Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

"Στημένο παιχνίδι" η κατά τη WWF "προβληματική" βιωσιμότητα των επενδύσεων στο λιγνίτη

Έχουμε ξαναπεί ότι με την υποκριτική πολιτική της η WWF δεν θέλει το λιγνίτη στην Ελλάδα, την ίδια ώρα όμως τον αποδέχεται για τη Γερμανία. Τώρα πήγε ένα βήμα παραπέρα, έκανε εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών ενάντια στη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, λέει ότι μάζεψε κάπου 15 χιλ. υπογραφές και ο Διευθυντής της WWF Ελλάς τις έδωσε στη Γερμανική τράπεζα KfW, που είναι μεταξύ των τραπεζών που χρηματοδοτούν τη ΔΕΗ. Νωρίτερα είχαμε δει την επικεφαλής του τμήματος περιβαλλοντικής πολιτικής της WWF Ελλάς να καλεί για τη συλλογή υπογραφών με ένα άρθρο γεμάτο παραπληροφόρηση: με τις παραπλανητικές αναφορές για ...
το εργοστάσιο που έκλεισε στην Ιταλία, (το οποίο δεν έχει καμιά σχέση με τον ελληνικό λιγνίτη), να λέει ότι ο λιγνίτης είναι λύση του 1950 τη στιγμή που η Γερμανία έκανε νέο ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη το 2013 και προσθέτει συνεχώς τα τελευταία χρόνια νέες μονάδες, ότι η νέα μονάδα θα έχει εξοικονόμηση ρύπων μόνο 6% όταν θα έχει περίπου 30% καλύτερο συντελεστή απόδοσης, ότι η ΔΕΗ πρέπει να κάνει το Φ/Β πάρκο στην Κοζάνη αντί για την Πτολεμαΐδα 5 και αποσιωπώντας ότι έπειτα η χώρα δεν θα έχει ρεύμα το 2020, όπως είπε ο ΑΔΜΗΕ.
Μερικές φορές είναι να αναρωτιέται κανείς για το αν πρόκειται για άγνοια με καλές προθέσεις ή για σκοπιμότητα με σκοτεινές προθέσεις. Είπαμε λοιπόν να δούμε, στον ιστότοπο της WWF Ελλάς, ποιοι είναι οι άνθρωποι που γράφουν για ενεργειακές λύσεις της Ελλάδας και του πλανήτη. Σε όλο τον κόσμο η ενέργεια είναι αντικείμενο των μηχανικών, θα περίμενε λοιπόν κανείς να δει πολλούς μηχανικούς στην "επιστημονική ομάδα" της WWF. Καμιά έκπληξη φυσικά δεν μας έκανε ότι είδαμε βιολόγους, δασολόγους, ιχθυολόγους, οικονομολόγους, αλλά οι μηχανικοί της ενέργειας πού είναι; Είδαμε ένα αρχιτέκτονα, ηλικίας 80 ετών, που, με όλο το σεβασμό στην επαγγελματική του διαδρομή, δεν νομίζουμε ότι ασχολείται με μελέτες για την Πτολεμαΐδα 5. Ο υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής της WWF είναι Πολιτικός Μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στη Φυσική των Κτιρίων και πολύ πρόσφατα, το 2011, ήταν "ένας νέος με βερμούδα και ποδήλατο". Και η επικεφαλής του τμήματος περιβαλλοντικής πολιτικής της WWF Ελλάς έχει σπουδές φιλοσοφίας, με μεταπτυχιακό στην "περιβαλλοντική ηθική". Δεν είδαμε όμως πουθενά να υπάρχουν ή να σχετίζονται με τη WWF εξειδικευμένοι με την ενέργεια μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, χημικοί μηχανικοί, μεταλλειολόγοι, γεωλόγοι, όλες οι βασικές ειδικότητες που ασχολούνται με την ενέργεια, ειδικότητες που στελεχώνουν τις ενεργειακές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Μπορείτε να φανταστείτε τον ΑΔΜΗΕ να στελεχώνεται με βιολόγους και ιχθυολόγους; Στην Ελλάδα δυστυχώς έχουμε φθάσει να τα μπερδεύουμε όλα. Φαντάζεστε να αρχίσει αυτό το ιστολόγιο να δίνει συμβουλές για την εκτροφή της τσιπούρας στον Κρικελοπόταμο ή το Λούσιο;
Πριν λίγο καιρό λοιπόν η WWF είχε παρουσιάσει μια "οικονομετρική μελέτη", με την οποία διατυμπάνιζε ότι η Πτολεμαΐδα 5 & η Μελίτη 2 δεν θα είναι βιώσιμες οικονομικά. Η "μελέτη" στο εξώφυλλό της λέει ότι είναι "κείμενο πολιτικής". Ποια σχέση μπορεί να έχει η πολιτική με την επιστήμη, άγνωστο. Η πολιτική μπορεί να χρησιμοποιήσει την επιστήμη για την αναζήτηση λύσεων, όταν όμως τα δυο μπλέκουν τότε μας προκύπτουν WWF.
Αναζητώντας άλλοθι για το κείμενο πολιτικής, οι συντάκτες κρύβονται πίσω απ' τις παραδοχές του Οδικού Χάρτη 2050 του ΥΠΕΚΑ. Οδικός Χάρτης που έχει ήδη πεταχτεί στο καλάθι, αφού το ΥΠΕΚΑ έχει κάνει νέα Επιτροπή Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού και η Κομισιόν έχει ανακοινώσει κλιματικούς στόχους για το 2020-2030 χωρίς εθνικά δεσμευτικούς στόχους. 
Μια μελέτη είναι τόσο καλή όσο οι παραδοχές που έχει χρησιμοποιήσει και όσο οι άνθρωποι που τη συντάσσουν ξέρουν το θέμα με το οποίο προσπαθούν να ασχοληθούν. Δεν είναι λοιπόν καθόλου περίεργο που στη σελίδα 22, εκεί που ξεκινά η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της οικονομικής βιωσιμότητας των λιγνιτικών μονάδων, αλιεύσαμε το "μαργαριτάρι" ότι οι μονάδες Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2 θα είναι "υπερκρίσιμες μονάδες ρευστοποιημένης κλίνης". Καλό είναι οι συντάκτες να φροντίσουν να ενημερωθούν για τις διαφορές των τεχνολογιών "κονιοποιημένου άνθρακα", (που ορθά αναφέρουν αργότερα στο κείμενο), και "ρευστοποιημένης κλίνης", το clopy-paste έχει και όρια.
Για το κόστος δικαιωμάτων εκπομπών CO2, που παίζει μεγάλο ρόλο στην οικονομικότητα των λιγνιτικών μονάδων, χρησιμοποιήθηκαν οι "τιμές του Οδικού Χάρτη 2050 του ΥΠΕΚΑ", που ξεκινούν από 20€/τόνο για το 2020 και φθάνουν μέχρι τα 50€/τόνο το 2050 (ή τα 35€/τόνο για ένα απ' τα σενάρια της WWF). Σας έχουμε βέβαια πει έγκαιρα τόσο πώς έχει αποτιμήσει η "ελεύθερη" αγορά τα δικαιώματα CO2 όσο και πώς ξανακατέρρευσε η τιμή πρόσφατα, με τις τιμές να μη έχουν στην πράξη απολύτως καμιά σχέση με τις παραδοχές τόσο του Οδικού Χάρτη 2050 όσο και της WWF.
Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι οι συντάκτες της "μελέτης" χρησιμοποίησαν για τη μονάδα Μελίτη 2 την παραδοχή ότι το κόστος επένδυσης  θα είναι 2106€/ΚW!!! Πολύ μας άρεσε η ακρίβεια του ποσού που τελειώνει σε "6" και ασφαλώς κάπως μπορεί να αιτιολογηθεί. Εκείνο φυσικά που δεν δικαιολογείται με τίποτα είναι ότι φαίνεται να αγνοούν πλήρως ότι η Μελίτη 2 θα γίνει στις υποδομές που υπάρχουν ήδη έτοιμες απ' τη Μελίτη 1 και ρίχνουν σημαντικά το κόστος επένδυσης.
Μια ακόμα βασική παραδοχή της "μελέτης" είναι ότι οι λιγνιτικές μονάδες καλύπτουν το φορτίο που μένει αφού πρώτα αφαιρεθεί η ενέργεια από ΑΠΕ, θεωρώντας ότι ισχύει η προτεραιότητα απορρόφησης της ενέργειας που παράγουν. Αυτή η μεροληπτική, υπέρ των ΑΠΕ, ανατροπή στη σειρά απορρόφησης της ενέργειας είναι η βασική λαθεμένη παραδοχή που εισήγαγε ο γερμανικός νόμος EEG και αντιγράφηκε σε όλη την Ευρώπη, είναι η βασική αιτία της φούσκας των ΑΠΕ σε Ισπανία, Ελλάδα κι αλλού,  είναι η αιτία της αποσταθεροποίησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας παντού. Ήδη, με τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα ο Αλμούνια και κατά ένα μέρος με το πολυνομοσχέδιο του new deal για τα Φ/Β, οι ΑΠΕ μπαίνουν σταδιακά σε ισότιμη αντιμετώπιση με τις υπόλοιπες μορφές ενέργειας και αναμένεται να αποκατασταθεί μια καλύτερη ισορροπία στην αγορά ενέργειας. Και οι Γερμανοί τροποποιούν ήδη το νόμο EEG και βάζουν άνω όριο 35% στη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!
Είναι βέβαιο ότι, αν τα εξειδικευμενα στελέχη της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ ασχοληθούν με τη "μελέτη", θα βρουν πολλά περισσότερα "φάουλ" απ' τα πιο πάνω. Όπως η ίδια η WWF παραδέχεται στη "μελέτη" της, η οικονομικότητα των λιγνιτικών μονάδων επηρεάζεται από τη μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ και από την τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2. Ωστόσο και τα δυο αποτελούν αντικείμενο άγριας χειραγώγησης της κατά τα λοιπά "ελεύθερης" αγοράς. Είναι σαν ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου, στο οποίο η μια ομάδα έχει "πιάσει" το διαιτητή, κι αυτός σφυρίζει τα φάουλ ανάποδα, "στήνει" τη μπάλα κοντά στην περιοχή για να μπει γκολ από στημένη φάση, αν χρειαστεί εφευρίσκει και κανένα πέναλτι ή καμιά αποβολή. Αυτά εξασφαλίζουν τη νίκη, αυτοί που έστησαν το παιγνίδι πανηγυρίζουν για τη νίκη, αλλά είναι βρωμιά κι κόσμος το βλέπει, αηδιάζει και δεν ξαναπατάει στο γήπεδο. Όταν λοιπόν ενεργεί κανείς με πρόθεση για να βγάλει το λιγνίτη εκτός παιχνιδιού, παραβιάζοντας συστηματικά τους κανόνες του παιχνιδιού, κι ακόμα και τότε καταλήγει να προτείνει "μια πιο ενδελεχή δυναμική ανάλυση με σκοπό την πλήρη διερεύνηση της βιωσιμότητας των μονάδων", αυτό από μόνο του αποδεικνύει πόσο καλά τοποθετημένες στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μας είναι οι νέες λιγνιτικές μονάδες! Αυτό προφανώς είναι που ενοχλεί κάποιους και ίσως γι' αυτό και η ΔΕΗ στο Δελτίο Τύπου, με το οποίο αναγκάστηκε να "κράξει" τη WWF, μίλησε για "αδιευκρίνιστα κίνητρα". 
Το να καλεί η WWF των βιολόγων και οικονομολόγων για "πιο ενδελεχή ανάλυση" είναι μια κατάμουτρη προσβολή στα στελέχη της ΔΕΗ, που χρόνια τώρα κάνουν νέες μονάδες κι έχουν ασχοληθεί σε βάθος με το επιτόκιο απόδοσης κεφαλαίου με όρους δημόσιας επιχείρησης (χαμηλά επιτόκια-μεγάλος χρόνος απόσβεσης) κι όχι ιδιώτη (μεγάλα επιτόκια-μικρός χρόνος απόσβεσης). Αλλά ας ασχοληθεί η ιεραρχία της ΔΕΗ να προστατεύσει τα στελέχη της. Κι ας μας πει βέβαια η WWF ποιο είναι το επιτόκιο απόδοσης κεφαλαίου των υδροηλεκτρικών μονάδων, για τη βιωσιμότητα των οποίων δεν φαίνεται να πολυενδιαφέρεται, κι αν θα πρέπει να κάνουμε "πιο ενδελεχή ανάλυση" και για τα υδροηλεκτρικά. Μήπως στο τέλος μας πει ότι δεν πρέπει να κάνουμε υδροηλεκτρικά;
Ας αντιστρέψουμε τώρα το συλλογισμό της WWF: αν οι ΑΠΕ δεν επιδοτούνται με τις τρελές ταρίφες που πήραν και δημιούργησαν την πελώρια φούσκα, αν η ενέργεια από ΑΠΕ, (και ΣΗΘΥΑ, να μην ξεχνάμε τη ΣΗΘΥΑ), δεν απορροφάται από το σύστημα κατά προτεραιότητα, αλλά σε ισότιμη βάση με τους όρους της αγοράς, μήπως χρειάζεται "πιο ενδελεχή ανάλυση" η βιωσιμότητα των επενδύσεων σε αιολικά και Φ/Β; Και γιατί θα πρέπει η πολιτεία και η ΡΑΕ να εγγυώνται τη βιωσιμότητα των επενδύσεων σε ΑΠΕ, αλλά όχι στις υπόλοιπες μορφές ενέργειας, π.χ. σε ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο, που δεν εκπέμπει CO2 και είναι συμβατό με τους νέους κλιματικούς στόχους της Κομισιόν;
Κυρίως όμως πρέπει να μας πει η WWF, και η κάθε ανάλογη παράλογη ΜΚΟ, με ποιο τρόπο θα έχει η χώρα ρεύμα, και μάλιστα φθηνό ρεύμα, αυτό είναι το ζητούμενο. Πυρηνικά δεν θέλουν, ορυκτά καύσιμα δεν θέλουν, τα αιολικά μπορούν να μπουν μέχρι 10% στο σύστημα, άντε για χάρη τους να το κάνουμε 20-30%, τα Φ/Β το βράδυ δεν υπάρχουν, η αποθήκευση ενέργειας είναι πανάκριβη και εξαντλεί τους φυσικούς πόρους του πλανήτη, τι θέλουν επιτέλους;
Η συμμετοχή στη δημόσια συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται με άρνηση, πρέπει να γίνεται με κατάθεση προτάσεων, που να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες. Διαφορετικά, θα μιλούμε για τη διάσωση της καρέτα-καρέτα υπό το φως του φεγγαριού, ρεύμα δεν θα υπάρχει.

11 σχόλια:

  1. Τράβα να πεις στη WWF για τους αντιδραστήρες θορίου που παλεύουν οι Ινδοί μηχανικοί του Slumdog Millionaire κι έπειτα τα ξαναλέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προχθές έβλεπα για το θόριο σε καναδέζικο σάιτ, αλλά δεν χρειάζεται να πάω εγώ, ήρθαν αυτοί: ο υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής με παρακολουθεί αρκετό καιρό. Οπότε μάλλον διαβάζει κι αυτά που λέμε τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσωπικά τις κάθε λογής WWF και ΣΙΑ τις έχω επιεικώς χεσμένες. Αυτές οι (ο θεός να τις κάνει) "οικολογικές" οργανώσεις έχουν σαν επιχειρησιακή-επικοινωνιακή τακτική το πάτημα στο θυμικό μας για την (γενικώς και αορίστως) ευαισθησία μας απέναντι στη ρύπανση. Λύσεις χειροπιαστές του στυλ "και μετά τον άνθρακα και τα πυρηνικά τι;" δεν έχουν. Μιλούν σαν τους νεοφιλελέ οικονομολόγους προσανατολισμένοι στον τομέα τους, που πιστεύουν σε μια "ανάπτυξη" την οποία δεν καθορίζουν επακριβώς, σε "καινοτομίες" που ξεκινούν και σταματούν στα απλικέισο των σμάρτφον και στα TEDx events, έχοντας γύρω τους μια κοινωνία (και όχι μόνο στην Ελλάδα) με ανισομερή κατανομή του υλικού και χρηματικού πλούτου με πολύ πλούτο σε λίγους και πολλή φτώχεια σε πολλούς.
    Για τα τελευταία δεν έχουν να ψελλίσουν τίποτα, ούτε καν ένα ευχολόγιο.

    Συναντώ συχνά νεαρούς στις εισόδους του μετρό που δίνουν διαφημιστικό υλικό και πουλούν συνδρομές για "οικολογικές" οργανώσεις. Τους πιάνω την κουβέντα κι από ένα σημείο και μετά, μου λένε να επικοινωνήσω με ένα info email γιατί πλέον δεν έχουν επιχειρήματα να μου αντιτάξουν στο ότι, με ένα θεό Α/Γ και Φ/Β δεν ηλεκτροδοτείται ούτε ένα χωριό.
    Bαρέθηκα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ατύχημα είναι ότι τα παιδιά στο μετρό είτε είναι εθελοντές, που από άγνοια και καλή πρόθεση πιστεύουν την προπαγάνδα, είτε κάνουν κανένα μεροκάματο. Εκεί εχουμε καταντήσει. Λογικό είναι μετά να μην έχουν επιχειρήματα, τα επιχειρήματα χρειάζονται γνώση σε βάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σύμφωνα με τα ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ V
    Σύμφωνα με την ΔΕΗ η μονάδα που θα αντικαταστήσει η ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ V θα είναι ο ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ. Οι επιδόσεις τις νέας μονάδας είναι εντυπωσιακές ενώ όσον αφορά τους ρύπους τα αποτελέσματα είναι ασύγκριτα.

    ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ
    ΑΗΣ ΠΤΟΛΑΜΑΙΔΑΣ 663 MW: 28,0%
    ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ V 660 MW: >41,5%

    ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (μέση ετήσια)
    ΑΗΣ ΠΤΟΛΑΜΑΙΔΑΣ 663 MW : 3000 GWH
    ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ V 660 MW: 4300 GWH

    ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΛΙΓΝΙΤΗ
    ΑΗΣ ΠΤΟΛΑΜΑΙΔΑΣ 663 MW : 7 ΕΚ. ΤΟΝΟΙ/ΧΡΟΝΟ
    ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ V 660 MW: 6,5 ΕΚ.ΤΟΝΟΙ/ΧΡΟΝΟ

    ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ (kgr/mwh)
    ΑΗΣ ΠΤΟΛΑΜΑΙΔΑΣ 663 MW: Σωματίδια: 2,36-SO2: 2.14-NOx: 1.87
    ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ V 660 MW: Σωματίδια: 0.04-SO2: 0.57 –Nox:0.75

    Η νέα λοιπόν ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ V πέραν από τις εντυπωσιακές της επιδόσεις ως προς του ρύπους 99% λιγότερα σωματίδια κτλ θα καταναλώνει 40% ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΛΙΓΝΙΤΗ

    http://www.dei.gr/Documents2/%CE%95%CE%93%CE%A3%2029032013/%CE%A0%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B1%CE%90%CE%B4%CE%B1%205%20%CE%93%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%20-%CE%A4%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%9A%CE%9F%20GR.pdf
    Αυτήν είναι η καλύτερη απάντηση για τα παπαγαλάκια του wwf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα 663MW είναι 620 η Πτολ/δα 1-4 και 43 η παμπάλαια ΛΙΠΤΟΛ του Μποδοσάκη! Κι εκτός απ' τη θεαματική βελτίωση στους ρύπους, η νέα μονάδα θα εξασφαλίσει και την τηλεθέρμανση της πόλης Πτολ/δας για 50 χρόνια. Αλλά ούτε κι αυτό μετράει για την κοινωνικά εντελώς ανεύθυνη και αναίσθητη WWF.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ετσι ακριβώς είναι απλά εγώ την πιάνω σαν μια μονάδα δηλ σαν ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και όχι επιμέρους μονάδες ειδικά σαν ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 1-4 το συνολικό αποτέλεσμα είναι ίδιο. Το WWF τι το νοιάζει αν η χώρα θα έχει ρεύμα, μήπως θα δώσει λογαριασμό σε κανέναν; ή μήπως τους νοιάζει το γεγονός ότι όλη η Δυτική Μακεδονία ζει από την ΔΕΗ και το λιγνίτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θεωρητικά θα 'πρεπε να τους νοιάζει, εκτός κι αν σκέφτονται να μεταναστεύσουν μόλις αφήσουν τη χώρα χωρίς ρεύμα. Αλλά όλα αυτά που κάνουν απλά ενισχύουν την κατανάλωση φυσικού αερίου, οπότε, όπως λένε κι οι Αγγλοσάξωνες, follow the money.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. lignite is black gold

    Νομίζω λοιπόν ότι το WWF βρήκε την λύση για την απορρόφηση της ανεργίας με το να κλείσουν όλους τους ΑΗΣ με λιγνίτη.

    1) Θα τους στείλουν στη Γερμανία και Δανία να δουλέψουν στην κατασκευή Α/Γ καθώς θα χρειαστούμε μερικές δεκάδες χιλιάδες και ας μην έχουμε και ρεύμα. Όσο για τους υπόλοιπους που θα μείνουμε εδώ και δεν θα έχουμε να πληρώσουμε το ρεύμα (όταν Αιόλου διαθεσίμου) θα φροντίσουν να αυξηθούνε οι ταβέρνες και τα εστιατόρια στην Γερμανία και Δανία. Ηδη έχουν έρθει σε επαφή με την vestas και την siemens για επέκταση των δραστηριοτήτων τους στον χώρο της εστίασης.

    2) Θα μοιράζουν φυλλάδια του WWF στο Μετρό

    Οι άνθρωποι μάλλον είναι έτη φωτός μπροστά και τους παρεξηγήσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιατί όλοι προσπαθούν να γράψουν περίπλοκα; Θα μπορούσε να τα έχει γράψει σε πιο απλό ύφος. Τέλος πάντων, η δική μου πληροφόρηση είναι ότι το ποτάμι δεν έχει τα λεφτά που όλοι νομίζουν ότι έχει. Το ότι έχει σάιτ δεν είναι απόδειξη ότι έχει λεφτά, είναι γελοίο ως επιχείρημα. Ούτε και τα περί κρατικής διαφήμισης στο Protagon (ο ΟΠΑΠ δεν είναι πια κρατικός). Αλλά πάλι μπορεί και να μην έχω σωστή πληροφόρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή