Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Απ' τους Autobahn στους Stromautobahn: το γερμανικό μεταπολεμικό "οικονομικό θαύμα" αρχίζει να φεύγει απ' το δρόμο;

Η ηλεκτρική ενέργεια δεν μεταφέρεται με τρένα, πλοία κι αεροπλάνα, χρειάζεται καλώδια υψηλής τάσης. Χρειάζεται λοιπόν η Γερμανία χιλιάδες χιλιόμετρα τέτοια καλώδια, τα οποία αποτελούν μέρος της Energiewende, της πολυδιαφημισμένης ενεργειακής μετάβασης σε ηλεκτροδότηση από ΑΠΕ.

Οι αυτοκινητόδρομοι της Γερμανίας είναι γνωστοί με το όνομα Autobahn. Αυτό ωστόσο που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι τι θα πει Stromautobahn. Strom στα γερμανικά είναι το ρεύμα, (stream στα αγγλικά), και Stromautobahn είναι η λωρίδα γης που θέλουν να δεσμεύσουν στη Γερμανία για να μεταφέρουν το αιολικό ρεύμα των φτωχών ΒόρειοΑνατολικών περιοχών στον πλούσιο βιομηχανικό Νότο (Μόναχο-Στουτγάρδη-Νυρεμβέργη). Η σχεδιασμένη διαδρομή ...
αναφέρεται ως Süd-Ost (Νότος-Ανατολή, από Σαξονία-Άνχαλτ έως Βαυαρία).


Υπάρχει ωστόσο ένα τόσο δα προβληματάκι: η Γερμανία είναι μια εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη χώρα και δεν έχει από πού να περάσει όλα αυτά τα δίκτυα, δεν έχει πού να στήσει τους χιλιάδες πυλώνες που χρειάζονται. Οι πολίτες ιδίως της Νότιας Γερμανίας αντιδρούν στη ιδέα του Stromautobahn κι έχουν κάνει εδώ και χρόνια κινήματα διαμαρτυρίας, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η σχεδιασμένη διαδρομή στην ουσία θα μεταφέρει στο Νότο ενέργεια απ' τα λιγνιτικά εργοστάσια της Σαξονίας και τα πυρηνικά της Ανατολικής Ευρώπης, οπότε η Energiewende "πάει περίπατο". Το επιχείρημα έχει προβάλλει και ο τοπικός πρωθυπουργός της Βαυαρίας Horst Seehofer, κύριος εταίρος της Μέρκελ. Κύριο σήμα των αντιδράσεων είναι η πιο πάνω αφίσα, με την απαγόρευση των πυλώνων.

Η διαδρομή στην οποία αντιδρά περισσότερο το κίνημα πολιτών βρίσκεται στην περιοχή της Γερμανίας όπου διαχειριστής δικτύου είναι η Amprion, έχει μήκος περίπου 450χλμ και απαιτεί πάνω από 1000 πυλώνες. Σύμφωνα με τους κατοίκους η Amprion αδιαφορεί για τα δικά τους συμφέροντα και θα καταστρέψει την περιοχή, στοχεύοντας απλά στο περίπου 9% περιθώριο κέρδους που της διασφαλίζει η νομοθεσία για τη διαχείριση του δικτύου. Στο προσκήνιο βρίσκονται για άλλη μια φορά οι φόβοι για λευχαιμία σε παιδιά και καρκίνο των πνευμόνων, παρόμοιοι με τους φόβους που διατυπώνονται παντού όπου γραμμές υψηλής τάσης περνούν κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Στο χάρτη φαίνεται ένα μικρό τμήμα της διαδρομής, περίπου στο μέσον μεταξύ Μονάχου και Νυρεμβέργης.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! 

Όσο κι αν φωνάζουν οι κάτοικοι, αυτά τα δίκτυα είναι απολύτως απαραίτητα, καθόσον, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρεί ο Ομοσπονδιακός διαχειριστής δικτύων, η Bundesnetzagentur, αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται στη Γερμανία -και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2016- συμβατικά εργοστάσια (αυτά που δίνουν αξιόπιστη ηλεκτροπαραγωγή) συνολικής ισχύος 6.558MW, εκ των οποίων 1.108MW στη Νότιο Γερμανία. ("Non-volatile power plants" είναι αυτά που ενδιαφέρουν τη Bundesnetzagentur και "Non-volatile" θα πει "μη πτητικό", "μη ευμετάβλητο", "σταθερό", "αξιόπιστο". Αυτά που δεν παρακολουθεί η Bundesnetzagentur, ως μη αξιόπιστα, είναι τα μικρά υδροηλεκτρικά, τα ηλιακά και τα αιολικά). Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί η απόσυρση έως το 2018 συμβατικών εργοστασίων συνολικής ισχύος 11.251MW, εκ των οποίων 6.825MW στη Νότιο Γερμανία. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικό κενό και αστάθεια στο ηλεκτρικό σύστημα της Νότιας Γερμανίας και προς το παρόν η Bundesnetzagentur αρνείται να εγκρίνει εκτεταμένες αποσύρσεις συμβατικών εργοστασίων.

Η Γερμανία, με την εμμονή της στην Energiewende, έχει αποσταθεροποιήσει το ηλεκτρικό της σύστημα. Με την ισχυρή πολιτική και τη στρατηγική γεωγραφική της θέση έχει μεταδώσει την αποσταθεροποίηση σε όλη την Ευρώπη. Τώρα βιώνει τις συνέπειες της πολιτικής της: οι κάτοικοι πέτυχαν να αλλάξει η διαδρομή στην περιοχή του Marxheim και του Donauwörth, κι ανάγκασαν το Γκάμπριελ να παραδεχθεί ότι μόνο με συναίνεση μπορεί να γίνουν τα δίκτυα, προκειμένου να αποφευχθούν μακρόχρονες εμπλοκές από προσφυγές στα δικαστήρια. Κι ακόμα, ο Γκάμπριελ ξεφούρνισε επιτέλους το μεγάλο μυστικό: εξετάζεται η επέκταση του καλώδιου βορειότερα, ώστε να μην ξεκινάει απ' τη Σαξονία-Άνχαλτ, αλλά βορειότερα, απ' το Μεκλεμβούργο-Πομερανία, με απώτερο σκοπό να συνδεθεί με υποβρύχιο καλώδιο με τη Νορβηγία και να φέρνει από εκεί αξιόπιστη υδροηλεκτρική ενέργεια, "κάθε φορά που δεν θα φυσάει αρκετά στη Γερμανία". Κάθε πότε θα είναι αυτό; Ρωτήστε την ΕΟΝ, που το έχει πει στο Wind Report 2005: όλη την ώρα! Και πόσο ακόμα θα πληρώσουν οι Γερμανοί; Αυτό έχει αρχίσει πλέον να τους προβληματίζει αρκετά, αφού μέχρι και η Handelsblatt από το Ντύσσεντορφ, το προπύργιο του SPD επισημαίνει ότι "Wenn Rückzieher á la Gabriel zum Standard werden, wird das Projekt noch teurer, noch schwerer kalkulierbarer. Das kann niemand wollen, auch Gabriel nicht - αν οι υπαναχωρήσεις του Γκάμπριελ αποτελέσουν το πρότυπο από δω και πέρα, η Energiewende θα γίνει ακόμα πιο ακριβή, ακόμα πιο δύσκολη στον υπολογισμό του κόστους ..."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου