Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Γερμανία : "Όσα παίρνει ο Άνεμος" και τα λεφτά των αιολικών πάνε στο βρόντο !

Φυσικά και δεν μας έπιασε ο πόνος πού πάνε τα λεφτά των Γερμανών. Πού πάνε τα λεφτά των Ελλήνων μας ενδιαφέρει, αφού η χώρα είναι τώρα πια χρεοκοπημένη και πρέπει να προσέχει, πολύ περισσότερο απ' ό,τι στο παρελθόν, το πού κατευθύνει επενδύσεις. Είναι καλό να ...
μαθαίνουμε απ' τα λάθη που κάνουν άλλοι, για να μην κάνουμε κι εμείς τα ίδια.
Μαύρη μελαγχολία έχει πέσει λοιπόν-κατά το Spiegel- στα αιολικά της Γερμανίας, γι' αυτό και η εικόνα με το σκοτεινιασμένο ηλιοβασίλεμα. Η αιτία βρίσκεται στις πολύ χαμηλές αποδόσεις κεφαλαίου που απολαμβάνουν όσοι έχουν επενδύσει στα αιολικά πάρκα, αποδόσεις που δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που είχαν υποσχεθεί όταν μάζευαν τα λεφτά των επενδυτών. Αν μάλιστα είδατε στο σινεμά το Λύκο της Γουόλ Στρητ, θα βρείτε κάμποσες ομοιότητες.
To "Gone with the Wind", που λέει το Spiegel, είναι βέβαια λογοπαίγνιο με το θρυλικό "Όσα παίρνει ο Άνεμος". Κι εντάξει, είναι γνωστό ότι το Spiegel δεν τρελαίνεται για τις ΑΠΕ, αλλά αυτά που παίρνει ο άνεμος είναι τα όνειρα των επενδυτών, να πάρουν ποτέ τις "εγγυημένες" αποδόσεις που τους είχαν τάξει. 
Μόλις την προηγούμενη βδομάδα, σε μια θεαματική συνέντευξη τύπου με τρια τηλεοπτικά βαν, 10 κάμερες και 50 δημοσιογράφους, ο διευθυντής της Prokom, μιας εταιρείας που ανέπτυξε αιολικά πάρκα στη Βόρεια Γερμανία, έλεγε, καταχειροκροτούμενος απ' τους εργαζόμενους, ότι η εταιρεία είναι βιώσιμη. Οι επενδυτές όμως, που του είχαν δώσει 1,4 δισ. ευρώ, δεν πείστηκαν, ζήτησαν ή τις αποδόσεις του 6% που τους είχαν υποσχεθεί ή τα λεφτά τους πίσω και η εταιρεία κήρυξε πτώχευση. Κι όλοι τώρα φοβούνται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες χρεοκοπίες. Αυτά έχουν οι επενδύσεις που γίνονται με τα λεφτά των άλλων ...
Πολλά έργα ΑΠΕ στη Γερμανία χρηματοδοτήθηκαν με δημόσια εγγραφή περιορισμένου αριθμού επενδυτών, για 20ετή διάρκεια και με την υπόσχεση καταβολής ετήσιου μερίσματος. Κι επειδή το κράτος υπέγραψε συμβάσεις με εγγυημένες ταρίφες για 20 χρόνια, όλοι -πολιτικοί, επενδυτές, τραπεζίτες- θεωρούσαν ότι το επιχειρηματικό μοντέλο θα αποδειχθεί εξαιρετικά πετυχημένο, θα φουσκώσει τις τσέπες των επενδυτών και "θα σώσει και το περιβάλλον". Κάτι δηλαδή σαν αυτό που έλεγαν κι εδώ κάποτε "Σίγουρα λεφτά και εισόδημα μεγάλο", που το ξαναβλέπουμε σήμερα σε διαφημίσεις για Φ/Β, για μικρές ανεμογεννήτριες, για σαλιγκάρια, για νέες καλλιέργειες κι ό,τι άλλο είναι της μόδας!

Οι αναρτήσεις του ιστολόγιου “Λιγνίτης: ο δικός μας μαύρος χρυσός” βρίσκονται πλέον και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite !
Δείτε μας λοιπόν τώρα και στο Facebook και κάντε Like στη σελίδα μας! Αλλά, προσοχή, αυτό δεν σημαίνει πλέον ότι με το Like θα σας έρχονται αυτόματα οι αναρτήσεις μας, το Facebook ζητάει πλέον να πληρώνουμε γι' αυτό και η ενημέρωση που δίνουμε δεν γίνεται για επάγγελμα, γίνεται για προσφορά στη δημοκρατία μας!


Ατυχώς για τους Γερμανούς, τα στοιχεία 1150 ετήσιων ενημερωτικών δελτίων για πάνω από 170 αιολικά πάρκα στη διάρκεια μιας 10ετίας, που τα συγκέντρωσε και τα επεξεργάστηκε η Γερμανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, είναι απογοητευτικά. Ο μέσος όρος ετήσιας επιστροφής κεφαλαίου είναι μόλις 2,5% (και συνολικά 25% στη 10ετία), και το 20% των εταιρειών που δουλεύουν πάνω από 10 χρόνια δεν έδωσαν ποτέ πάνω από 2% απόδοση. Μήπως ήταν καλύτερα να είχαν βάλει τα λεφτά σε μια προθεσμιακή κατάθεση και να γλιτώσουν και το άγχος της επένδυσης; Ενώ όλοι περίμεναν ότι στη 10ετία θα είχαν πάρει πίσω το 60-80% της επένδυσης, τώρα θα πρέπει να κάνουν και την προσευχή τους, ώστε στην καλύτερη περίπτωση να ελπίζουν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους στην 20ετία.
Οι τράπεζες διαφήμιζαν την επένδυση σε αιολικά πάρκα σαν "ασφαλή, πολύ καλά υπολογισμένη και ιδανικό συμπλήρωμα της σύνταξης". Και κάποιοι την πάτησαν, τώρα κλαίνε τις αποταμιεύσεις τους σε αιολικά πάρκα που σταμάτησαν ακόμα και την παραμικρή καταβολή. Το λέει όμως πολύ ωραία το Spiegel:
With many wind park projects, however, the only solid calculations were the fees and commissions scooped up by participating companies.
Αν λοιπόν είδατε το Λύκο της Γουόλ Στρητ, αυτή είναι η πρώτη συμβουλή που μαθαίνει ο μαθητευόμενος χρηματιστής: παράτα τις μετοχές και κοίτα να μαζεύεις τις προμήθειες, είναι τα πιο σίγουρα λεφτά απ' όλα! 
Ποιος φταίει που τα αιολικά δεν αποδίδουν; Μα, φυσικά, ο κακός μας ο καιρός και η Μητέρα Φύση, που δεν είναι καθόλου συνεργάσιμοι: δεν φυσάει τόσο όσο είχαν υπολογίσει!  Μήπως σας θυμίζει κάτι ανάλογο και για τα ελληνικά αιολικά; Κι όλοι ζουν με την ελπίδα ότι μπορεί τα επόμενα χρόνια να φυσήξει περισσότερο. Αλλά αυτό μου ακούγεται κάπως σαν το δικό μας success story ότι "του χρόνου θα βγούμε στις αγορές", "του χρόνου τελειώνει η ύφεση", "του χρόνου αρχίζει η ανάκαμψη" : πουλάμε στον κόσμο ελπίδα κι ελπίζουμε να μην μας πάρει με τις πέτρες!
Καταλάβατε τώρα γιατί ο ΑΔΜΗΕ θεωρεί τα αιολικά ως αξιοπιστίας 10%; Καταλάβατε γιατί μας είπε ο ΑΔΜΗΕ ότι το 2020 θα έχουμε πολλές ΑΠΕ αλλά, το βράδυ θα χρειαζόμαστε ή εισαγωγές ρεύματος ή γκαζόλαμπες; Καταλάβατε γιατί η συνεχιζόμενη πρακτική αυτού του τύπου δίπλα να μη βάζει μυαλό και να υπογράφει διαρκώς νέα αιολικά δεν θα μας βγει σε καλό; Δείτε μόνο τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ:
Μέσα σ' ένα μήνα υπέγραψε για συνολικά 23 πάρκα με 878MW: ακούγονται πολλά, αλλά με 10% αξιοπιστία, είναι μόλις 88MW, κάτι παραπάνω απ' την παμπάλαια πρώτη Μονάδα του ΑΗΣ Πτολ/δας που έκλεισαν πασιχαρείς η Μπιρμπίλη με το Ζερβό το 2010.
Το χειρότερο τώρα ξέρετε ποιο είναι; ότι με τόσα αιολικά που βάζουν πρέπει, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν και επεκτάσεις των δικτύων, για να κάνουν διάχυση των προβλημάτων που προκαλούν τα σκαμπανεβάσματα ισχύος των αιολικών στο δίκτυο, που θα τις πληρώσουμε ξεχωριστά και μάλιστα με τα νέα, ακριβότερα τιμολόγια του ιδιωτικοποιημένου ΑΔΜΗΕ. Αλλά δεν θα επαρκούν μόνο τα νέα δίκτυα: θα χρειαστούμε και αντλησιοταμίευση, που είναι το καινούριο φρούτο, κάντε λίγο υπομονή και θα μας το σερβίρει κι αυτό ο Μανιάτης όταν θα είναι έτοιμοι να μοιράσουν το χρήμα, είναι πολλά τα λεφτά στην ενέργεια!
Καταλάβατε τώρα γιατί μας λένε ότι ακόμα η Ελλάδα έχει χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος απ' την υπόλοιπη Ευρώπη; Το γδάρσιμο που μας περιμένει στην ηλεκτρική ενέργεια, πρώτα με τη μεγάλη απάτη του ΕΤΜΕΑΡ, ύστερα με το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ κι ύστερα με την αντλησιοταμίευση, δεν θα έχει ιστορικό προηγούμενο! Η ΕΒΙΚΕΝ το έχει πάρει είδηση, γι' αυτό και είναι καθημερινά στα κάγκελα και φωνάζει για το κόστος, παρά το γεγονός ότι το "μουτζούρη" της πράσινης απάτης η ΡΑΕ έχει ήδη αποφασίσει να τον φορτώσει στα νοικοκυριά κι όχι στους βιομήχανους. 
Στη Βουλγαρία ο κόσμος βγήκε στους δρόμους κι έριξε την κυβέρνηση για τις τιμές του ηλεκτρικού. Λέτε να δούμε να γίνεται της Σόφιας κι εδώ;

6 σχόλια:

  1. Μια ερώτηση.Τι είναι αυτό το μέγεθος που χαρακτηρίζετε ως "αξιοπιστία" και το οποίο είναι ίσο με 10%;
    Αν εννοείτε το Capacity Factor Cf, που έχει μεταφραστεί ως, συντελεστής χωρητικότητας, συντελεστής χρησιμοποιησης ή ακόμα και συντελεστής εκμεταλλευσης (πιο σωστό θεωρώ) τότε σίγουρα δεν είναι 10% και καμμιά εταιρεία δεν ειναι τόσο παραλογη για να κανει ένα αιολικό πάρκο με τέτοια τιμή (ούτε κάτω απο 25% πλέον).

    Ο συντελεστής αυτός λοιπόν είναι ίσος με την ενεργεια που παραγει μια ΑΓ σε μια χρονιά προς την ενεργεια που θα μπορούσε να παραγει αν όλη τη χρονιά λειτουργούσε στην της ονομαστική ισχύ. Με σύντομο ψάξιμο, ο συντελεστής αυτός ,στα νησιά μας τουλαχιστον, είναι πολύ μεγαλύτερος ενώ σε υπάρχον πάρκο της Κρήτης είναι πανω απο 30%.

    Γενικότερα άποψη μου είναι πάντως πως το μέλλον στην ενεργεια ειναι η ηλιακή ενεργεια (και δεν εννοώ μόνο τα Φ/Β). Σε λίγα χρόνια η τιμή της KWh θα πέσει κάτω απο την ΚWh απο συμβατικές πηγές και τότε θα σημειωθεί και η μεγαλη αναπτυξη της ηλιακής ενεργειας. Και ευτυχώς έχουμε άφθονο απο αυτόν το χρυσό.

    Επίσης παιδιά καλό θα είναι να γράψετε κάπου στο blog σας και ποιοι είστε (δεν εννοώ τα στοιχεία σας αλλά αν πχ το επιστημονικό σας αντικείμενο , αν εκπροσωπείτε κάποιον οργανισμό κ.λπ.). Γιατι άλλη αξιοπιστία έχουν αυτά που λέτε αν π.χ. είστε καθηγητές πανεπιστημιου και άλλη αν έχετε κάποιο συμφέρον απο εταιρείες που δραστηριοποιούνται γύρω απο το λιγνίτη. Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά για να μην παρεξηγηθώ, μεγάλα εργοστάσια όπως λιγνιτικά ή φυσικού αερίου που παραγουν ενεργεια 24 ώρες και μπορούν αξιοπιστα να καλύψουν το φορτίο βασης πάντα θα υπάρχουν, όμως τα ηλιακά συστματα θα παίζουν πολύ σημαντικότερο ρόλο απο σημερα (με καποια χρόνια καθυστέρηση στη χώρα μας σε σχέση με καποιες άλλες)

      Διαγραφή
    2. Η "αξιοπιστία 10%" είναι δάνειος όρος από τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ. Λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στην ανάρτηση http://greeklignite.blogspot.gr/2014/03/wwf-2020.html ή στην ανάρτηση http://greeklignite.blogspot.gr/2014/01/2020.html. Και στις δυο υπάρχει λινκ για τη Μελέτη του ΑΔΜΗΕ.
      Συμφωνώ μαζί σας ότι σε μερικά χρόνια τα ηλιακά θα παίζουν πολύ σημαντικότερο ρόλο, ήδη στις ΗΠΑ πωλούνται μπαταρίες που κάνουν τα σπίτια αυτόνομα. Αν οι τιμές του ηλεκτρικού συνεχίσουν την ανιούσα και οι τιμές των μπαταριών την κατιούσα, σε 15-20 χρόνια ίσως τα δίκτυα υπάρχουν μόνο για τη βιομηχανία.

      Διαγραφή
    3. Για τα στοιχεία ταυτότητας που ζητάτε: στην Ελλάδα έχουμε μάθει να κρίνουμε κάτι ανάλογα με το αν το λέει "ο δικός μας" ή "ο απέναντι". Η χώρα έχει ταλαιπωρηθεί πολύ απ' τους "Πράσινους" και τους "Βένετους", απ' την εποχή της Στάσης του Νίκα μέχρι τον Εμφύλιο και τα "πράσινα" ή "μπλε" καφενεία. Δείτε λοιπόν τις απόψεις μας γι' αυτά που λένε και προβληματιστείτε πάνω σ' αυτές ή αγνοήστε τις, η επιλογή είναι δική σας.
      Ίσως κάποια στιγμή δώσουμε στοιχεία, δεν είστε ο μόνος που ρωτάτε, αλλά δεν ήρθε ακόμα αυτή η στιγμή.

      Διαγραφή
    4. Το διάβασα το 2ο κείμενο του ΔΕΣΜΗΕ πριν ποστάρω το σχόλιο μου, όπως και έψαξα αρκετά για να είμαι σίγουρος για αυτά που σας ρωτησα.Στο πρωτο λινκ το οποίο είναι χθεσινό κειμενο αναφέρεται μόνο στο καλοκαίρι(ασθενεστεροι ανεμοι απο το χειμωνα) αλλά και πάλι 10% αμφιβάλλω ότι είναι.Πάντως για όλη τη χρονιά (που αναφέρεται το παρόν άρθρο) τα νούμερα είναι αυτά που ειπα στο πρωτο σχόλιο και σίγουρα δεν μπορέι να πει κάποιος ότι τα 878 MW αιολικών είναι εν τελει 88.
      Για το σχόλιο μου περί ταυτότητας του blog το λέω καθαρά γτ θα με βοηθούσε να το παρακολουθώ. Δλδ αν ήξερα ότι κάποιος γράφει κάτι με ίδιον συμφέρον δε θα ασχολούμουν και πολυ με ότι λέει. Ενώ αν ήξερα ότι πριν δημοσιευθει κάτι περνάει απο την κριτική ανθρώπων με γνώσεις στο θέμα η ματιά μου στο κείμενο αλλάζει(παρόλο που ακομα και εκεί δεν πρέπει να δέχεσαι την αυθεντία αλλά να ψάχνεις). Κατα τ'αλλα αυτά για πράσινους,μπλε κ.λπ. συμφωνώ απολυτα, όμως δεν έχει καμμιά σχέση με αυτό που σας ρώτησα. Με ενδιαφέρει η επιστημονική τεκμηρίωση και καθόλου οι πολιτικές σας πεποιθήσεις. Καλη συνέχεια.

      Διαγραφή
    5. 1. σελίδα 30 Μελέτης ΑΔΜΗΕ, παρ. 6.1.4, Μη διαθέσιμη ισχύς. Ο δείκτης λέγεται Non-Usable Capacity και είναι διαφορετικό απ' αυτό που λέτε. Το 1ο λινκ τα γράφει, περίπου στη μέση.
      2. Το γράψατε: "δεν πρέπει να δέχεσαι τη αυθεντία, αλλά να ψάχνεις". Για το ίδιο λόγο τα άρθρα είναι γεμάτα παραπομπές, σε πηγές τεκμηρίωσης, για να βοηθηθείτε στο ψάξιμο. Καλό ψάξιμο, κανένας δεν έχασε ψάχνοντας, κι όποιος ψάχνει βρίσκει! Τα άρθρα λένε αυτό που καταλάβαμε εμείς ψάχνοντας, εσείς ψάχνοντας τα ίδια πράγματα μπορεί να καταλάβετε κάτι διαφορετικό.
      Η ουσία ωστόσο παραμένει μία: να έχουμε ρεύμα και να είναι και προσιτό. Και να μαθαίνουμε απ' τα λάθη των άλλων (http://greeklignite.blogspot.gr/2014/02/blog-post_13.html), για να μην τα κάνουμε κι εμείς.

      Διαγραφή