Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Γεμίστε την Ελλάδα αιολικά (κι αδειάστε την από πουλιά)

Λέμε συχνά πως ό,τι δεν βλέπουμε δεν μας ενοχλεί. Ίσως γι' αυτό οι ανεμογεννήτριες τοποθετούνται στις βουνοκορφές, εκεί που δεν πατάει συχνά άνθρωπος, παρά μόνο κάποιοι ορειβάτες, κτηνοτρόφοι, κυνηγοί ή αλεξιπτωτιστές πλαγιάς. Ένα τέτοιο αιολικό πάρκο έχει στηθεί στα Αστερούσια όρη, μεταξύ των χωριών Αντισκάρι και Λέντας, στα νότια του ν.Ηρακλείου. Εκεί, πριν 4,5 χρόνια, τον Οκτώβριο 2009, τραβήχτηκε το βίντεο που βλέπετε, στο οποίο μια ανεμογεννήτρια χτυπάει κατά την περιστροφή της ένα περήφανο γύπα, που έκανε το ...

μοιραίο "λάθος" να πετάξει στην περιοχή. Το βίντεο έχει αναδημοσιευθεί πολλές φορές, αλλά καλό είναι να το βλέπουμε για να το θυμόμαστε, τώρα που έχουν φουντώσει οι αντιδράσεις κατά των αιολικών πάρκων σε όλη την Ελλάδα. Όπως βλέπετε στο βίντεο, οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες δεν είναι και πολύ μεγάλες, αυτές που εγκαθίστανται τώρα, όπως π.χ. οι Enercon E70, είναι πολύ μεγαλύτερες. Παρ' όλο το σχετικά μικρό μέγεθος, η ανεμογεννήτρια τσάκισε το φτερό του γύπα, που ήταν καταδικασμένος σε θάνατο λόγω αδυναμίας να τραφεί, αν δεν τον διέσωζαν με μεταφορά στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Πουλιών στην Αίγινα.
Οι ανεμογεννήτριες έχουν διεθνώς χαρακτηριστεί ως Bird choppers (τεμαχιστές πουλιών), και η Ελλάδα είναι χώρα που χρησιμοποιείται απ' τα μεταναστευτικά πουλιά ως δίοδος από και προς την Αφρική. Υπάρχουν πουλιά, όπως τα ορτύκια, που φωλιάζουν στο έδαφος κι ανεβαίνουν στα υψώματα για να μπορέσουν να κερδίσουν υψόμετρο πριν ξεκινήσουν το αποδημητικό τους ταξίδι. Τώρα που θέλουν να γεμίσουν όλες τις κορυφογραμμές με ανεμογεννήτριες, σκέφτηκε κανείς τα ορτύκια, τα τρυγόνια, όλα τα μεταναστευτικά πουλιά; Μάλλον όχι. 
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!
Το συγκεκριμένο "ατύχημα" δεν ήταν ούτε το πρώτο ούτε και το τελευταίο: άλλοι τρεις γύπες είχαν χάσει τη ζωή τους μέχρι τον Οκτώβριο 2010, όπως είδαμε εδώ, απ' όπου και η φωτογραφία. Και να θυμόμαστε ότι η περίφημη καλωδιακή σύνδεση της Κρήτης δεν γίνεται για τη διασφάλιση της τροφοδοσίας του νησιού, γίνεται για να μπορεί να εξαχθεί απ' το νησί η ενέργεια που θα θα εγχέουν στο σύστημα τα άπειρα αιολικά, που θέλουν να βάλουν στις βουνοκορφές. Εκεί ακριβώς που οι ήδη υπάρχουσες ανεμογεννήτριες τσακίζουν εδώ και χρόνια τους γύπες.
Κάτι παρόμοιο είναι αυτό που συμβαίνει με την Εγνατία και τις αρκούδες στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο: ο δρόμος καθυστέρησε πολλά χρόνια να κατασκευαστεί, προκειμένου να βελτιωθεί η χάραξη και να μην απειληθούν οι αρκούδες. Όταν επιτέλους κατασκευάστηκε, με μια περίφραξη που ήταν κατάλληλη μόνο για κοτέτσια, άρχισαν τα ατυχήματα: θανατηφόρα για τις αρκούδες, οδυνηρά για τους ανθρώπους.
Στο βίντεο μπορείτε να δείτε το πιο πρόσφατο περιστατικό, στο χωριό Ταξιάρχης, μεταξύ Σιάτιστας και Γρεβενών, όπου μια νεαρή αρκούδα χτυπήθηκε από αυτοκίνητο, διακομίστηκε στην κτηνιατρική σχολή Θεσσαλονίκης κι εκεί υπέκυψε στα τραύματα. Στην Εγνατία τώρα τοποθετείται νέα, πιο ενισχυμένη περίφραξη, με την ελπίδα ότι οι αρκούδες δεν θα την παραβιάσουν. Στην Εγνατία λοιπόν είχαμε κάποια μέτρα: αλλαγή χάραξης, νέα περίφραξη. Στα αιολικά πάρκα, που είναι διεθνώς διαπιστωμένο ότι αποτελούν απειλή για την ορνιθοπανίδα και ιδιαίτερα για απειλούμενα είδη, όπως ο γύπας της Κρήτης, τι μέτρα έχουν ληφθεί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου