Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Απ' την "οικολαγνεία" στην "οικοτρομοκρατία": ένα Econews δρόμος.


Είδαμε πριν μερικές μέρες να δημοσιεύεται μια είδηση, ότι σύμφωνα με αδημοσίευτη ανάλυση της ομοσπονδιακής ΡΑΕ, (Federal Energy Regulatory Commission), το ηλεκτρικό δίκτυο υψηλής τάσης των ΗΠΑ είναι ευάλωτο σε τρομοκρατικές επιθέσεις: αρκεί να στοχοποιηθούν ταυτόχρονα εννιά κέντρα υπερυψηλής τάσης-ΚΥΤ (από τα 30 πιο ευαίσθητα, σε σύνολο 55.000 περίπου), σε μια μέρα υψηλών θερμοκρασιών, και να τεθεί εκτός λειτουργίας ένας κατασκευαστής μετασχηματιστών, προκειμένου να συμβεί μπλακ άουτ εθνικής κλίμακας, που θα μπορούσε να διαρκέσει για εβδομάδες ή και 18 μήνες.
Δεν δώσαμε ιδιαίτερη σημασία, καθώς θεωρήσαμε ότι επρόκειτο για μια συνηθισμένη άσκηση προσομοίωσης της επικινδυνότητας του δικτύου, μετά την επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον 17 μετασχηματιστών, που σημειώθηκε ...
τον περσινό Απρίλιο σε ΚΥΤ του Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας, που τροφοδοτεί και την περίφημη Silicon Valley. Άλλωστε παλαιότερα, στη Λατινική Αμερική με τα πολλά δικτατορικά καθεστώτα, δεν ήταν σπάνια τα περιστατικά που τα απελευθερωτικά κινήματα ανατίναζαν πυλώνες μεταφοράς ρεύματος πριν από επιθέσεις σε ευρύτερης σημασίας στόχους. Και στην Ελλάδα, στο πραξικόπημα του 1967, οι χουντικοί πρώτα κατέλαβαν το Κέντρο Κατανομής Φορτίου στο Ρουφ για να ελέγξουν τον ηλεκτρισμό κι ύστερα ασχολήθηκαν με όλα τα υπόλοιπα. 
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε Like στη σελίδα μας, για να μαθαίνετε τις αναρτήσεις μας!
Την ίδια είδηση ωστόσο επέλεξε να αναδημοσιεύσει το γνωστό για την "οικολαγνεία" του Econews, αλλά με τίτλο "Τα φωτοβολταϊκά αποτρέπουν την ενεργειακή τρομοκρατία"! Μείναμε κυριολεκτικά άφωνοι, να κοιτούμε το "αριστούργημα", που πρέπει να υποβληθεί κατευθείαν για το βραβείο χολής, μπαρούφας και υποκρισίας μαζί!
Προσέξτε τη "μαύρη" προπαγάνδα που βγάζει το δημοσίευμα:
"Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι παρά τη δικαιολογημένη αντίδραση των Αρχών στο δημοσίευμα, η αμερικανική κοινωνία δικαιούται ένα καλύτερο και ασφαλέστερο δίκτυο, απαίτηση που μπορεί να ικανοποιήσει η ηλιακή ενέργεια.
Τα φωτοβολταϊκά όπως και τα αιολικά ως “διασκορπισμένες” ενεργειακές πηγές αδρανοποιούν τον κίνδυνο μιας καταστροφικής επίθεσης σε έναν μοναδικό ή λίγους κομβικούς στόχους.
Μια επίθεση σε ένα μεγάλο πυρηνικό εργοστάσιο ή μια μονάδα άνθρακα ισχύος Γιγαβάτ μπορεί να επιφέρει ολέθριες συνέπειες για την ευστάθεια του δικτύου.
Αντίθετα, δεν έχει κανένα νόημα η ηθελημένη καταστροφή ενός φωτοβολταϊκού ή αιολικού συστήματος ισχύος Μεγαβάτ.
Ακόμα μεγαλύτερη αποκέντρωση, άρα και ασφάλεια προσφέρουν τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.
Εκτός από ασφάλεια, τα φωτοβολταϊκά πάρκα δεν ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και δεν δηλητηριάζουν ανθρώπους όπως η νέα λιγνιτική μονάδα που δρομολογεί στην ήδη μολυσμένη Πτολεμαΐδα η ΔΕΗ -η οποία παρεμπιπτόντως για τη ρυπογόνο μονάδα βρήκε χρηματοδότη, ενώ για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που υποτίθεται ότι θα κατασκεύαζε στην Κοζάνη και τη Μεγαλόπολη όχι- και συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Αλλά προφανώς αυτά είναι ψιλά γράμματα για μια κυβέρνηση, η οποία με κάθε τρόπο αποδεικνύει ότι δεν επιθυμεί την αποκέντρωση της ενεργειακής παραγωγής στην Ελλάδα αλλά τη συγκέντρωσή της σε λίγα ισχυρά χέρια." (Τα έντονα γράμματα δικά τους).
Ποιοι είναι οι "ορισμένοι ειδικοί"; Προφανώς δεν κάνει να το μάθουμε. Τι μας λέει; Για να έχουμε "ασφάλεια", να απεξαρτηθούμε απ' το δίκτυο της ΔΕΗ και να βάλουμε φωτοβολταϊκά στις στέγες! Τα οποία δεν ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα! Και δεν δηλητηριάζουν ανθρώπους, όπως η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ! Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο Ζερβός θα έπρεπε να έχει ήδη στείλει το δημοσίευμα στην εισαγγελία για τα περαιτέρω. Οι μόνοι που δηλητηριάζουν ανθρώπινες ψυχές, με τη χολή που διαχέουν σε βάρος του λιγνίτη, είναι όσοι έχουν συμφέροντα σε άλλες πηγές ενέργειας. Κι αντί να προβάλλουν τα πλεονεκτήματα των άλλων πηγών, αφού αυτά δεν υπάρχουν και δεν πείθουν, περιορίζονται στη "μαύρη" προπαγάνδα ενάντια στο λιγνίτη.
Για να έχουμε ασφάλεια από τι; Από "ενεργειακή τρομοκρατία"! Τι είναι τούτο πάλι; Βάζοντας το λήμμα σε τέσσερις διαφορετικές μηχανές αναζήτησης, τη μόνη "ενεργειακή τρομοκρατία" που βρήκαμε είναι αυτή που κατασκεύασε το Econews! Πιθανώς εννοούν "επιθέσεις τρομοκρατών σε ενεργειακούς στόχους", αλλά αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα και είναι διαχρονικά και παγκοσμίως κάτι το εξαιρετικά σπάνιο. Αντίθετα, έχουν υπάρξει πάρα πολλές επιθέσεις στους μετασχηματιστές της ΔΕΗ από τους παράνομους "κυνηγούς του χαλκού". Αλλά αυτό πώς να το "πουλήσει" το Econews;
"Οι διασκορπισμένες πηγές αδρανοποιούν τον κίνδυνο" λέει το Econews, κάνοντας ένα λογικό άλμα από τα ΚΥΤ, που εξετάζει η αμερικανική ανάλυση, στις μονάδες παραγωγής, με τις οποίες κανείς δεν ασχολήθηκε στην Αμερική, παρά το ότι έχει πολλά πυρηνικά εργοστάσια. Τα λογικά άλματα είναι βασικό χαρακτηριστικό της προπαγάνδας, όχι της ενημέρωσης.
Θα επρόκειτο απλώς για καλπάζουσα μπαρουφολογία το να προτρέπει το δημοσίευμα τους πολίτες της χρεοκοπημένης χώρας να πάνε στον πιο ακριβό και πιο ανασφαλή τρόπο παραγωγής, που είναι η ανώριμη και εξελισσόμενη ακόμα τεχνολογία των φωτοβολταϊκών στις στέγες, εάν δεν υπήρχαν από πίσω και τα συμφέροντα όσων θέλουν να πουλήσουν ηλιακά. Ηλιακά που κινδυνεύουν να μείνουν απούλητα, μετά το νομοσχέδιο που ετοίμασε ο Παπαγεωργίου, γι' αυτό προφανώς και η επίθεση που κάνει το άρθρο στην κυβέρνηση. Με εξαίρεση κάποια απομονωμένα σπίτια σε ερημικές τοποθεσίες, όπου δεν υπάρχει δίκτυο χαμηλής τάσης και είναι πολύ ακριβή η επέκτασή του, πουθενά αλλού δεν έχει σήμερα νόημα να βάλει κανείς Φ/Β για ιδιοπαραγωγή. Ρωτήστε τις δεκάδες χιλιάδες που ξεγελάστηκαν απ' τις εξωφρενικές ταρίφες που έταξε η Μπιρμπίλη κι έβαλαν Φ/Β στις στέγες: το έκανε έστω κι ένας για να απεξαρτηθεί απ' το δίκτυο;
"Για τα μεγάλα Φ/Β πάρκα στην Κοζάνη και τη Μεγαλόπολη δεν βρήκε χρηματοδότη η ΔΕΗ, αλλά βρήκε για τη λιγνιτική μονάδα", κλαψουρίζει υποκριτικά το μνημειακής ανευθυνότητας άρθρο, λες και το πρόβλημα της χώρας είναι ότι έχουμε έλλειψη από Φ/Β, λες και δεν ξέρουν ότι όταν υπάρχει στενότητα πόρων πρέπει να ιεραρχείς τις προτεραιότητες με βάση το κόστος και τη δοκιμασμένη αξιοπιστία. Για μια ακόμα φορά θα ρωτήσουμε τους υποστηρικτές της WWF και της Greenpeace: γιατί αγνοείτε σκόπιμα τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ, που καταλήγει ξεκάθαρα στο συμπέρασμα ότι το 2020, με όλα τα πανάκριβα αιολικά και Φ/Β που θα έχουμε βάλει, κι έχοντας κατασκευάσει και την πολύτιμη Πτολεμαΐδα 5, αν αποσύρουμε τους λιγνιτικούς ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς (1820MW συνολικά), το βράδυ δεν θα έχουμε ρεύμα και θα χρειαζόμαστε γκαζόλαμπες;
Η απόσταση απ' την οικολαγνεία στην οικοτρομοκρατία αποδείχθηκε πολύ μικρή, "ούτε ένα τσιγάρο δρόμος": είναι μόνο ένα Econews δρόμος ...

2 σχόλια:

  1. [...] Ποιοι είναι οι "ορισμένοι ειδικοί"; Προφανώς δεν κάνει να το μάθουμε. [...]

    Oι εν Ελλάδι "ειδικοί" στην Παραγωγή, Μεταφορά, Διανομή ΗΕ συμπεριλαμβανομένης και της διεσπαρμένης παραγωγής από ΑΠΕ είναι ... μπετατζήδες οικολόγοι:
    Είναι λίγο αγράμματος; Ή λίγο ...συμβιβασμένος;

    Ανοιξε και τα λίνκ και ρίξε μια ματιά στα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτός απ' τα μπετά υπάρχει και η "περιβαλλοντική ηθική" : http://www.biblionet.gr/author/29499/%CE%98%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%84%CE%B1_%CE%9D%CE%AC%CE%BD%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%85

      Διαγραφή