Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Τώρα κλέβουν και τις εκκλησίες! Μετά την υπέροχη "απελευθερωμένη" βρετανική αγορά ενέργειας, ετοιμαστείτε και για τα δικά μας.

Η υπέροχη "απελευθερωμένη" βρετανική αγορά ενέργειας μας απασχολεί αρκετά συχνά, μια που οι αποτυχημένες κυβερνήσεις μας τα τελευταία 15 χρόνια κάθε τόσο "απελευθερώνουν" και την ελληνική αγορά ενέργειας.

Το τελευταίο κρούσμα έρχεται από την εκκλησία των Αγίων Πάντων στο Σάρεϋ (All Saints Church in Woking, Surrey), που είδε το λογαριασμό φυσικού αερίου για τη θέρμανση μιας αίθουσας εκδηλώσεων να "φουσκώνει" ξαφνικά κατά σχεδόν 10.000 στερλίνες (πάνω από €12.000). Ο μηνιαίος λογαριασμός ήταν 127 στερλίνες, αλλά η British Gas "διάβασε λάθος" το μετρητή κι ανέβασε το Δεκέμβριο το λογαριασμό στις 1767 στερλίνες, μέσα σ' ένα ασυνήθιστα βαρύ καταχείμωνο, που στη Βρετανία συνοδεύτηκε από μπλακ άουτ σε πολλές περιοχές τα Χριστούγεννα. Η "καλή" εταιρεία συνέχισε να στέλνει τους φουσκωμένους λογαριασμούς για το επόμενο εξάμηνο, παρά τις επίμονες διαμαρτυρίες της εκκλησίας και την επανειλημμένη αποστολή φωτογραφιών με τις ενδείξεις του μετρητή.

Η British Gas ανέφερε ότι φυσιολογικά θα έπρεπε ...
να είχε εντοπίσει τις ασυνήθιστα υψηλές χρεώσεις, αλλά επειδή ο μετρητής είχε μικρό ιστορικό μετρήσεων, δεν μπόρεσε να το εντοπίσει. Ο μετρητής είχε αλλαχτεί τον Αύγουστο 2012.

Ωστόσο ο επίτροπος της εκκλησίας, ένας συνταξιούχος ηλεκτρολόγος 72 ετών, ήταν κάθετος: "μόλις το πήραμε είδηση κάναμε πολλά τηλέφωνα στην εταιρεία. Μας είπαν να τους στείλουμε φωτογραφία του μετρητή και το κάναμε στις 19 Μαρτίου, αλλά δεν το δέχτηκαν". Ο επίτροπος είπε ότι χρειάστηκε να στείλει φωτογραφίες του μετρητή σε τέσσερις διαφορετικούς υπαλλήλους "εξυπηρέτησης πελατών", καθώς και μια εκτύπωση. Το Μάιο αναγκάστηκε να προσφύγει στον ενεργειακό διαμεσολαβητή-συνήγορο του πολίτη (ombudsman): "πρέπει να έχω ξοδέψει περίπου 30 ώρες απ' τη ζωή μου. Μπορεί να χρειαστεί να περιμένεις 30 λεπτά για να συνδεθείς με κάποιο εκπρόσωπο".

Η British Gas αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για την υπερχρέωση μόνο αφού το θέμα έφτασε στο Βρετανικό Τύπο. Συμφώνησε να επιστρέψει στην εκκλησία 9.733 στερλίνες και να καταθέσει δωρεά 450 στερλινών σε φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Τα όσα έγιναν με την εκκλησία δεν είναι φυσικά πρωτόγνωρα στη Βρετανία: ήδη, πριν τελειώσει το 1ο εξάμηνο, τα παράπονα των καταναλωτών, κυρίως για υπερβολικές χρεώσεις, απ' τις Έξι Μεγάλες εταιρείες ενέργειας έφθασαν στον αριθμό-ρεκόρ του 1,7 εκατομμυρίου! Οι "καλές" εταιρείες θεώρησαν προτιμότερο να χρεώνουν "έναντι" αντί να παίρνουν μετρήσεις και φυσικά το "έναντι" ήταν πάντα προς τα πάνω.

Οι αδικαιολόγητα φουσκωμένοι λογαριασμοί έχουν δημιουργήσει στη Βρετανία ένα νέο κύμα φτώχειας, ενεργειακής φτώχειας αυτή τη φορά, καθώς ο αριθμός των "ενεργειακά φτωχών νοικοκυριών με παιδιά" ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο. Ο συνολικός αριθμός των "ενεργειακά φτωχών νοικοκυριών" ξεπέρασε τα 2,28 εκατομμύρια του 2012 κι έφθασε τα 2,33 εκατομμύρια το 2013, το υψηλότερο νούμερο σε μια δεκαετία. Ο αριθμός αυτών που πρέπει να επιλέξουν αν θα πληρώνουν για τρόφιμα ή για θέρμανση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2014. Αξίζει να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2013 η Βρετανική κυβέρνηση άλλαξε τον ορισμό της "ενεργειακής φτώχειας", προκειμένου να εμφανίσει κατά ένα εκατομμύριο μικρότερο τον αριθμό των ευάλωτων νοικοκυριών. 

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Η σκιώδης υπουργός ενέργειας των Εργατικών δήλωσε ότι η επόμενη κυβέρνηση των Εργατικών θα κάνει τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας από τότε που "απελευθερώθηκε" και ιδιωτικοποιήθηκε, θα "σπάσει" τις Έξι Μεγάλες σε μικρότερες, θα αλλάξει τη Ρυθμιστική Αρχή με μια πιο σκληρή προς τους παρόχους, που θα έχει την εξουσία να επιβάλλει τις μειώσεις των τιμών όταν οι τιμές χονδρικής πέφτουν και θα παγώσει και τις τιμές έως το 2017.

Σ' αυτό το υπέροχο περιβάλλον, η Ρυθμιστική Αρχή Ofgem ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη μεγαλύτερη έρευνα στην ιστορία της Βρετανίας σε βάρος των Έξι Μεγάλων, καθώς τα κέρδη τους από 233 εκατομμύρια στερλίνες το 2009 ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο στερλίνες το 2012! Οι καταναλωτές αναγκάζονται να τρέχουν να βρουν φθηνότερες προσφορές από μικρές εταιρείες, αλλά η διαδικασία δεν είναι απλή, είναι πολύ πιο χρονοβόρα απ' την αλλαγή παρόχου τηλεπικοινωνιών.

Όλα αυτά θα μας φαινόντουσαν υπό φυσιολογικές συνθήκες μακρινά, εξωτικά, ίσως και λίγο γραφικά, αλλά, δυστυχώς, μας αφορούν άμεσα: η διάσπαση της ΔΕΗ είναι ο προάγγελος για να ζήσουμε και στην Ελλάδα τις “χαρές” της Βρετανικής αγοράς. Εκτός κι αν τους σταματήσουμε έγκαιρα ... Η ενέργεια δεν προσφέρεται για παιχνίδια, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια αυτών που χρεοκόπησαν τη χώρα σε καιρό ειρήνης.

1 σχόλιο: