Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Ο Παν. Βουρλούμης βάζει στο στόχαστρο την κυβέρνηση για τη "μικρή" ΔΕΗ. Μήπως είναι "κομμουνιστής";


Στην Κυριακάτικη Καθημερινή της 3/8 δημοσιεύτηκε ένα άρθρο του κ.Παναγή Βουρλούμη με τίτλο "Η ενεργειακή στρατηγική και η Μικρή ΔΕΗ". Ο κ. Βουρλούμης δεν είχε ποτέ κάποια σχέση με τη ΔΕΗ, διατέλεσε όμως για αρκετά χρόνια (2004-2010) πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, στα χρόνια μάλιστα που ο ΟΤΕ έφυγε απ' τα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου και πέρασε στα χέρια των Γερμανών.

Όταν η αμαρτωλή συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου πέρασε στη Βουλή το νόμο για τη σαλαμοποίηση της ΔΕΗ και τη δημιουργία της "μικρής" ΔΕΗ, τα κυβερνητικά παπαγαλάκια βάλθηκαν να μας κάνουν πλύση εγκεφάλου προβάλλοντας το παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και το πόσο ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες ωφέλησε τον καταναλωτή. Εσείς βέβαια που παρακολουθείτε το ιστολόγιο ξέρετε πολύ καλά ...
πόσο λιγότερο πληρώνουν οι Ρουμάνοι για τις τηλεπικοινωνίες τους και το ίντερνετ, οπότε δεν πρόκειται να πεισθείτε απ' τα παπαγαλάκια. Ο πολύς κόσμος ωστόσο, που δεν είναι ενημερωμένος, όσοι παρακολουθούσαν στα δελτία των 8 ενδεείς την Τρέμη και τον Πρετεντέρη, να κατακεραυνώνουν όσους έχουν οποιαδήποτε αντίθετη άποψη απ' την κυβερνητική, μπορεί και "να κατάπιε την καραμέλα αμάσητη", να είπε "ο ανταγωνισμός είναι καλό πράγμα".

Αυτή την κυβερνητική "καραμέλα" αποδομεί πλήρως με το άρθρο του ο κ. Βουρλούμης, το οποίο έχει ως εξής (οι επισημάνσεις -με έντονα κόκκινα γράμματα- είναι του ιστολόγιου):

Η ενεργειακή στρατηγική και η Μικρή ΔΕΗ

"Με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του νόμου που ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία της Μικρής ΔΕΗ έγιναν παρομοιώσεις της ΔΕΗ με τον προ ιδιωτικοποίησης ΟΤΕ. Υπάρχουν πράγματι κοινά χαρακτηριστικά - μέγεθος, δεσπόζουσα θέση, κρατικός έλεγχος, υποχρέωση καθολικής υπηρεσίας και άλλα. Η καθοριστική διαφορά είναι ότι η ασύρματη τηλεφωνία απέκλεισε τη δυνατότητα μονοπωλίου στις τηλεπικοινωνίες. Έτσι ήρθε εκεί εκ των κάτω ο ανταγωνισμός που οδήγησε στη μείωση των τιμών και βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών. Στον κλάδο της ενέργειας δεν υπάρχει ανάλογη τεχνολογική εξέλιξη και το κράτος προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες ανταγωνισμού εκ των άνω. Κόβει ένα κομμάτι της ΔΕΗ που σαν ξεχωριστή εταιρεία θα αποτελεί τον ανταγωνιστή της. Το ζητούμενο είναι η μείωση του πολύ υψηλού κόστους ενέργειας που συμβάλλει στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και το σκεπτικό του σπασίματος της ΔΕΗ είναι ότι η δημιουργία αντίπαλης επιχείρησης θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής του ρεύματος, που θα μεταφερθεί στον καταναλωτή. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου αυτονόητο, ενδέχεται να συμβεί και το αντίθετο. Για να μειωθούν οι τιμές πρέπει να πέσει το κόστος λειτουργίας αλλά ο γενικός κανόνας είναι ότι το κόστος παραγωγής μειώνεται όταν συγχωνεύονται εταιρείες. Τότε προκύπτουν οικονομίες κλίμακος, καταργούνται υπηρεσίες και διαδικασίες που επικαλύπτονται και ελαττώνεται το προσωπικό. Εδώ η εγκάρσια τομή θα οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα, δύο διοικήσεις, δύο απ’ το καθένα. Η κίνηση παρ’ όλα αυτά θα είχε κάποια λογική αν η Μικρή ΔΕΗ ήταν απαλλαγμένη από τις παθογένειες της μεγάλης. Ο νόμος που ψηφίστηκε όμως, μεταφέρει τα στραβά της μεγάλης και στη μικρή. Ενα κλωνοποιημένο τερατάκι από το τέρας.

Μακάρι να κάνω λάθος και η δημιουργία της Μικρής ΔΕΗ να οδηγήσει σε μείωση του κόστους αλλά κανείς δεν έχει εξηγήσει και αναλύσει το πώς. Και το πώς εντάσσεται η κίνηση στην άγνωστη ώς τώρα μεσοπρόθεσμη εθνική ενεργειακή στρατηγική.

Οι συνταγές των Βρυξελλών είναι συνήθως στα μέτρα οικονομιών πολλαπλάσιου μεγέθους της ελληνικής και αδιαφορούν για τις τοπικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες. Ακόμη και όταν είναι χρήσιμες, στην εφαρμογή τους τρυπώνουν μέσα συμφέροντα και τις οδηγούν εκεί που θέλουν. Το κόψιμο στα δύο της ΔΕΗ μου θυμίζει τη μανία ορισμένων στο υπουργείο Μεταφορών που με την προτροπή των Βρυξελλών και τοπικών συμφερόντων ήθελαν σώνει και καλά να διαμελίσουν τον ΟΤΕ. Δόθηκαν τότε πολλές μάχες για να σωθεί ο Οργανισμός.

Μία μικρή οικονομία σαν τη δική μας χωράει μόνο λίγες δυνατές επιχειρήσεις σε στρατηγικούς τομείς, ικανές να πετυχαίνουν οικονομίες κλίμακος, να έχουν ισχυρή διαπραγματευτική θέση με συναλλασσόμενους και κεφαλαιαγορές, να κάνουν πιο εύκολο τον κεντρικό σχεδιασμό. Θα διακινδύνευα να γράψω ότι στον τομέα της ενέργειας, μια κρατική ΔΕΗ θα ήταν υπεραρκετή αλλά δυστυχώς κι αυτό δεν στέκει. Έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι είμαστε ανίκανοι να διοικήσουμε χρηστά μεγάλες μονάδες υπό κρατικό έλεγχο γιατί το πελατειακό σύστημα και ο συνδικαλισμός ακυρώνουν και τις πιο σωστές λύσεις. Τα συσσωρευμένα κεκτημένα που φοβάται το πολιτικό σύστημα να θίξει, οδηγούν σε συμβιβασμούς που τελικά αυξάνουν το κόστος για την οικονομία και την κοινωνία. Έτσι καταφεύγουμε σε λύσεις δεύτερης ποιότητας και αμφίβολου αποτελέσματος."

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Εδώ τελειώνει το άρθρο και νομίζουμε ότι τα σχόλια περιττεύουν. Ο κ. Βουρλούμης "περνάει γενεές δεκατέσσερις" την κυβερνητική πολιτική, αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι θα αυξήσει το κόστος της ενέργειας, ότι κανείς δεν έδωσε μάχη για να σωθεί η ΔΕΗ απ' τις επιταγές των Βρυξελλών, ότι "τρύπωσαν" ντόπια συμφέροντα, για να κόψουν και να ράψουν τη ΔΕΗ στα δικά τους μέτρα.

Κάποτε, στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, του κράτους και του παρακράτους της Δεξιάς, όταν ήθελαν να αποδομήσουν μια άποψη, έλεγαν "αυτά τα λένε οι κομμουνιστές". Και δούλευαν τα έκτακτα στρατοδικεία, δούλευαν τα ξερονήσια, κάποιοι δέχονταν επίσκεψη στο σπίτι στις 6 το πρωί και δεν ήταν ο γαλατάς, κάποιοι καλούνταν για νουθεσίες στο Αστυνομικό Τμήμα της γειτονιάς. Τώρα έχουμε δημοκρατία, δεν γίνονται αυτά, οπότε πώς να πει κανείς τον κ. Βουρλούμη "κομμουνιστή"; Ένα επίλεκτο στέλεχος του κυβερνητικού και τραπεζικού μηχανισμού;

Μόνο που υπάρχει, για τον κ. Βουρλούμη, ένα κρίσιμο ερώτημα: αυτά δεν θα έπρεπε να έχουν γραφεί δυο μήνες νωρίτερα; Πριν φθάσει το τερατούργημα της "μικρής" ΔΕΗ στη Βουλή;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου