Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Το Γερμανικό αιολικό ρεύμα ΔΕΝ πάει στη Γερμανία: πάει στην Αυστρία μέσω Πολωνίας και Τσεχίας!


Το Μάρτιο 2011 συνέβη το τσουνάμι στη Φουκουσίμα, που σκότωσε 16.000 άτομα και σάρωσε το εκεί πυρηνικό εργοστάσιο. Μπορεί το πυρηνικό ατύχημα να μη σκότωσε κανέναν, ήταν όμως αρκετό για να πανικοβάλλει τους Γερμανούς, που μέσα σε μια ...

νύχτα, κάτω και απ' την πίεση των εκεί ισχυρών Πράσινων, αποφάσισαν να κλείσουν όλα τους τα πυρηνικά εργοστάσια. Το Μάρτιο 2011 έκλεισαν τα 8 πιο παλιά απ' τα συνολικά 17 πυρηνικά τους και τα υπόλοιπα θα τα κλείσουν σταδιακά απ' το 2015 μέχρι το 2022.
Αποφάσισαν να τα αντικαταστήσουν με ΑΠΕ (πρόγραμμα Energiewende) και γέμισαν τις ακτές της Βόρειας θάλασσας (εκεί δηλαδή που φυσάει πολύ) με ανεμογεννήτριες. Η μεγάλη κατανάλωση όμως είναι στο βιομηχανικό νότο της Γερμανίας, σε Μόναχο-Στουτγάρδη-Νυρεμβέργη και για να πάει το ρεύμα μέχρι εκεί, χρειάζεται άμεσα πάνω από 4.000 χιλιόμετρα δίκτυα υψηλής τάσης! Τα 1500 απ' αυτά ήθελαν να τα έχουν έτοιμα το 2014, μετά μετέθεσαν το στόχο για το 2015, αλλά κι αυτός ο στόχος δεν φαίνεται να πιάνεται: η Γερμανία είναι μια πυκνοκατοικημένη χώρα και κανείς δεν θέλει τους πυλώνες στην αυλή του:
"Many projects can't make any headway because numerous citizens' initiatives are blocking things like high-voltage transmission lines".
Για όσους ξέρουν από φυσική, κάτι που μάλλον δεν περιλαμβάνει τους πολιτικούς, το ηλεκτρικό ρεύμα ρέει προς όπου το ηλεκτρικό κύκλωμα, δηλαδή το δίκτυο, παρουσιάζει χαμηλότερη αντίσταση. Αφού λοιπόν έβαλαν αιολικά στη Βόρεια Θάλασσα, αλλά δεν ετοίμασαν και το ανάλογο δίκτυο, το ρεύμα φεύγει προς τις διπλανές χώρες, κυρίως Πολωνία & Τσεχία, βάζοντας σε τρομερή δοκιμασία τόσο την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτροδότησης, όσο και τα νεύρα Πολωνών & Τσέχων! Κι αφού οι Τσέχοι δεν ξέρουν τι να κάνουν το "μουτζούρη" της τυχαίας αιολικής Γερμανικής ενέργειας, τον έκαναν με τη σειρά τους πάσα στους Αυστριακούς. Βγήκε λοιπόν πριν λίγες μέρες η ΡΑΕ της Αυστρίας, (Energie Control Austria), και διαμαρτύρεται για την κατάσταση με τα αιολικά, "κράζοντας" κυριολεκτικά τη Γερμανία ότι αργεί να φτιάξει τα δίκτυα υψηλής, που χρειάζεται για να κρατήσει το αιολικό ρεύμα μέσα στα δικά της σύνορα:
"Germany has been slow to build power lines to ensure its growing renewables supply flows to its own market".
Η Εκτελεστική διευθύντρια της E-Control είπε ότι η Αυστρία πρέπει ν' αντιμετωπίσει μια εντελώς ανεπιθύμητη εισβολή 2000MW ρεύματος του γερμανικού Βορρά, που έρχεται μέσω Πολωνίας και Τσεχίας, κάθε φορά που έχει ήλιο και φυσάει. Και είπε ότι η Αυστρία θεωρητικά θα μπορούσε να στείλει μεγαλύτερες ποσότητες ηλεκτρισμού στην αντίθετη κατεύθυνση, αλλά το ερώτημα είναι ποιος πληρώνει το έξτρα κόστος.
Την απάντηση στους Αυστριακούς τη δώσαμε απ' αυτό το ιστολόγιο πριν από ακριβώς ένα μήνα: η Γερμανία εξάγει το αιολικό της πρόβλημα και οι Ευρωπαίοι πληρώνουμε! Τι δεν καταλαβαίνουν λοιπόν οι Αυστριακοί;
Οι αναρτήσεις του ιστολόγιου “Λιγνίτης: ο δικός μας μαύρος χρυσός” βρίσκονται πλέον και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite ! Δείτε μας λοιπόν τώρα και στο Facebook και κάντε Like στη σελίδα μας!
Η Αυστρία είναι ο μεγαλύτερος κόμβος φυσικού αερίου στην Ευρώπη κι από τότε που οι Γερμανοί έβαλαν πολλές ΑΠΕ, η Αυστρία λειτουργεί υποστηρικτικά το χειμώνα στο Γερμανικό σύστημα, προσφέροντας αυξημένη αποθηκευτική δυναμικότητα σε φυσικό αέριο και δυνατότητα αντλησιοταμίευσης στα μεγάλα υδροηλεκτρικά των Άλπεων. Η Αυστρία βοηθάει τη Γερμανία να λύσει το πρόβλημα της στοχαστικότητας των ΑΠΕ, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει και το λογαριασμό.
Το πείραμα της Γερμανικής ενεργειακής μετάβασης γίνεται αργά αλλά σταθερά πείραμα όλης της Ευρώπης. Σε συνδυασμό προς την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που δίνει προτεραιότητα λειτουργίας στις μονάδες που έχουν χαμηλότερο μεταβλητό κόστος, κοντεύει να τινάξει στον αέρα όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα: μην ξεχνούμε ότι όλες οι χώρες είναι διασυνδεμένες στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια έχουν μηδενικό μεταβλητό κόστος (ο δωρεάν αέρας και ο δωρεάν ήλιος), σε συνδυασμό προς το νόμο EEG, που τον αντέγραψαν κι άλλες χώρες και βεβαίως κι η Ελλάδα, η ενέργεια από ΑΠΕ μπαίνει πρώτη στο δίκτυο κι ύστερα ακολουθεί ό,τι μπορεί να χωρέσει, ανάλογα με τη στιγμιαία ζήτηση. Λογικό δεν φαίνεται; Δεν θα μας εξασφαλίσει φθηνό ρεύμα; Δεν θα μειώσει τις εκπομπές CO2; Λογικό, αλλά μόνο για τους πολιτικούς, που ακόμα μια φορά ξέχασαν να ρωτήσουν τους τεχνικούς: εδώ ακριβώς υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα: η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ δεν είναι σταθερή, είναι στοχαστική, ενώ η ζήτηση, όσο κι αν είναι αυξομειούμενη, είναι συνεχής. Με τη ρύθμιση για την προτεραιότητα σε μονάδες μηδενικού μεταβλητού κόστους μετέτρεψαν τεχνητά τις ΑΠΕ σε μονάδες βάσης του ηλεκτρικού συστήματος! Κι επειδή οι ΑΠΕ είναι στοχαστικές, όλο το οικοδόμημα στηρίζεται σε στοχαστικά θεμέλια!
Τα μεγάλα πυρηνικά εργοστάσια, τα μεγάλα εργοστάσια από λιγνίτη ή λιθάνθρακα, αυτά που παραδοσιακά καλύπτουν τις βασικές ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής, δεν μπορούν να ανεβοκατεβάζουν φορτία με το ρυθμό της στοχαστικής μεταβολής των ΑΠΕ. Είτε θα κλείσουν, επειδή δεν θα μπορούν να πουλήσουν ενέργεια στη χονδρεμπορική αγορά, όπου η τιμή μειώνεται (διπλανό γράφημα), είτε θα δουλεύουν για να διασφαλίσουν την ευστάθεια του συστήματος, αλλά χάνοντας χρήματα επειδή οι τιμές είναι χαμηλές κι εκπέμποντας και CO2 (τα ανθρακικά). Κάπως έτσι η Γερμανία αύξησε το 2013 τις εκπομπές CO2 κατά 1,8%, την ώρα που συνολικά στην Ευρώπη, λόγω και της ύφεσης, μειώθηκαν κατά 1,3%.
Και ξέρετε τι συμβαίνει όταν κλείνουν τα εργοστάσια και κανείς δεν επενδύει σε νέες υποδομές, επειδή κανείς δεν θέλει να χάσει χρήματα: γίνεται της Καλιφόρνιας! Αργά, αλλά με σιγουριά, πάμε προς μπλακ άουτ.
Και δεν αυξήθηκαν μόνο οι εκπομπές CO2 της Γερμανίας, αυξήθηκαν και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 47%! Μη μπερδεύεστε απ' το πιο πάνω γράφημα, αυτό αφορά την αγορά χονδρικής: οι τιμές στη λιανική είναι 8-9 φορές πιο πάνω, απ' τις πιο ακριβές στην Ευρώπη! Και αυξήθηκαν και οι απλήρωτοι λογαριασμοί: 300.000 νοικοκυριά μένουν πλέον κάθε χρόνο χωρίς ρεύμα, λόγω απλήρωτων λογαριασμών! Πού; Στη Γερμανία! Έτσι, για να μη φωνάζετε για το ΣαμαροΒενιζέλο: Γερμανία μας έκαναν κι εμάς, γι’ αυτό άφησαν 350 χιλ. νοικοκυριά χωρίς ρεύμα!  
Τελικά οι φλεγματικοί Βρετανοί, που κάθονται με ασφάλεια πάνω στα πυρηνικά τους και στο φυσικό τους αέριο, χλευάζουν τους Γερμανούς:
Germany has become a cautionary tale for Europe, an example of where the wrong energy policies are damaging, perhaps mortally wounding, its economy, punishing consumers and the poor while undermining the green objectives, of reduced CO2 emissions, it set out to achieve.
Η Γερμανία έχει γίνει μια ιστορία παραδειγματισμού για την Ευρώπη, ένα παράδειγμα του πώς οι λάθος πολιτικές για την ενέργεια είναι καταστροφικές, ίσως επιφέροντας θανάσιμο πλήγμα στην οικονομία, τιμωρώντας τους καταναλωτές και τους φτωχούς την ίδια ώρα που υπονομεύουν τον πράσινο σκοπό που στόχευαν, τη μείωση των εκπομπών CO2.
Το ερώτημα βέβαια είναι τι καταλαβαίνουμε στην Ελλάδα απ’ όλα αυτά που γίνονται στην Ευρώπη. Προφανώς τίποτα! Την ώρα που η Γερμανία μαθαίνει απ’ τα λάθη της κι εγκαταλείπει το νόμο EEG, την ώρα που σ’ όλο τον κόσμο ξανασκέφτονται τις ΑΠΕ, ο Μανιάτης συσκέπτεται για το 2030 με τη μισή αίθουσα γεμάτη ΑΠΕτζήδες και ΜΚΟ! Tragic!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου