Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Ιδιωτικοποιείστε τα πάντα, ο ανταγωνισμός στην αγορά ρίχνει τις τιμές. Ή μήπως όχι;

Είδαμε και χθες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι απ' τις χώρες που έχουν "απελευθερωμένη" αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, απ' την εποχή της Θάτσερ, τότε που τσάκισε τους ανθρακωρύχους και το Εργατικό Κόμμα. Σήμερα μετέχουν στην αγορά πολλοί πάροχοι, οι Big Six και 21 μικρότεροι. Θα περίμενε κανείς, κατά τη Θατσερική λογική που ασπάζονται και πολλοί στην Ελλάδα, ότι ο ανταγωνισμός θα λειτουργούσε προς όφελος του καταναλωτή για να ρίξει τις τιμές. Αμ δε! Όπως καταγγέλλει το
Εργατικό Κόμμα, οι Βρετανοί καταναλωτές πλήρωσαν κατά την τελευταία τριετία έως και 4 δισεκατομμύρια λίρες "κερατιάτικα" στους Big Six, που ηλεκτροδοτούν το 98% των Βρετανικών νοικοκυριών. Η σκιώδης Υπουργός Ενέργειας των Εργατικών Καρολάϊν Φλιντ δήλωσε ότι μια νέα ανάλυση δείχνει πως οι εταιρείες είτε πλήρωσαν παραπάνω απ' ό,τι πουλούσε κανονικά η αγορά για ν' αγοράσουν ενέργεια, αδιαφορώντας για τη τιμή αγοράς και απλά μετακύλισαν το επιπλέον κόστος στους καταναλωτές με αυξημένα τιμολόγια, είτε απλά "φούσκωσαν" τα τιμολόγιά τους για να διευρύνουν την κερδοφορία τους!
Ήδη η Ρυθμιστική Αρχή της Βρετανίας Ofgem παραδέχτηκε ότι  δεν έχει τη δυνατότητα να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς των Εργατικών, λόγω έλλειψης διαφάνειας!
When asked on Radio 4's Today programme on Thursday to address Labour's claims, Ian Marlee, a senior partner for Ofgem, said the regulator could not examine them because of a lack of transparency.
"What we identified in our work was that actually there is not enough transparency to be able to actually look at that. What we are effectively doing is creating more transparency," he said.
Εξωφρενικό για να' ναι αληθινό! Κι εμείς που νομίζαμε ότι ο ανταγωνισμός είναι καλό πράγμα και μόνο τα μονοπώλια μπορούν να μετακυλίουν ανεμπόδιστα το κόστος στους καταναλωτές.
Το Εργατικό Κόμμα, που έχει ακόμα βαριά τη σκιά του "ρεαλισμού" του "εκσυγχρονιστή" Τόνι Μπλερ, έχει πει ότι αν κερδίσει τις εκλογές το 2015 θα παγώσει τα τιμολόγια του ηλεκτρισμού για 20 μήνες, σκορπώντας ρίγη ανατριχίλας στους παρόχους. 
Η ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι ένα οποιοδήποτε εμπορικό προϊόν, είναι η βάση του σύγχρονου πολιτισμού, είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και γι' αυτό πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό. Πραγματικά δημόσιο όμως, απαλλαγμένο απ' το σφιχτό εναγκαλισμό των κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου