Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Στο 46% η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή και στο 10μηνο. Το success story του εισαγόμενου ηλεκτρισμού συνεχίζεται.

Εκδόθηκε το νέο Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για τον Οκτώβριο, χωρίς καμιά έκπληξη. Όσα είχαμε επισημάνει πριν δυο μήνες, για τα στοιχεία 8μήνου, εξακολουθούν να ισχύουν σχεδόν αμετάβλητα. Η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή παραμένει στο 46%, η συμμετοχή των εισαγωγών παραμένει στο 16% και του φυσικού αερίου έχει πέσει στο 12%.

Στο τέλος Φεβρουαρίου είχε δημοσιευθεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του μέλους ...
ΔΣ της ΕΒΙΚΕΝ, της Ένωσης των ενεργοβόρων βιομηχανιών, κ. Αντ. Κοντολέοντα, με τίτλο "Η συνεχιζόμενη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής υπονομεύει την Ανάπτυξη". Στο άρθρο του αυτό ο κ. Κοντολέων επεσήμαινε ότι "είναι σαφές ότι η επανεκκίνηση της ελληνικής βιομηχανίας προϋποθέτει ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας και αυτό στον ηλεκτρισμό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την διατήρηση της λιγνιτικής παραγωγής τουλάχιστον στο επίπεδο της παραγωγής των 27.500GWH του 2010-2012".

Λίγο αργότερα, στο τέλος Απριλίου, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ μιλώντας σε συνέδριο, είχε πει ότι η λιγνιτική παραγωγή θα είναι φέτος 25.500GWh. Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το πρώτο τρίμηνο 2014 έδειχναν πράγματι μια αύξηση 10% στη λιγνιτική παραγωγή ως προς το 2013, παρέμενε όμως μόνο στο 48% του ενεργειακού μείγματος έναντι 47% το ίδιο διάστημα του 2013. 

Ωστόσο στη συνέχεια τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του 7μήνου Ιαν-Ιουλ 2014, η λιγνιτική παραγωγή ήταν μόνο 4,68% αυξημένη σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και η συμμετοχή του λιγνίτη είχε πέσει στο 46%. Φάνηκε αμέσως ότι οι 25.500GWh δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθούν, καθώς αυξήθηκαν εντυπωσιακά, στο 15%, οι εισαγωγές ηλεκτρισμού.

Δυο μήνες έμειναν για να κλείσει το έτος και η πρόβλεψη την οποία μπορούμε να κάνουμε είναι ότι η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή θα μπορούσε στην καλύτερη των περιπτώσεων να κλείσει στα επίπεδα των 23400-23500GWh, πολύ μακριά απ' τις 27500GWh που είχε ζητήσει η ΕΒΙΚΕΝ. Η απώλεια ωστόσο των δυο Μονάδων του ΑΗΣ Πτολ/δας, λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς της 9ης Νοεμβρίου, δεν θα επιτρέψει ούτε αυτά τα επίπεδα, οπότε το κλείσιμο αναμένεται στα επίπεδα των 23000-23100GWh. 

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Η κατάσταση παραμένει απογοητευτική, παραμένει σε τέλμα και δεν διαφαίνεται προοπτική βελτίωσης, δεν διαφαίνεται ελπίδα στο βάθος του ορίζοντα. Μόνο ο λιγνίτης μπορεί να εγγυηθεί την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, μόνο ο λιγνίτης μπορεί να δώσει δουλειές στους Έλληνες, αλλά ο Μανιάτης μας υπόσχεται 7500MW αιολικά, για να στηρίξει τη χειμαζόμενη γερμανική βιομηχανία και να ρημάξει το ηλεκτρικό μας σύστημα, που δεν μπορεί να "σηκώσει" τόσα αιολικά. Βαδίζει με συνέπεια στον ίδιο βαθιά λαθεμένο δρόμο που είχαν χαράξει και με το εξίσου ανεκδιήγητο σχέδιο Ήλιος.

Τόσο η λιγνιτική παραγωγή όσο και η χώρα χρειάζονται μια επανεκκίνηση, καθόσον διαφορετικά η όποια βιομηχανία έχει απομείνει θα ακολουθήσει τους νέους στην ξενιτιά ... 

41 χρόνια μετά το 1973, η πρώτη φράση της Διακήρυξης του Πολυτεχνείου παραμένει δραματικά επίκαιρη: "Οι φοιτητές απ' όλες τις σχολές στη διάρκεια του φοιτητικού κινήματος συνειδητοποιήσαμε, πως τα προβλήματά μας, σχετικά με τον εκδημοκρατισμό της Παιδείας και τη λειτουργία του Eκπαιδευτικού συστήματος, δεν λύνονται, χωρίς την αλλαγή της συγκεκριμένης πολιτικής καταστάσεως."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου