Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Το "ΑΕΠ της Ευρώπης" και οι ντόπιοι προστάτες των Γερμανικών συμφερόντων


Στο διάγραμμα βλέπουμε τη μεταβολή του ΑΕΠ στις Ευρωπαϊκές χώρες το 2013, όπως το δίνει η Eurostat. Στο κόκκινο αριστερά όλος ο Ευρωπαϊκός Νότος των μνημονίων, μαζί με τους Φινλανδούς, ενώ οι "αιολικές" Δανία και Γερμανία, (στο μπλε κύκλο), είχαν οριακή αύξηση. Στη δεξιά άκρη, με έντονα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, δυο χώρες της Βαλτικής (Λετονία & Λιθουανία), δυο χώρες των ...

Βαλκανίων (η ανερχόμενη Ρουμανία και τα Σκόπια) και η Ισλανδία. Από τις χώρες της Ευρωζώνης μόνο οι μικροσκοπικές Μάλτα & Λουξεμβούργο, με τις δικές τους ιδιαιτερότητες η κάθε μία, δείχνουν ικανοποιητική εικόνα.
Ενώ λοιπόν αυτή η εικόνα της Ευρώπης δείχνει τις έντονες ανισορροπίες που υπάρχουν, μια ανακοίνωση της ΕΛΕΤΑΕΝ προκαλεί για πολλοστή φορά τη νοημοσύνη μας. Η ανακοίνωση υπογράφεται απ' τον Τσιπουρίδη, αυτόν που βλέπει τα ορυκτά καύσιμα σαν έκφραση της "Αυτοκρατορίας του Κακού", ενώ η "πράσινη ενέργεια" είναι η καλή δύναμη του Σύμπαντος. Όποιος δεν είναι μαζί του, είναι εναντίον του, μια άποψη που μας θυμίζει βέβαια κάτι από Χίτλερ.

Ο Τσιπουρίδης καλεί την Ελληνική Προεδρία, δηλαδή το Μανιάτη, να "ενώσει τις δυνάμεις" της Ελλάδας, (δηλαδή να βάλει την Ελλάδα στο ίδιο κάρο), με τη Γερμανία, τη Δανία και την Πορτογαλία(!) για την "καλύτερη δυνατή απόφαση σχετικά με τους στόχους του 2030 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του φθινοπώρου". Η Πορτογαλία βέβαια μπαίνει στο κάδρο μόνο για "ξεκάρφωμα", επειδή δεν μπορούσαν να αναφέρονται μόνο η Γερμανία και η Δανία. Δεν θα καταφέρετε ποτέ να βρείτε στην ανακοίνωση της ΕΛΕΤΑΕΝ τις λέξεις "Ελλάδα" και "εθνικό συμφέρον". Αντίθετα θα βρείτε τον πόνο τους για το "Ευρωπαϊκό ΑΕΠ" και για "τα συμφέροντα των πολιτών της Ευρώπης". Φυσικά το φθινόπωρο η Ελλάδα δεν θα έχει πια την Ευρωπαϊκή Προεδρία, αλλά αυτό λίγο απασχολεί την ΕΛΕΤΑΕΝ.


Ελλάδα-Γερμανία-Δανία δεν μπορεί ποτέ να έχουν κοινά συμφέροντα στην ενέργεια, αλλά ούτε κι αυτό τους ενδιαφέρει: σημασία έχουν τα κοινά συμφέροντα ΕΛΕΤΑΕΝ-Siemens+Enercon+Nordex (Γερμανίας)-Vestas (Δανίας), αφού αυτές είναι οι εταιρείες που κυριαρχούν στην Ελληνική αγορά, αλλά αυτό μην περιμένετε να το δείτε και γραμμένο στην ανακοίνωση.
Να αυξηθεί λοιπόν το "Ευρωπαϊκό" ΑΕΠ, αλλά επειδή τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει, σημασία έχει σε ποια χώρα ή ποιες χώρες της Ευρώπης αυξάνεται το ΑΕΠ με τις ακολουθούμενες ενεργειακές πολιτικές. Πολιτικές που βασίστηκαν στο γερμανικό νόμο EEG του 2000, που αύξησαν σημαντικά το κόστος της ενέργειας για τους πολίτες και τη βιομηχανία, που οδήγησαν στη μετανάστευση της βιομηχανίας σε Ασία & ΗΠΑ, όπου μπορεί να βρίσκει φθηνή ενέργεια.
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!
Όσοι ονειρεύονται την "Ενωμένη" Ευρώπη, ας μελετήσουν καλά το διάγραμμα με τις μεταβολές των εθνικών ΑΕΠ. Ενωμένη Ευρώπη με έντονα αποκλίνουσες οικονομίες, με έντονες κοινωνικές ανισότητες, μπορεί να συγκινεί τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους και τις πολυεθνικές, αλλά αφήνει παγερά αδιάφορους τους πολίτες των χωρών-μελών. Και οι ΗΠΑ είναι "Ενωμένες", αλλά τι σχέση έχουν το Μανχάταν, το Λος Άντζελες και το Σηάτλ με το Χάρλεμ, το Ντιτρόιτ ή τις μεσοδυτικές πολιτείες;

Κι ας μελετήσουν καλά και το διπλανό διάγραμμα, με την ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Φεβρουάριο 2014. Η ανεργία τσακίζει τον Ευρωπαϊκό Νότο, οι νέοι μεταναστεύουν όπως στη δεκαετία του 1950 ή και του 1930 και αν ζούσε ο Στάινμπεκ θα ξαναέγραφε για "Τα σταφύλια της οργής". Ευρωπαϊκά "σταφύλια" αυτή τη φορά. Αυστρία και Γερμανία, τα "ασφαλή" καταφύγια των "επενδυτών" στην Ευρωζώνη έχουν λιγότερο κι απ' το 1/5 της ανεργίας Ελλάδας και Ισπανίας.
Η προσπάθεια λοιπόν του Τσιπουρίδη να ενισχύσει την οικονομία Γερμανών και Δανών, σε βάρος της χρεοκοπημένης χώρας, που καλείται να πληρώνει τα πανάκριβα και αναξιόπιστα αιολικά τους, μόνο τα συμφέροντα της χώρας δεν εξυπηρετεί. Εξυπηρετεί, ίσως, τα δικά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου