εγκατεστημένη ισχύ σε λιγνιτικά+λιθανθρακικά εργοστάσια (49,32GW) και οι εκπομπές CO2 δεν μειώθηκαν σε σχέση με το 1991. Και ρωτήσαμε χαρακτηριστικά: Πόσα GW αιολικών και Φ/Β πρέπει να εγκαταστήσει ακόμα η Γερμανία για να μειώσει τις εκπομπές της έστω στο μισό, αφού υποτίθεται πως όλα γίνονται για να μειωθούν οι εκπομπές CO2; Και πόσο θα κοστίσει στην οικονομία και στην κοινωνία αυτή η επιλογή;

Στο ίδιο άρθρο είχαμε δει τις εκπομπές και άλλων χωρών και είχαμε επισημάνει για την Ιρλανδία πως το διάγραμμα εκπομπών της παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς δείχνει ένα σημείο καμπής στο 2001: μέχρι τότε οι εκπομπές CO2 έχουν εμφανή σταθερή αυξητική τάση, ενώ μετά το 2001 η τάση μεταβάλλεται σε σταθερά φθίνουσα.  Ψάχνοντας λοιπόν για τους λόγους που συμβαίνει αυτό επισκεφθήκαμε το δικτυακό τόπο του Ιρλανδού διαχειριστή δικτύου μεταφοράς Eirgrid, ο οποίος είναι μακράν όλων των υπολοίπων που έχουμε δει σε διαθεσιμότητα πληροφοριών για τη λειτουργία του συστήματος και ειδικά της αιολικής ενέργειας, τόσο σε πραγματικό χρόνο όσο και απολογιστικά. Καλό θα είναι και ο δικός μας ΑΔΜΗΕ να δει τον ιστότοπο του Eirgrid και να πάρει ιδέες για τον εμπλουτισμό του δικού του (μάλλον φτωχού και αργού) ιστότοπου, καθώς η διαφάνεια είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργίας.


Εκεί λοιπόν, ανάμεσα σε πολλά δεδομένα, βρήκαμε τη μηνιαία έκθεση του Φεβρουαρίου 2015 για την αιολική ενέργεια και το μείγμα καυσίμου της ηλεκτροπαραγωγής στο νησί (περιλαμβάνει και τη Βρετανική Βόρεια Ιρλανδία), απ' όπου είναι το πιο πάνω διάγραμμα. Στο πάνω μέρος βλέπουμε με τις κόκκινες γραμμές την ημερήσια μεταβολή της αιολικής παραγωγής, οι μπλε ράβδοι δείχνουν τη μέση ημερήσια αιολική παραγωγή. Το πολύ ενδιαφέρον βρίσκεται στο κάτω μισό του διαγράμματος, που δείχνει με το κίτρινο χρώμα το πολύ φυσικό αέριο (gas) που συμμετέχει στην Ιρλανδική ηλεκτροπαραγωγή, το οποίο μεταβάλλεται ευθέως με τη διείσδυση της αιολικής παραγωγής (wind), που φαίνεται με το πράσινο χρώμα. Το μαύρο χρώμα στο πάνω μέρος είναι κάρβουνο (coal) και το καφέ στη βάση είναι εγχώρια τύρφη, (peat-τύρφη είναι η πρόδρομη μορφή καυσίμου απ' την οποία σχηματίζεται ο λιγνίτης και όλοι οι τύποι κάρβουνου). Στο μείγμα υπάρχει επίσης σταθερή συμπαραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού (CHP-με σομόν χρώμα), πετρέλαιο (oil-με κόκκινο, distillate με ανοιχτό πράσινο, AGU με μωβ), υπάρχουν υδροηλεκτρικά (hydro με μπλε) και υδροηλεκτρικά από άντληση (pumped hydro με πορτοκαλί), υπάρχουν εισαγωγές (imports) με έντονο μωβ και -τι σύμπτωση- ακολουθούν πολύ πιστά την καμπύλη της αιολικής παραγωγής: πιθανά πρόκειται για απόρριψη πλεονάζουσας αιολικής ενέργειας απ' τη γειτονική Βρετανία. Αν προσέξετε το διάγραμμα θα δείτε πως το άθροισμα αιολικά+εισαγωγές+αέριο είναι πρακτικά σταθερό στη διάρκεια του μήνα και είναι αυτό που κυρίως ηλεκτροδότησε την Ιρλανδία το Φεβρουάριο.

Βρήκαμε επίσης τη λίστα με τα διαθέσιμα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής κατά το Φεβρουάριο 2015. Πολλές μικρές μονάδες, συνδυασμένες με μεγάλες μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου (CCGT). Αναλυτική λίστα με το είδος καυσίμου μπορείτε να δείτε εδώ. Η Ιρλανδία έχει και δικό της φυσικό αέριο, αλλά η παραγωγή της έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με πριν μια δεκαετία και δεν καλύπτει την κατανάλωση, η οποία διαρκώς αυξάνεται.

Ο συνδυασμός του πίνακα με το διάγραμμα ημερήσιας ηλεκτροπαραγωγής επιτρέπει την υπόθεση πως η αυξανόμενη διείσδυση των αιολικών μειώνει την κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ιρλανδία και για το λόγο αυτό μειώνονται οι εκπομπές CO2. Το είδαμε άλλωστε και στη Γερμανία, όπου η αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ κλείνει ακόμα και υπερσύγχρονα εργοστάσια φυσικού αερίου.

Το συμπέρασμα αυτό ωστόσο δεν μεταφέρεται αυτόματα σε άλλες χώρες, καθώς πρέπει κανείς να βλέπει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τόσο του αιολικού δυναμικού όσο και των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής κάθε χώρας. Η Ιρλανδία είναι νησί στο Βόρειο Ατλαντικό, εκτεθειμένη σε πολλούς ανέμους, κάτι που δεν ισχύει παντού. Οι πολλές και μικρές μονάδες παρέχουν σίγουρα ευελιξία, αλλά ακόμα πιο σίγουρα αυξάνουν το κόστος. Οι μεγάλες μονάδες μειώνουν το κόστος, αλλά μπορεί να υστερούν σε ευελιξία προσαρμογής του φορτίου σε συνθήκες μεταβαλλόμενης αιολικής παραγωγής: όπως μας έχει πει η περίφημη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του δικού μας ΑΔΜΗΕ, στη χώρα μας "αρκετές μονάδες ΣΚ που εγκαταστάθηκαν μετά το 2004 που λόγω της τεχνολογίας τους, εμφανίζουν υψηλά τεχνικά ελάχιστα, πράγμα αρνητικό σε ένα μελλοντικό σύστημα με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ έντονης στοχαστικότητας".

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Το κάθε ηλεκτρικό σύστημα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, ό,τι ισχύει στη μια χώρα δεν μπορεί απαραίτητα να μεταφέρεται άκριτα σε μια άλλη χώρα. Για το λόγο αυτό είχε πολύ δίκιο ο Λαφαζάνης όταν στην πρώτη του επίσκεψη το Μάρτιο στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ τόνισε πως "ο ρόλος των εθνικών κρατών στην ενέργεια είναι αναντικατάστατος". 

Αν θέλετε μάλιστα να δείτε τι κάνει η διείσδυση αιολικών σ' ένα σύστημα χωρίς το κατάλληλο ενεργειακό μείγμα και χωρίς διασυνδέσεις απόρριψης της αιολικής ενέργειας σ' ένα μεγαλύτερο σύστημα, μπορείτε να επισκεφθείτε π.χ. το κέντρο της ΔΕΗ στη δική μας Σάμο, όπου η εγκατεστημένη ισχύς των πετρελαϊκών μονάδων είναι 47,75MW, η εγκατεστημένη ισχύς αιολικών (Μάρτιος 2015) είναι 7,98MW και υπάρχουν και 4,37MW Φ/Β. Όπως λοιπόν μας ενημερώνει ο κ. Α. Ευθυμιάδης στο ιστολόγιο archaeopteryx: "Εάν πάει κανείς σε ένα νησί του Αιγαίου με μεγάλη διείσδυση αιολικών (π.χ. την Σάμο και επισκεφθεί το κέντρο διαχειρίσεως φορτίου της ΔΕΗ, θα δει φοβερά πράγματα: όλα τα ρολόγια χορεύουν εκεί και οι μηχανές εσωτερικής καύσεως (ντηζελογεννήτριες) να μουγκρίζουν ανεβοκατεβάζοντας φορτίο, υποκείμενες σε δραματικές αυξομειώσεις φορτίου, γεγονός το οποίο έχει ιδιαίτερες αρνητικές επιπτώσεις εις την διάρκεια ζωής τους!!!! Εδώ δεν μιλάμε για απλά επιπτώσεις, αλλά για ξεπάτωμα!!!"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου