Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Κλιματική αλλαγή: σημάδια ενός νέου Μακαρθισμού;

Μια ευχάριστη βδομάδα στη Γιοκοχάμα πέρασαν πριν λίγες μέρες περίπου 200 άτομα, 120 κυβερνητικοί υπεύθυνοι και οι υπόλοιποι επιστήμονες, που συγκεντρώθηκαν για να προετοιμάσουν το κείμενο της νέας έκθεσης του IPCC για την κλιματική αλλαγή. Τα κρίσιμα ζητήματα συζητήθηκαν το Σαββατοκύριακο, σε μια συνάντηση που ξεκίνησε στις 21:30 και ολοκληρώθηκε το επόμενο πρωί στις 10:00. Φυσικό επακόλουθο της μαραθώνιας συνάντησης ήταν ότι πολλοί αντιπρόσωποι έφυγαν πριν τελειώσει η σύσκεψη, ενώ άλλοι είχαν αποκοιμηθεί. Αυτοί που παρέμειναν και έμειναν και ξύπνιοι ήταν ...

τελικά αυτοί που πήραν τις αποφάσεις, και μέσα σ' αυτούς ήταν οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που η τελική έκθεση δεν αντικατοπτρίζει αυτό που είπαν οι επιστήμονες, αλλά έπεσε και μπόλικη "σάλτσα", καθώς ο Πρόεδρος του IPCC, Rajandra Pachauri, χαρακτήρισε την έκθεση ως την πιο τρομακτική έως τώρα: προμηνύονται λιμοί, αρρώστιες, ακραία καιρικά φαινόμενα και πόλεμοι και κανένας δεν είναι ασφαλής σ' αυτό τον πλανήτη. Ξέχασε βέβαια να μας πει ότι αυτά στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρονται ως "οι πληγές του Φαραώ", αλλά Ινδουιστής είναι, οπότε τι να ξέρει από Παλαιά Διαθήκη. Και ξέχασε να το πει και στις πολικές αρκούδες, που απ' τον πολύ κίνδυνο που διατρέχουν απ' την υπερθέρμανση τρόμαξαν κι άρχισαν να γεννοβολούν: έως 500% έχει αυξηθεί ο πληθυσμός απ' όταν απαγορεύτηκε το κυνήγι τους, στη δεκαετία του 1970. 
Σας είχαμε προετοιμάσει πριν μερικές μέρες για να καλυφθείτε ενόψει της μεγαλοφυούς μπαρούφας που ετοίμαζαν να εκτοξεύσουν, ότι "οι πρόσφυγες στις πολεμικές ζώνες είναι πιο ευάλωτοι στην κλιματική αλλαγή". Τώρα λοιπόν που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στη Γιοκοχάμα και βγήκε η πολυαναμενόμενη περίληψη για τους πολιτικούς, δεν αναφέρεται η παραμικρή απόδειξη ότι η όποια κλιματική αλλαγή οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα: υπάρχει μόνο μια παραπομπή στην έκθεση του περασμένου Σεπτεμβρίου και όλη η έκθεση αναφέρεται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Κι ακόμα χειρότερα, μια ανάλυση της Mail on Sunday έδειξε ότι κάποιες αναφορές στη 47 σελίδων περίληψη για τους πολιτικούς ήταν "πειραγμένες", σε σχέση με τη 2600 σελίδων έκθεση. Δείτε πιο κάτω τις διαφορές:

Αρχική έκθεση
Τελικό κείμενο
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ & ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Οι τωρινές προειδοποιητικές προβλέψεις για μαζικές ροές των καλούμενων «περιβαλλοντικών μεταναστών» δεν υποστηρίζονται από προηγούμενες εμπειρίες απόκρισης σε ξηρασίες και ακραία καιρικά συμβάντα και προβλέψεις για μελλοντικές ροές μετανάστευσης είναι στην καλύτερη περίπτωση αβέβαιες.” Προσθέτει “η χρήση του όρου «κλιματικός πρόσφυγας» είναι επιστημονικά και νομικά προβληματικός”.
Η κλιματική αλλαγή κατά τον 21ο αιώνα προβλέπεται να αυξήσει τη μετατόπιση ανθρώπων” εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων.
ΠΟΛΕΜΟΙ & ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ
«Η έρευνα δεν συμπεραίνει ότι υπάρχει ισχυρή θετική συσχέτιση ανάμεσα στην υπερθέρμανση και σε ένοπλες συγκρούσεις». Προσθέτει ότι πόλεμοι μπορεί εύκολα να προκαλούνται όχι από την παγκόσμια υπερθέρμανση, αλλά από μέτρα που προσπαθούν να την περιορίσουν, επειδή θα προκαλούν ελλείψεις αγαθών. Η πλήρης έκθεση προσθέτει: "Αυτό βασίζεται σε ακλόνητη απόδειξη ότι οι βίαιες πολιτικές μάχες συμβαίνουν για τη διανομή των εσόδων από τα φυσικά αποθέματα».
Η κλιματική αλλαγή «θα αυξήσει τους κινδύνους για βίαιες συγκρούσεις».
ΛIΜΟΙ
Δέχεται ότι οι ισχυρισμοί δεν βασίζονται σε δεδομένα από εσοδείες, αλλά σε υπολογιστικά μοντέλα. Οι επίσημοι αριθμοί του ΟΗΕ δείχνουν ότι στον πραγματικό κόσμο οι συνολικές εσοδείες και οι στρεμματικές αποδόσεις και για τις 4 καλλιέργειες (σιτάρι, ρύζι, καλαμπόκι, σόγια) έχουν εκτοξευθεί από το 1960: η παραγωγή καλαμποκιού τετραπλασιάστηκε και του σιταριού σχεδόν τριπλασιάστηκε.
Προειδοποιεί για αρνητικές επιδράσεις στις αποδόσεις των καλλιεργειών, λέγοντας ότι αυτό ήδη συμβαίνει, με την υπερθέρμανση να ευθύνεται για χαμηλότερες αποδόσεις σε σιτάρι, ρύζι, καλαμπόκι, σόγια.
ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Οι ισχυρισμοί ότι η υπερθέρμανση έχει προκαλέσει αυξανόμενους θανάτους «δεν βασίζονται σε επιστημονικές μεθόδους», ενώ η απόδειξη για πλημμύρες ποταμών οδηγούμενες από την κλιματική αλλαγή δεν είναι ικανοποιητική. Μόλις πριν δυο χρόνια, σε μια έρευνα ακραίων καιρικών φαινομένων, η IPCC δεν βρήκε απόδειξη ότι συμβάντα όπως ανεμοστρόβιλοι και τυφώνες έγιναν πιο συχνά.
Ισχυρίζεται ότι "κίνδυνοι για πλημμύρες και θύελλες σχετιζόμενοι με την κλιματική αλλαγή είναι ήδη μέσου μεγέθους" και μόνο να χειροτερέψουν πρόκειται, αυξάνοντας τα κόστη καταστροφών και ασφαλιστικών αποζημιώσεων.



Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!
Όπως διαβάζουμε στη βρετανική DailyMail, ένα κύμα δυσφημιστικής εκστρατείας έχει ξεκινήσει ενάντια σε όποιον στέκεται κριτικά απέναντι στη μοναδική αλήθεια της κλιματικής αλλαγής, ένα κύμα που θυμίζει όλο και πιο έντονα την περίοδο του Μακαρθισμού στις ΗΠΑ, τότε που ο παραληρηματικός γερουσιαστής Μακάρθι κόντεψε να βγάλει κομμουνιστή μέχρι και τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Τολ, του Βρετανικού Παν/μίου Σάσσεξ, που "τόλμησε" ν' αποσύρει το όνομά του από την έκθεση του IPCC επειδή δεν συμφώνησε με το ακραία προειδοποιητικό ύφος, δέχθηκε μια εκστρατεία δυσφήμισης. Ο καθηγητής του Παν/μίου Κολοράντο Ρότζερ Πίλκε δέχθηκε επίσης επίθεση, επειδή "τόλμησε" να δημοσιεύσει απόδειξη ότι προς το παρόν οι τυφώνες δεν είναι πιο συχνοί, ούτε και οι καταστροφές μεγαλύτερες λόγω κλιματικής αλλαγής. Ο κατήφορος όμως δεν τελειώνει εδώ: μια αναφορά της Επιτροπής Επιστήμης & Τεχνολογίας της Βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων είπε ότι το BBC πρέπει να παίρνει "ειδική άδεια" πριν μιλήσει με επιστήμονες που δεν δέχονται την κλιματική αλλαγή. Ο Υπουργός Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Εντ Ντέιβι συχνά παρομοιάζει τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής με τους αρνητές του Ολοκαυτώματος και τονίζει ότι το 97% των επιστημόνων δέχονται την κλιματική αλλαγή. 
Κι όμως, εδώ και 17 χρόνια η θερμοκρασία δεν ανεβαίνει "όπως όφειλε", με αποτέλεσμα να αυξάνονται αυτοί που λένε να ξαναδούμε τα υπολογιστικά μοντέλα. Και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Breakthrough, που είναι πολύ "πράσινο" και με μεγάλη επιρροή, παρομοίασε αυτούς που προσπαθούν να αποκλείσουν τις αντίθετες φωνές σαν "κλιματικούς Μακαρθιστές".

Το πρόβλημα δεν είναι αν υπάρχει θέρμανση, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει θέρμανση στο βαθμό που προβλέπουν τα υπολογιστικά μοντέλα. Το πιο πάνω διάγραμμα, από την περίληψη της IPCC, δείχνει με τη μαύρη γραμμή ξεκάθαρα ότι τα πραγματικά δεδομένα θερμοκρασιών υπολείπονται αυτών που έχουν προβλέψει με τα μοντέλα (μπλε και κόκκινη γραμμή). Και τώρα που εξερράγησαν το Φεβρουάριο δυο ηφαίστεια στην Ινδονησία και προχθές άλλο ένα στον Ισημερινό και οι στάχτες τους κάλυψαν τον ουρανό πολύ περισσότερο από όλες τις εκπομπές της Κίνας, θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε πώς ακριβώς έχουν ήδη συμπεριλάβει στα υπολογιστικά μοντέλα τους αυτές τις εκρήξεις και πώς έχουν προβλέψει τις ηφαιστειακές εκρήξεις που πρόκειται να συμβούν τα επόμενα 20-30 χρόνια και την επίδραση στο κλίμα του πλανήτη. Όπως προβλέπουν τους σεισμούς ίσως;

2 σχόλια:

  1. Για τον παρακάτω ισχυρισμό σας «…οι στάχτες τους κάλυψαν τον ουρανό πολύ περισσότερο από όλες τις εκπομπές της Κίνας..» ποια είναι η πηγή;; Ρωτάω επειδή σε όλες σας τις αναρτήσεις βάζετε σε διάφορα σημεία υπερσυνδέσμους με τις πηγές (και πολύ καλά κάνετε) αλλά εδώ για έναν ισχυρισμό που είναι (κατά την γνώμη μου) πολύ σημαντικός δεν έχετε πηγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε να κάνετε αναζήτηση για εκρήξεις ηφαιστείων, θα βρείτε πάρα πολλές πηγές, ιδίως αν ψάξετε για ηφαίστεια στην περιοχή του Νότιου Ειρηνικού. Θυμάστε πριν λίγα χρόνια ότι η έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία έκλεισε για μέρες τον εναέριο χώρο της Δυτικής Ευρώπης; Ψάξτε επίσης για "ηφαιστειακό χειμώνα".

      Διαγραφή