Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Ποινική δίωξη στη ΔΕΗ για 74 εκατομμύρια; Για τα 764 εκατομμύρια πότε θα ασκηθεί δίωξη;

Σύμφωνα με δημοσίευμα, η αντεισαγγελέας Πλημμ/δικών Ρόδου άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία από κοινού, για ζημία της ΔΕΗ 74,4 εκατομμυρίων ευρώ, εναντίον των Τάκη Αθανασόπουλου και Αρθούρου Ζερβού, πρώην και νυν Προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων της ΔΕΗ, καθώς και τεσσάρων μελών του συμβουλίου της εταιρείας.
Η ζημιά της ΔΕΗ προέκυψε επειδή  ...πλήρωσε 3,4 εκατ. ευρώ στην ΚΕΔ για αγορά οικοπέδου και 71 εκατ. ευρώ σε μεγάλη ελληνική εργοληπτική εταιρεία, για να κάνει νέο εργοστάσιο ηλεκτρισμού στη Νότια Ρόδο και το εργοστάσιο τελικά δεν έγινε.
Κι επειδή με τα ευρώ τα νούμερα είναι λίγο πιο μικρά, αν το 74,4 εκατ. ευρώ το κάνουμε σε παλιές, καλές ελληνικές δραχμούλες είναι  25,3 δισεκατομμυριάκια!
Αν λοιπόν πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τα 74,4 εκατ. ευρώ, τι πρέπει να γίνει για τα 984 (!) εκατομμύρια ευρώ, που είναι η ζημιά όλων μας μόνο μέχρι το 2014, από το γεγονός ότι κάποιοι σε ΥΠΕΚΑ και ΡΑΕ δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους και εκτόξευσαν το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ; Σύμφωνα με επιστολή που φέρεται να έστειλε ο ΛΑΓΗΕ στο ΥΠΕΚΑ, τα 764 εκατομμύρια που γράφαμε πριν λίγες μέρες καλπάζουν και πολλαπλασιάζονται με ανεξέλεγκτο ρυθμό κι αν δεν είχε ήδη πάρει κάποια μέτρα το ΥΠΕΚΑ το έλλειμμα θα ξεπερνούσε πολύ τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ!
Ποινική δίωξη σε τι βαθμό χρειάζεται λοιπόν; Εκτός κι αν γίνει αυτό που έλεγε ο Σταυρίδης το 1954 και βγει κανένα απαλλακτικό βούλευμα και τους δώσουν και συγχαρητήρια από πάνω ή και κανένα παράσημο!




Η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ τονίζει στην επιστολή ότι αποκλειστικά υπεύθυνος για την ύπαρξη και εξέλιξη του λογιστικού ελλείμματος των ΑΠΕ είναι το εκάστοτε ισχύον κανονιστικό και νομοθετικό πλαίσιο, που εκτόξευσε την παραγωγή των φωτοβολταϊκών μακράν πέραν των στόχων που τέθηκαν για το 2014, διατηρώντας, όμως, τις αντίστοιχες εγγυημένες τιμές πώλησης ενέργειας, που έχουν θεσπιστεί με υπουργικές αποφάσεις, σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα (παρά τη δραστική μείωση, διαχρονικά, του κόστους εγκατάστασης), και χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ταυτόχρονα προϋπολογισμός αντίστοιχων πόρων για την ολοκληρωτική πληρωμή των παραγωγών αυτών, δημιουργώντας έτσι το έλλειμμα.
Οι αναρτήσεις του ιστολόγιου “Λιγνίτης: ο δικός μας μαύρος χρυσός” βρίσκονται πλέον και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite ! Δείτε μας λοιπόν τώρα και στο Facebook και κάντε Like στη σελίδα μας!


Κι αν η επιστολή δεν έχει επισήμως δημοσιευθεί, στο Ειδικό Μηνιαίο Δελτίο Λογαριασμού ΑΠΕ, που εκδόθηκε στο τέλος Ιανουαρίου 2014, τα λέει και δημοσίως ξεκάθαρα ο ΛΑΓΗΕ: "από τα τέλη του 2010 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των Φ/Β έχει ξεπεράσει την προβλεπόμενη απ' την ΥΑ ισχύ για το τέλος του 2014, (κι όπως φαίνεται απ' το διπλανό πίνακα, ακόμα και για το 2020!). Αποτέλεσμα της απόκλισης αυτής είναι το σημαντικά αυξημένο κόστος ενέργειας από ΑΠΕ!"
Μα καλά, όλα αυτά τα Φ/Β μόνα τους έμπαιναν; Δεν υπήρχε αδειοδοτούσα αρχή; Τι ακριβώς έκανε η ΡΑΕ; Τι ακριβώς έκανε το ΥΠΕΚΑ; Κανένας δεν καταλάβαινε πού θα οδηγούσε η αθρόα εγκατάσταση Φ/Β με τεράστιες ταρίφες και μάλιστα την ώρα που ήταν ήδη γνωστά τα παθήματα των Ισπανών; Προφανώς μάλλον ήταν όλοι τους κατενθουσιασμένοι, που οι καταναλωτές θα είχαν γρήγορα "καθαρή" ενέργεια και δεν πειράζει αν πληρώσουν και κανένα premium γι' αυτό. Μόνο που αυτό το premium έγινε ολόκληρος δράκος, που απειλεί να κατασπαράξει τους καταναλωτές!


Δείτε στο διπλανό διάγραμμα την προβλεπόμενη εξέλιξη του ελλείμματος μέχρι το τέλος του 2015, όπως το δίνει ο ΛΑΓΗΕ: με το ΕΤΜΕΑΡ μεσοσταθμικά στα 9,32 €/ΜWh, το έλλειμμα το Δεκέμβριο 2014 θα είναι 1186 εκατ. ευρώ. Αν το ΕΤΜΕΑΡ πάει μεσοσταθμικά στα 14,96 €/ΜWh, το έλλειμμα το Δεκέμβριο 2014 θα είναι 741 εκατ. ευρώ. Κι αν δεν είχαν ήδη ληφθεί κάποια μέτρα, το έλλειμμα το Δεκέμβριο 2014 θα έφθανε στα 2658 εκατ. ευρώ! Δεν είναι αφηρημένα νούμερα αυτοί οι αριθμοί, είναι λεφτά που ζητούν να βγάλουμε απ' τις τσέπες μας! Είναι μια προφανής και τεράστια ηθική και υλική βλάβη, που υφίστανται οι καταναλωτές ηλεκτρισμού, δηλαδή το σύνολο του Ελληνικού λαού, εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε αυτός ο τόπος μετά το 1897!
Κι επιπλέον το ΕΤΜΕΑΡ χαρακτηρίστηκε ήδη απ’ το ΣτΕ ως αντισυνταγματικό, κι άντε να δούμε τώρα τι θα την κάνει η ΡΑΕ την απαράδεκτη 663/2013 απόφαση, με την οποία κοιτούσε να λύσει εξισώσεις και να φορτώσει το ΕΤΜΕΑΡ στα νοικοκυριά, αντί να κάνει τη δουλειά της και να προτείνει μέτρα που θα ελάφραιναν το κόστος του ηλεκτρισμού για τους πολίτες.
Κι ενώ ο ΛΑΓΗΕ και η ΡΑΕ πετούν το μπαλάκι στο ΥΠΕΚΑ για να πάρει μέτρα μέσα στο Φεβρουάριο, ο Παπαγεωργίου έχει να σκεφτεί ότι την άνοιξη υπάρχουν κι εκλογές. Κι αν οι πολίτες έκαψαν προχθές το κουβούκλιο στη Μαλακάσα, διαμαρτυρόμενοι για τις εξωφρενικές αυξήσεις των διοδίων, κρύος ιδρώτας πιάνει τον Παπαγεωργίου όταν σκέφτεται τι θα γίνει αν υλοποιήσει τις εξωφρενικές αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ που εισηγείται η ΡΑΕ.
Το πρόβλημα είναι ένα και μοναδικό: η πολιτική των εξωφρενικών επιδοτήσεων των ΑΠΕ δημιουργεί ένα τεράστιο οικονομικό βάρος στη χώρα. Η λύση λοιπόν μπορεί να είναι μία και μοναδική: μόνο αν οι "επενδυτές" κληθούν να πάρουν χασούρες, μπορεί να υπάρξει λύση στο πρόβλημα. Αλλά χασούρες σε ίδια κεφάλαια, όχι σε ξένα κεφάλαια, όχι χασούρες στα πράσινα δάνεια, (που στην πραγματικότητα ήταν μαύρα αφού τα μοίραζαν αφειδώς οι τραπεζίτες στους εκλεκτούς και) που, αν γίνουν κόκκινα, θα μας τα ξαναφορτώσουν στο δημόσιο χρέος απ' την πίσω πόρτα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. 
Επιχειρηματικότητα, παντού στο δυτικό κόσμο, σημαίνει και ρίσκο, σημαίνει ανάληψη χρηματοοικονομικού κινδύνου. Αν κερδίσεις, κερδίζεις πολλά. Αλλά, υπάρχει και η περίπτωση να χάσεις και πρέπει να σταματάς τη χασούρα έγκαιρα. Στην Ελληνική αγορά ενέργειας τα λαμόγια έχουν εφεύρει την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, που κερδίζει βρέξει-χιονίσει και με τα λεφτά των άλλων, με λεφτά που δανείζουν οι τράπεζες στους λίγους κι εκλεκτούς, ώστε οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι κι οι φτωχοί φτωχότεροι. Που κερδίζουν από νομοθετικές ρυθμίσεις που εξασφαλίζουν από πολιτικούς-συνεταιράκια ή τσιράκια. Κι ακόμα κι εκείνοι, τους οποίους τσιμπάει κάπου-κάπου η Δικαιοσύνη, καταλήγουν να κάνουν χλιδάτα πρωτοχρονιάτικα πάρτυ εις υγείαν των κορόιδων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου