Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη στη Γερμανία: η μακράν πιο φθηνή πηγή ενέργειας το 2013


Η Γερμανία έκανε το 2013 νέο ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη. Το διάγραμμα και ο πίνακας που δημοσιεύουμε σήμερα εξηγούν το γιατί. Τα στοιχεία είναι από έκθεση του γνωστού Ινστιτούτου Fraunhofer τον περασμένο Νοέμβριο και αφορούν το 3ο τρίμηνο 2013. Η έκθεση διερεύνησε το ομαλοποιημένο κόστος ηλεκτρισμού από ...

ΑΠΕ και ως βάση σύγκρισης χρησιμοποίησε τα κόστη για νέα εργοστάσια λιγνίτη, λιθάνθρακα και φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου.
Όπως μπορείτε να δείτε, το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη κυμαίνεται στα 3,8 έως 5,3 λεπτά/Kwh και είναι το χαμηλότερο στον πίνακα. Για να επιτευχθεί αυτό, οι ώρες πλήρους φορτίου στη διάρκεια του έτους (ημερολογιακός χρόνος 8760 ώρες) κυμαίνονται από 6600 έως 7600 και είναι οι υψηλότερες, εξασφαλίζοντας τον υψηλότερο συντελεστή αξιοποίησης, 75% έως και το εντυπωσιακό 87%. Με άλλα λόγια, η καρδιά του φορτίου βάσης της Γερμανίας είναι ο λιγνίτης, δεν είναι τα πυρηνικά, δεν είναι ο λιθάνθρακας και δεν είναι βέβαια το φυσικό αέριο. Ο λιγνίτης ωφελήθηκε κυρίως από τις χαμηλές τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής CO2.
Πολλές ώρες δουλεύουν και τα εργοστάσια βιοαέριου, με επίσης μεγάλο συντελεστή αξιοποίησης, αλλά το κόστος ηλεκτροπαραγωγής είναι το ακριβότερο στη Γερμανία, κυρίως επειδή αυτού του τύπου τα εργοστάσια έχουν υψηλό κόστος επένδυσης (3000-5000€/KW).


Το κόστος ηλεκτροπαραγωγής των εργοστασίων λιθάνθρακα κυμαίνεται σε επίπεδα υψηλότερα της μέγιστης τιμής για το λιγνίτη. Τα Φ/Β δίνουν στον πίνακα κόστος, που, αν το συγκρίνετε με τις τιμές που ενέκρινε με το πολυνομοσχέδιο πριν λίγες μέρες η μνημονιακή συγκυβέρνηση, μια μέρα πριν ξανα-ακριβύνει το αντισυνταγματικό ΕΤΜΕΑΡ, είναι βέβαιο ότι θα σας πιάσουν τα νεύρα σας. Φ/Β και χερσαία αιολικά έχουν ελάχιστες ώρες λειτουργίας με πλήρες φορτίο συγκριτικά με τους θερμικούς σταθμούς. Αυτό δεν εμποδίζει φυσικά κάποιους στην Ελλάδα να μας λένε να στηρίξουμε όλη την ηλεκτροπαραγωγή έως το 2050 σε αιολικά και Φ/Β. Ηλιθιότητα; Άγνοια; Άνοια; Αδιαφορία; Προδοσία; Διαλέγετε και παίρνετε.
Τα υπεράκτια αιολικά έχουν σχεδόν διπλάσιες ώρες πλήρους φορτίου απ’ τα χερσαία αιολικά, αλλά και πολύ μεγαλύτερο κόστος, (ακριβή εγκατάσταση, μεγαλύτερο κόστος επένδυσης, μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος).
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Η απόφαση της Γερμανίας να κλείσει εσπευσμένα το 2011 8 πυρηνικά εργοστάσια σημαίνει ότι το backup των ΑΠΕ που έχει βάλει θα είναι κυρίως κάρβουνο και φυσικό αέριο, κάτι που αναμένεται να προσθέσει επιπλέον 300 εκατ. τόνους CO2 μέχρι το 2020 στις εκπομπές της χώρας. Δεδομένου ότι η Ντιρεκτίβα της Κομισιόν το 2011 για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στοχεύει να εξοικονομήσει 335 εκατ. τόνους CO2 σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αύξηση εκπομπών της Γερμανίας θα εξανεμίσει πρακτικά την εξοικονόμηση όλης της ΕΕ! Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα στη Γερμανική Ευρώπη! 
Το φυσικό αέριο ταιριάζει καλύτερα σαν backup των ΑΠΕ, αλλά και πιο ακριβό είναι και απ' τη Ρωσία κυρίως έρχεται, με όλες τις πολιτικού χαρακτήρα εμπλοκές που κατά καιρούς παρουσιάζονται. Εμείς πάντως σας τα έχουμε πει πριν μερικές μέρες: η Γερμανία, με τις νέες μονάδες που έχει κατασκευάσει, αναμένεται να κάνει τα επόμενα χρόνια νέο ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη και θα αυξήσει ξανά τις εκπομπές της CO2!
Στο διάγραμμα και τον πίνακα δεν περιλαμβάνονται τα πυρηνικά, ίσως δεν ενδιαφέρει πλέον τους Γερμανούς το κόστος τους, επειδή τα έχουν βάλει σε χρονοδιάγραμμα κλεισίματος, ίσως τους ενδιέφερε μόνο να δουν το κόστος των ΑΠΕ σε σχέση με κάρβουνα και φυσικό αέριο. Φυσιολογικά ούτε κι εμάς μας ενδιαφέρει, αφού δεν πρόκειται να κάνουμε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελλάδα: η Βουλγαρία, που το πάλεψε στο Belene, αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει λόγω κόστους. Πώς μετά να σκεφτεί έστω η χρεοκοπημένη χώρα ότι θα μπορούσε να φέρει ποτέ στο τραπέζι τη λύση ενός πυρηνικού εργοστασίου;
Γι' αυτό το λέμε και το ξαναλέμε: το λιγνίτη και τα μάτια μας!
ΔΕΝ χρειαζόμαστε προς το παρόν λιθάνθρακα,
έχουμε ακόμα αποθέματα του δικού μας λιγνίτη!
Μόνο ο λιγνίτης δίνει σταθερή, αξιόπιστη και φθηνή ενέργεια, στηρίζει την Ελληνική οικονομία, δίνει δουλειές στους Έλληνες.
Φτιάξτε γρήγορα και τη Μελίτη ΙΙ, για να έχουμε και φθηνό και αξιόπιστο ρεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου