Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Απ' τη Βαστίλλη στο Υπ. Οικονομικών: ένας μήνας δρόμος

Υπάρχει το κλασσικό ανέκδοτο με το Βεζύρη που βάζει κάθε τόσο κι ένα νέο φόρο, και στέλνει τον έμπιστο ακόλουθο στο παζάρι να αφουγκραστεί τις αντιδράσεις του κόσμου. Όσο οι πολίτες βρίζουν κι απειλούν, ο Βεζύρης ατάραχος προσθέτει νέους φόρους. Ώσπου μια μέρα ο ακόλουθος έρχεται και λέει : "Βεζύρη μου, δεν μας βρίζουν πιά, μόνο γελάνε!" Έντρομος τότε ο Βεζύρης του λέει " δεν πάνε καλά τα πράγματα, θα χάσουμε το κεφάλι μας! Γρήγορα να καταργήσουμε κάποιους φόρους". Το θυμήθηκα χθες, ακούγοντας στο ραδιόφωνο το νέο αναπτυξιακό όραμα 2021, τη νέα Μεγάλη Ιδέα του Έθνους, που περιλαμβάνει και υπόσχεση για "σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών".
Το 1985 ψηφίζαμε "για ακόμα καλύτερες μέρες", που μεταφράστηκαν σε συμφωνία παραμονής των ...

βάσεων (τις θυμάται άραγε κανείς;) και Ειδικά Δικαστήρια. Το 1989-90 ψηφίζαμε για την "κάθαρση", οπότε το 1993 βρεθήκαμε να ψηφίζουμε για την αποτροπή της χρεοκοπίας. Το 2000 ψηφίζαμε για την Ατζέντα 2010, ότι το 2010 τα εισοδήματα θα έφταναν στο 100% του μέσου ευρωπαϊκού όρου (των 15, όχι των 27) κι όλοι ξέρουμε πλέον σε τι ύψος έφτασαν τα εισοδήματα το 2010, αλλά και οι μίζες τη δεκαετία του 2000. Το 2004 ψηφίζαμε για την "επανίδρυση του κράτους", αλλά ζήσαμε την επανίδρυση της φαυλότητας και την παλινόρθωση της προχουντικής δεξιάς, αυτής που "ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει". Το 2009 ψηφίσαμε επειδή "Λεφτά υπάρχουν" και πράγματι, Παπακων/νου & Βενιζέλος τα βρήκαν στις τσέπες των μισθωτών και των συνταξιούχων, διασώζοντας τους τραπεζίτες. Δεν είναι καιρός κάτι ν' αλλάξει σ' αυτό τον τόπο;
Στις 14 Ιουλίου του 1789, με την πτώση της Βαστίλης, ξεκίνησε η Γαλλική Επανάσταση, που έμελλε να αλλάξει το ρου της ιστορίας για ολόκληρη την Ευρώπη σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο.
Η απαρχή της Γαλλικής Επανάστασης εξέφρασε την επιθυμία των γάλλων πολιτών για αλλαγή του καθεστώτος της απόλυτης μοναρχίας, με τον Λουδοβίκο τον ΙΣΤ' να είναι ο εκφραστής του ως ο τότε βασιλιάς. H ανερχόμενη αστική τάξη, με σύνθημα "Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη", ήταν ο εκφραστής της Επανάστασης, η οποία συμπεριελάμβανε εμπόρους, τραπεζίτες, υπαλλήλους και βιομηχάνους επιχειρηματίες.
Η κατάληψη της Βαστίλης στις 14 Ιουλίου είχε κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, υπήρχαν τότε μόλις επτά κρατούμενοι, αλλά ήταν ένα είδος προπυργίου για το καθεστώς. Η Βαστίλη ήταν από τον 17ο αιώνα φυλακή πολιτικών και ποινικών κρατουμένων, εκεί κρατούνταν όσοι αμφισβητούσαν το βασιλιά, ακόμα και ευγενείς. Ο Βολταίρος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εκπροσώπου του Διαφωτισμού, ο οποίος φυλακίστηκε εκεί. H οικονομική κρίση, η οποία βάρυνε ιδιαίτερα τα χαμηλότερα στρώματα του πληθυσμού των πόλεων, καθώς και οι ιδέες η φιλοσοφία του Διαφωτισμού, η οποία ερχόταν σε αντίθεση με την υπάρχουσα κατάσταση, ήταν δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες για την εξέγερση. Ο Διαφωτισμός έκανε λόγο για τα ατομικά δικαιώματα, για ελευθερία και ισότητα, έννοιες που ως τότε ήταν άγνωστες κάτω από τον ζυγό του απολυταρχικού καθεστώτος.
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Στην Ελλάδα της εποχής των μνημονίων, Βαστίλλη με την ιστορική έννοια του όρου δεν υπάρχει, ούτε και συνθήκες για επανάσταση. Η μνημονιακή συγκυβέρνηση ωστόσο έχει αναθέσει ένα εξίσου σκληρό ρόλο στο υπουργείο των Οικονομικών, που έχει τσακίσει τους πολίτες στην πιο άγρια φορολογία, την ίδια ώρα που η ολιγαρχία απολαμβάνει ακόμα και ασυλία. Ούτε στις μπανανίες της δεκαετίας του 1950 δεν ξυπνούσαν το πρωί με την αγωνία του τι θα τουιτάρει κάποιος μανδαρίνος, επειδή η φορολογική νομοθεσία αλλάζει κάθε μήνα. Στα χρόνια των Σουλτάνων κανείς δεν διανοούνταν να φτιάξει μια υπηρεσία που να βγάζει ατελείωτες διαφορετικές ΠΟΛ και εγκυκλίους κάθε μέρα, διατάξεις που εξοντώνουν πρώτους απ' όλους τους ίδιους τους υπαλλήλους των εφοριών, που έχουν χάσει το μπούσουλα και ξοδεύουν όλη τη μέρα στο να διαβάζουν και να προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις ατελείωτες εγκυκλίους. 
Αυτοί λοιπόν που έχουν φορολογήσει "ό,τι πετάει κι ό,τι κολυμπάει" σ' αυτή τη χώρα, έχουν εξαπολύσει την πιο άγρια προπαγάνδα ότι "ψηφίστε εμάς, επειδή θα έλθουν οι άλλοι και θα σας φορολογήσουν: ακούτε; δεν θα καταργήσουν την έκτακτη εισφορά, αυτή που ΕΜΕΙΣ βάλαμε και περνάτε τόσο ωραία μαζί μας".
Σαν "ευγενική συνεισφορά" λοιπόν στο "ευαγές ίδρυμα" που λέγεται Υπ. Οικονομικών της μνημονιακής συγκυβέρνησης, καταθέτουμε σήμερα τους 10 πιο περίεργους φόρους, όπως τους βρήκαμε μαζεμένους σε αμερικανικό ιστότοπο. Ίσως τους βοηθήσουν να πετύχουν ακόμα μεγαλύτερο "πρωτογενές πλεόνασμα", τσακίζοντας φορολογικά όσες επιχειρήσεις έμειναν ανοικτές, εξοντώνοντας με την ανεργία ακόμα ένα εκατομμύριο Έλληνες. Κι αν αυτοί δε φτάνουν για το "πλεόνασμα", πάντα υπάρχει ο Καιάδας στη Σπάρτη: πετώντας τους ηλικιωμένους στο βάραθρο, θα λύσουμε μια και καλή τα ελλείμματα των Ταμείων. Στη μνημονιακή Ισπανία οι τράπεζες παίρνουν πίσω τα σπίτια, επειδή οι πολίτες δεν μπορούν πια να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων κι αυτό έρχεται σύντομα κι εδώ.
Μέχρι τις εκλογές ένας μήνας έμεινε: να νικήσουμε τους φόβους μας για ακυβερνησία, ούτως ή άλλως οι εκλογές του Μάη είναι για το Ευρωκοινοβούλιο. Να τους πούμε τη γνώμη μας για την Ευρώπη που έφτιαξαν στο Μάαστριχτ και τη Λισσαβώνα. Να σκεφτούμε ότι Λευκό ή αποχή ποτέ δεν δικαιώθηκαν ιστορικά κι ευνοούν μαθηματικά αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα, αυτούς που χρεοκόπησαν τους πολίτες, (αλλά όχι την ολιγαρχία). Κανείς δεν μπορεί να κυβερνήσει σήμερα μόνος του τη χώρα, θα χρειαστούν συμμαχίες κι έχει σημασία πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί την επόμενη μέρα. Να κάνουμε τις Ευρωεκλογές την αφετηρία για την ειρηνική "ανακατάληψη" του Υπ. Οικονομικών, από μια κυβέρνηση των πολλών.
Και για να γυρίσουμε στο Βεζύρη της αρχής, ήρθε η ώρα του γέλιου: του γέλιου που θα τους θάψει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας …

25 σχόλια:

  1. Κοινωνικό μέρισμα; Τι είναι αυτό; Κλέβω χίλια, δίνω πίσω ένα και ζητώ και έπαινο απο πάνω; Οι κλέφτες πάντα κλέφτες είναι. Και τα ΜΜΕ της διαπλοκής, οι κλεπταποδόχοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατά τη γνώμη μου το λευκό είναι ψήφος συνειδητής διαμαρτυρίας. Όμως , ναι, στην Ελλάδα προσμετριέται με τα άκυρα!
    http://el.wikipedia.org/wiki/Λευκή_ψήφοςhttp://el.wikipedia.org/wiki/Λευκή_ψήφος
    Οπότε κάποιο μικρό κόμμα είναι μια λύση .

    Για τους συσχετισμούς δυνάμεων ... Μακάρι να παίζουν (-ξουν) κάποιο ρόλο... Νομίζω πως μόνο μια πλήρης κατάρρευση θα μπορούσε να γεννήσει κάτι καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πλήρης οικονομική κατάρρευση συνοδεύεται πάντα από πολλά θύματα. Η ηθική κατάρρευση ωστόσο που έχει υποστεί η χώρα τα τελευταία 15 χρόνια είναι ήδη πλήρης.

      Διαγραφή
  3. Ακόμα έχετε ερωτηματικά περί της σκοπιμότητας της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της ψήφου διαμαρτυρίας, είτε αυτή είναι λευκή, είτε υπερ ενός μικρού κόμματος; Είναι, σαν να βάζεις έναν εργολάβο για να σου κάνει μια δουλειά, που ναι μεν ξέρεις να την κάνεις, αλλά βαριέσαι.
    (άσε, που σου στοιχίζει περισσότερο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή τη στιγμή το καθεστώς αυτό είναι και τα καθεστώτα δεν αλλάζουν ένα ωραίο πρωί που ξυπνήσαμε και κάναμε ΤΗΝ επανάσταση. Η ψήφος διαμαρτυρίας είναι μια βλακεία, χρειάζεται θετική ψήφος συμμετοχής. Στη ζωή είμαστε έτσι κι αλλιώς αναγκασμένοι να κάνουμε διαρκείς συμβιβασμούς. Όσοι δεν συμβιβάζονται, φτιάχνουν 145 "αριστερά" "αποκόμματα" κι εξασφαλίζουν τη μόνιμη διακυβέρνηση της χώρας απ' τη διαπλοκή. Κάλλιο πρώτος στο χωριό, παρά δεύτερος στην πόλη;

      Διαγραφή
    2. Μακάρι να ήξερα! Αλλά μακάρι να ήξερες και συ και να ακολουθούσα...

      Διαγραφή
    3. Και θα ξαναβάλω το ερώτημα: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (+ΠΟΤΑΜΙ?) = διαπλοκή. Τί μας μένει? ΣΥΡΙΖΑ? Και δεν είναι διαπλοκή?
      Εγραψε ο archaeos pteryx στο fb:
      Archaeos Pteryx
      25 April
      Θα δώσουν λεφτά του ΕΣΠΑ στους ΑΠΕτεώνες και θα το λένε "επενδύσεις". Επένδυση σε κουλοχέρηδες είναι πιο ...αναπτυξιακή από λεφτά στους Κοπελουζομπόμπολες για αιολικά

      Ε! Λοιπόν ξέρω καλά, για παράδειγμα, πως στη διαπλοκή των ΕΣΠΑ αυτοί που έχουν άκρες τις έχουν και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ στον ΣΥΡΙΖΑ! Μαύρη μαυρίλα...

      Διαγραφή
    4. E. κάτι είπε η ανάρτηση περί της Βαστίλης. Ποιοι θέλετε να είναι οι Γιακωβίνοι;
      (ή οι μπολσεβίκοι;)
      Πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας. Ξέρετε!

      Διαγραφή
  4. http://olympia.gr/2014/04/26/μεγαλη-προσοχη-οχι-αποχή-άκυρο-και-λευ/#more-384694

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πολιτική είναι ακριβό σπορ. Τυχαίο; Δεν νομίζω. Έτσι αποκλείεται πολύς κόσμος κι εξασφαλίζεται η συνέχεια της διαπλοκής. Η πλήρης κατάρρευση που είπες νωρίτερα πρέπει να ξεκινήσει απ' την πλήρη κατάρρευση της πολιτικής των μνημονίων. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, πάμε βλέποντας και κάνοντας κάθε πρωί, με δυο βήματα μπρος κι -αναπόφευκτα- ένα πίσω.

      Διαγραφή
  5. http://m.youtube.com/watch?v=sdh4So1RQXg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για klara & spiral.
      "Το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η οικονομία αλλά το πολιτικό κατεστημένο που είναι ανίκανο να αλλάξει νοοτροπία και να κάνει αλλαγές. Αυτό το πολιτικό κατεστημένο δεν είναι υπερασπίσιμο στους πολίτες. Πρέπει να σαρωθεί από κάτι καινούργιο που μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προβάλει την αξιοκρατία και την ίση μεταχείριση των πολιτών ως θεμελιώδη στοιχεία της δημοκρατίας και τον σεβασμό και φροντίδα για κάθε πολίτη ως βασικά στοιχεία της δικαιοσύνης. Οι πολίτες τα έχουν ξανακούσει αυτά και αναγνωρίζουν την αξία τους. Αμφιβάλλουν, όμως, και απολύτως δικαιολογημένα για την ειλικρίνεια ή την ικανότητα των παλιών πολιτικών προσώπων. Φυσικά και μπορούν να διακρίνουν, φυσικά και δεν τους βάζουν όλους στο ίδιο τσουβάλι, φυσικά και οι πιο άξιοι θα συμβάλλουν στην αναγέννηση της χώρας. Δεν μπορούν, όμως, να ηγηθούν σε ένα νέο ξεκίνημα που θέλει να συνεγείρει τους πάντες σε μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας. Οι πολίτες θέλουν να πειστούν ότι κάποιος εννοεί αυτά που λέει και θα προσπαθήσει να τα εφαρμόσει. Θέλουν να πειστούν ότι κάποιος τους υπολογίζει όχι για να τους χαρίσει κάποια λεφτά αλλά γιατί οι ίδιοι είναι «όλα τα λεφτά»".
      1. Συμφωνούμε σ' αυτό;
      2. Αυτό γράφτηκε πριν 40 μέρες.
      3. Αν ξέραμε εκ των προτέρων ποιος το έγραψε, θα συμφωνούσαμε ή όχι;

      Διαγραφή
    2. Θα συμφωνούσα. Αλλά δεν είναι απλά το πολιτικό κατεστημένο. Είναι ο γενικός εκμαυλισμός που στηρίζει με νύχια και δόντια το πολιτικό κατεστημένο. Δεν φταίνε μόνο οι ηγεσίες. Δεν είναι η λαμογιά των άλλων το άλλοθι. Και ζω, για παράδειγμα, καθημερινά, από μέσα, τον φασισμό των καλοβολεμένων δημοσίων υπαλλήλων (περισσότεροι από τους μισούς) που μπορούν να σε κατασπαράξουν αν τους πεις το απλό και αυτονόητο: ότι πρέπει καταρχή να βρίσκονται στη δουλιά τους (οκτάωρη φυσική παρουσία) και μετά να δουν πώς θα αλλάξουν, δημιουργικά και όχι με μέτρο την αργομισθία, τη λειτουργία του κάθε (κοινωνικού) οργανισμού: σχολείου, νοσοκομείου, ΔΕΗ, ευδαπ και πάει λέγοντας. Οι περισσότεροι (μη δημόςιοι υπάλληλοι) θέλουν να είναι μεταπράττες και να πουλάνε στο δημόσιο.
      Ναι, η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει. Όμως μέχρι τότε κάτι πρέεπι να γίνει...

      Διαγραφή
    3. Αν τώρα ήξερες ότι αυτό το έγραψε υποψήφιος του "Ποταμιού", θα συμφωνούσες; Ή μήπως δεν θα το διάβαζες καν; Μάλλον το 2ο.

      Διαγραφή
    4. ΟΛΟΙ μπορούν να λένε αλήθειες! Μερικές όμως! Όπως και η ΧΑ λέει ότι οι μνημονιακοί ξεπουλάνε την Ελλάδα. Είναι αλήθεια. Αλλά...

      ΥΓ το προηγούμενο τόσβησα γιατί δεν είχα καταλάβει.

      Διαγραφή
  6. Νομίζω λοιπόν ότι δεν θα το διάβαζες. Κι εκεί εντοπίζω ένα πρόβλημα κουλτούρας που έχουμε πλέον στην Ελλάδα: δεν μπορούμε να κάτσουμε να συζητήσουμε τα προβλήματα, επειδή κοιτούμε πρώτα τις κομματικές ταμπέλες του άλλου. "Διαίρει και βασίλευε", "Ναι σε όλα", "Όχι σε όλα", "μη βγεις απ' το μαντρί γιατί σε τρώει ο λύκος", αλλά αυτά δεν τα λέει το Σύνταγμα πουθενά. Να ξεκινήσουμε με μια Συνταγματική αναθεώρηση ίσως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνεις λάθος! Θα το διάβαζα. Όπως είχα διαβάσει το συγκεκριμένο, χωρίς να ξέρω από πού προέρχεται. Δεν είμαι καθόλου δογματική. Το " ναι ή όχι σε όλα" σίγουρα δεν μου πάει, ακόμα κ αν κάνω λάθος! Και να αλλάξω άποψη ή οπτική δεν έχω πρόβλημα. Όχι όμως όπου φυσάει ο άνεμος ή βολεύει συγκυριακά. Γι αυτό και έχω δυσκολία. Τί πιο εύκολο από το πρόβατο σε κοπάδι. Μπε σε όλα...

      Διαγραφή
  7. http://www.ramnousia.com/2014/04/stamatiste-na-koitate-to-daxtylo-kai-deite-ton-dolofono-poy-sas-deixnei.html#.U10WqycaySM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκείνο που δεν κατάλαβα ποτέ είναι για ποιο λόγο πρέπει να έχουμε στην Ελλάδα Siemens, Hochtief, Daewoo, κλπ, αλλά δεν πρέπει να έχουμε Ιντρακόμ, ΜΕΤΚΑ, Άκτορα, κλπ. Το πρόβλημα είναι στις σχέσεις των πολιτικών με τους επιχειρηματίες και στους κανόνες του παιχνιδιού. Εκτός κι αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούμε να κλείσουμε τα σύνορα και να γίνουμε κάτι σαν την Αλβανία του Χότζα.

      Διαγραφή
    2. Για μένα οι κανόνες του παιχνιδιού είναι προ πολλού ξεκάθαροι: Είτε έχεις Siemens, Hochtief, Daewoo, είτε έχεις Ιντρακόμ, ΜΕΤΚΑ, Άκτορα, πήγαινε να δώσεις στον CEO τους ένα πρότζεκτ να δουλέψει μόνος του και να βγάλει μόνος του κέρδος!
      Μόνος του όμως, ε;

      Δώσε ένα-δυο βαπόρια στον Αλαφούζο ή στο Μαρινάκη και έναν ΑΗΣ Κομοτηνής, ή μια-δυο Μελίτες στο Μπόμπολα, στην EdF ή στην ENEL και άστους μόνους τους CEO να βγάλουν κέρδος!

      Θαρρώ ότι έγινα κατανοητός ...

      Διαγραφή
    3. Μια ματιά στους ισολογισμούς αυτών και όλων των παρόμοιων εταιρειών θα δείξει το πρόβλημα. Πόσες είναι οι συνολικές υποχρεώσεις, πόσες οι μη εξυπηρετούμενες και διαρκώς ανακυκλούμενες υποχρεώσεις; Πώς κάποιοι εξασφαλίζουν προνομιακή μεταχείριση απ' το τραπεζικό σύστημα, ενώ κάποιο άλλοι όχι; Τι ήταν εκείνο που δημιούργησε ολόκληρη γενιά προβληματικών επιχειρήσεων τη δεκαετία του 1970; Ξαναγυρίζουμε διαρκώς στα ίδια και τα ίδια προβλήματα.
      Επιχειρήσεις που παίρνουν κρατικά συμβόλαια υπάρχουν σ' όλο τον κόσμο. Το θέμα είναι με ποιο τρόπο τα παίρνουν, αν υπάρχει ισοτιμία στην πρόσβαση. Κόσμος αγγελικά πλασμένος δεν υπάρχει, αλλά ο δρόμος μέχρι την κόλαση δεν χρειάζεται να είναι και πολύ σύντομος.

      Διαγραφή
    4. Aγαπητοί μου λιγνίτες, είμαι μηχανικός (της παλιάς σχολής, αυτής που δεν φοβάται να λερωθεί, αλλά που θέλει να δώσει λύσεις στα προβλήματα απ' το γραφείο ως το εργοτάξιο) και ωσαύτως μισώ τους ισολογισμούς και τα οικονομίστικα. Το λέω και το εννοώ:
      "Μπορώ, παρακαλώ, να ακούσω κάτι άλλο που να μην είναι του αέρα και να μη στέλνει τον πλούτο που παράγω στις τσέπες ολίγων και "εκλεκτών";"

      Διαγραφή
  8. Λογικό το ερώτημα, οπότε ερχόμαστε στο "ψητό": πόσο είναι το ΑΕΠ και πώς κατανέμεται. Αν δεν υπάρχει ΑΕΠ, όπως και να το κατανείμεις φτώχεια θα μοιράσεις. Αν υπάρχει ΑΕΠ, πρέπει να διώξεις τα κοράκια.
    Ο Τενγκ είχε πει "άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, εγώ θέλω να πιάνει ποντίκια". Κι έκανε μια καπιταλιστική φούσκα στην Κίνα, που όταν σκάσει θα το πάρει όλος ο πλανήτης είδηση. Πάλι στους κανόνες του παιχνιδιού γυρνάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή