Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Δεν θα πιστέψετε ποτέ τι έγινε αυτή την εβδομάδα στη Ρουμανία!


Στο Πλοέστι της Ρουμανίας χειροπέδες πέρασε στις 17/2 η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς στον εργολάβο Iulian Hertanu, κουνιάδο ...
του Πρωθυπουργού Victor Ponta, μαζί με τοπικούς αξιωματούχους της περιοχής Prahova, για υπόθεση διαφθοράς και απάτης με κοινοτικά κονδύλια.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου οι κατηγορίες αφορούν φοροδιαφυγή 2,5 εκατ. λέι (~560 χιλ. ευρώ) και κατάχρηση 7,8 εκατ. λέι (~1,75 εκατ. ευρώ) στα έργα κατασκευής του αποχετευτικού συστήματος της πόλης Comarnic. Ο Ponta αρκέστηκε σε μια λακωνική δήλωση, μέσω twitter, πως "Δεν γνωρίζω για την εισαγγελική έρευνα στον κουνιάδο μου και θα ήταν λάθος να το σχολιάσω. Όλοι πρέπει να είναι ίσοι έναντι του νόμου".

Δεν αποκλείεται φυσικά η υπόθεση να εντάσσεται σε κάποια πολιτική διαμάχη, καθώς το πολιτικό σύστημα της Ρουμανίας στη μετά Τσαουσέσκου εποχή έχει να επιδείξει διάφορα "ωραία". Ωστόσο και μόνο το γεγονός πως κάποιοι δεν δίστασαν να προχωρήσουν στη σύλληψη προσώπου του πρωθυπουργικού οικογενειακού περιβάλλοντος δείχνει πως υπάρχουν θεσμοί που λειτουργούν.  Θα γινόταν ποτέ κάτι τέτοιο στην Ελλάδα; Να γιατί θα μας προσπεράσει (και) η Ρουμανία ... Μάλλον έχουμε δρόμο ακόμα, εκτός κι αν έχουμε σύντομα εκπλήξεις από το Νικολούδη. Λέτε π.χ. να μάθουμε τι έγινε μ' εκείνα τα CDS το 2009, όταν ο Παπακωνσταντίνου ξαναθυμόταν τον Τιτανικό; Ή με τα δισ. ευρώ της Ολυμπιάδας 2004; Ή με το σκάνδαλο της Proton Bank; Ή μ' εκείνα τα υποβρύχια που ξαφνικά σταμάτησαν να γέρνουν; Ή και με τις άδειες για τις ανεμογεννήτριες και τα "σιδερένια φυτά" της "πράσινης ανάπτυξης";

Δεν είναι ωστόσο μόνο αυτά τα νέα απ' τη Ρουμανία: το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασαν στις 18/2 έχει ευχάριστες εκπλήξεις, που πολύ θα θέλαμε να βλέπαμε και στην ταλαιπωρημένη απ' τα μνημόνια Ελλάδα:

Ο υψηλός γενικός συντελεστής ΦΠΑ 24% μειώνεται από 1.1.2016 σε 20% γενικά για αγαθά και υπηρεσίες και σε 9% για το κρέας, τα λαχανικά, τα ψάρια και τα φρούτα.

Η φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων μειώνεται από την 1.1.2019 από 16% σε 14%, ενώ από 1.1.2016 παύει να ισχύει η φορολόγηση με 16% των μερισμάτων που διανέμουν οι επιχειρήσεις και η φορολόγηση 1% σε ειδικές κατασκευές. Μειώνεται επίσης από 1.1.2016 η φορολόγηση στα ποτά, τα καύσιμα και άλλα προϊόντα.

Από 1.1.2017 μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, σε μια προσπάθεια να εντάξουν στην οικονομία το 1,1 εκατ. παράνομων εργαζομένων επί συνόλου 5,2 εκατ. νόμιμων. Οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν στο 13,5%, απ' το 15,8% που είχαν μειωθεί μόλις τον Οκτώβριο 2014, καθώς προηγουμένως ήταν στο 20,8%. Οι εισφορές των εργαζομένων θα μειωθούν από 10,5% σε 7,5%.

Υπάρχουν βεβαίως και αυξήσεις άλλων φόρων, κυρίως φόρων ιδιοκτησίας που καταβάλλονται στις τοπικές αρχές, αλλά η γενική εικόνα είναι πως θα υπάρχει σημαντική ελάφρυνση και η κυβέρνηση  χαρακτήρισε το νέο νομοσχέδιο ως "φορολογικό πυρηνικό όπλο" για την ενδυνάμωση της οικονομίας. Δεν το παίρνουμε "τοις μετρητοίς", ωστόσο η Ρουμανία ολοκληρώνει σύντομα την αποπληρωμή του δανείου που είχε πάρει απ' το ΔΝΤ το 2009 κι απ' όπου φεύγει το ΔΝΤ αφήνει χώρο ν' ανασάνει η τοπική οικονομία. Με το καλό και στα δικά μας!

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Και μην ξεχνάμε ποτέ πως, όπως από πέρυσι έχουμε πει, η Ρουμανία είναι "χιλιετίες" μπροστά στο γρήγορο ίντερνετ, καθώς από πέρυσι οι Ρουμάνοι μπορούν να επιλέξουν σύνδεση στα 1000Mbps με μόλις 55 λέι (12,3 ευρώ)/μήνα, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (μόνο ίντερνετ, χωρίς τηλεφωνία). Εντάξει, στο Βουκουρέστι και τις μεγάλες πόλεις, όχι παντού, αλλά εδώ έχουμε ακόμα μέσα στην Αθήνα δίκτυα με φερέσυχνα, που δεν "σηκώνουν" ίντερνετ! Και πάει σύννεφο η κοροϊδία με τις ατελείωτες διαφημίσεις-πλύσεις εγκεφάλου του ΟΤΕ για το "απελευθερωμένο" wifi και τις "ασύλληπτες" ταχύτητες του VDSL των 30Mbps, που ξεκινά από "μόνο" 39,9 ευρώ/μήνα (μαζί με σταθερή τηλεφωνία). Και προσφέρει ακόμα τη "συγκλονιστική" ταχύτητα των 4Mbps στα πακέτα double play από "μόνο" 24,9 ευρώ/μήνα (μαζί με σταθερή τηλεφωνία). Με τόσες διαφημίσεις που πληρώνουμε, πώς να μειωθούν οι τιμές; Κι από πάνω να έχουμε ΝΔ-Πασοκ-Ποτάμι να μας λένε πόσο καλό μας έκανε η "απελευθέρωση" των τηλεπικοινωνιών και να ιδιωτικοποιήσουμε και τον ηλεκτρισμό και το νερό; Πόση κοροϊδία ν' αντέξει κανείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου