Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Υπόμνημα της "μισής Ελλάδας" στον Τσιρώνη. Κατά των αιολικών φυσικά!

Γράφαμε πριν λίγες μέρες πως μόνο τυχαίο δεν είναι που τα αιολικά έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα μαζικό λαϊκό κίνημα εναντίον τους, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού ανά τον κόσμο, κι αμέσως μας ήλθε ένα "υπόμνημα-αίτηση για επείγοντος χαρακτήρα ενέργειες". Το υπόμνημα, που μας έστειλε αναγνώστης και τον ευχαριστούμε, υπογράφεται από εκπροσώπους 17 οργανώσεων της Ευρυτανίας, Σκύρου, Κυκλάδων, Εύβοιας, Λακωνίας, Άρτας και διαφόρων περιοχών της Κρήτης. Σχεδόν η "μισή Ελλάδα" σ' ένα κοινό κείμενο! Απευθύνεται στον Αναπλ. Υπουργό ΠΑΠΕΝ Τσιρώνη, είναι σε συνέχεια συναντήσεων με υπηρεσιακούς παράγοντες και θέτει ευθέως τα βασικά προβλήματα των αιολικών (επισημάνσεις με έντονα κόκκινα δικές μας):

  • "Για τη δήθεν επίτευξη του "δημόσιου-εθνικού στόχου ύψιστης σημασίας που συνιστούν ...οι ΑΠΕ" καταστρατηγήθηκαν τα κοινοτικά και εθνικά κριτήρια περιβαλλοντικής προστασίας μέσω του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και επετράπη η μαζική και άνευ ορίων αδειοδότηση εγκαταστάσεων ΑΠΕ βιομηχανικής κλίμακας σε ευαίσθητες προστατευόμενες περιοχές". 
  • πρωτοφανούς κλίμακας περαιτέρω υπονόμευση του πλέγματος φυσικών-παραδοσιακών αξιών των τοπικών κοινοτήτων της χώρας απειλεί ευθέως την εξαίσια ελληνική ύπαιθρο".
  • "Θεωρούμε ως άμεσης προτεραιότητας μέτρο να μην εκδοθεί εφεξής ΑΕΠΟ για αιολικά βιομηχανικής κλίμακας σε προστατευόμενες-ευαίσθητες περιοχές (Natura 2000, ΖΕΠ, καταφύγια άγριας ζωής, κορυφογραμμές πάνω απ' το δασοόριο, Εθνικά Πάρκα, κλπ) και να διεξαχθεί άμεσος έλεγχος νομιμότητας στις αδειοδοτημένες αιολικές εγκαταστάσεις εντός και εγγύτατα πέριξ αυτών των περιοχών, ώστε να ανακληθούν οι μη νομίμως χορηγηθείσες ΑΕΠΟ". 
  • "Αναμφίβολα συνιστά παράνομη ενέργεια η αδειοδότηση κατά παράβαση των κειμένων διατάξεων και η εγκατάσταση-λειτουργία εκατοντάδων γιγαντιαίων ανεμογεννητριών εντός και πέριξ προστατευόμενων-ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών με τη χρήση αναξιόπιστων μελετών με τη σκόπιμη παράλειψη της εκτίμησης των αθροιστικών-συνεργιστικών επιπτώσεων". 
  • "Επείγει σε πρώτη φάση να προλάβουμε να σώσουμε τις ευαίσθητες περιοχές και κατόπιν να εργαστούμε από κοινού ώστε να τροποποιηθεί η νομοθεσία με τρόπο που αφενός να μην αναπαράγει προβληματικές χωροθετήσεις, αφ' ετέρου να υπηρετεί μια ολιστικά αποτιμημένη  και προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα εθνική ενεργειακή πολιτική". 
  • "Το κατά πόσο έχει επαρκώς τεκμηριωθεί ότι η χωρίς προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα μεταφορά της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής συνιστά στόχο ύψιστης εθνικής σημασίας ξεφεύγει απ' τα πλαίσια του παρόντος, πάντως επιφυλασσόμεθα να το συζητήσουμε σε αμέσως επόμενο χρόνο".

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Στις 7 Απριλίου 2015 ο Αναπλ. Υπουργός ΠΑΠΕΝ κάλεσε στο Υπουργείο τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ "με βασικό θέμα συζήτησης την όσο το δυνατόν καλύτερη προφύλαξη και ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας" και η τελευταία παράγραφος της ανακοίνωσης Τσιρώνη λέει:  "Για πρώτη φορά η ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ είναι με το μέρος της κοινωνίας. Οι άνθρωποι που έχουν τοποθετηθεί τώρα στις καίριες θέσεις, δεν είναι κάποιοι πολιτικοί καριέρας με διαφορετική δραστηριότητα, αλλά έχουν προκύψει μέσα από το Κίνημα για την προστασία του περιβάλλοντος". Οι συμμετέχουσες  ΜΚΟ έσπευσαν να διαψεύσουν τη συγκεκριμένη παράγραφο, αλλά αν ο Τσιρώνης θεωρεί πως έχει προκύψει απ' το Κίνημα για την προστασία του περιβάλλοντος, δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία για να το αποδείξει απ' την προστασία των ευαίσθητων περιοχών απ' την απειλή των τερατωδών ανεμογεννητριών. 

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Καλά τα λόγια, αλλά τα έργα δείχνουν τόσο τον άνθρωπο όσο και την πολιτική!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου