Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Η Γερμανία εξάγει το αιολικό της πρόβλημα και οι Ευρωπαίοι πληρώνουμε

http://www.wiwo.de/infografiken/infografik-energiewende/6302488.html
Το τσουνάμι στη Φουκουσίμα το Μάρτιο 2011 είχε μια καθοριστική συνέπεια στη Γερμανική ενεργειακή πολιτική: αποφάσισαν να κλείσουν όλα τα πυρηνικά τους εργοστάσια μέχρι το 2022 και να τα αντικαταστήσουν με ΑΠΕ (πρόγραμμα Energiewende).
Αυτό είναι εύκολο να το λένε οι πολιτικοί, δύσκολο όμως να το υλοποιήσουν: τα πυρηνικά παρήγαγαν το 2012 ...
99,5TWh, το 15,8% της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας. Μπορεί το 15,8% να φαίνεται μικρό, αλλά το 99,5TWh δεν είναι καθόλου μικρό και δεν αντικαθίσταται εύκολα: όλα τα αιολικά και όλα τα Φ/Β τους παρήγαγαν το 2012 αθροιστικά "μόλις" 77TWh. Ο βασιλιάς βέβαια της γερμανικής ενέργειας, δεν το συζητούμε, είναι ο λιγνίτης κι ο λιθάνθρακας
Για να ξεκινήσει το κλείσιμο των πυρηνικών, η Γερμανία έβαλε πολλά αιολικά, εκεί που φυσάει, στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας. Έλα όμως που η μεγάλη κατανάλωση είναι στο βιομηχανικό νότο, σε Μόναχο-Στουτγάρδη-Νυρεμβέργη : για να πάει το ρεύμα μέχρι εκεί, χρειάζεται δίκτυα μεταφοράς υψηλής τάσης, (αυτά που στην Ελλάδα τα έχει ο ΑΣΜΗΕ και θέλουν να τον ξεπουλήσουν). Κι έλα που η αξιοπιστία των αολικών είναι πολύ χαμηλή: 10% τη δέχεται ο ΑΔΜΗΕ!
Χρειάζεται λοιπόν η Γερμανία άμεσα πάνω από 4.000 χιλιόμετρα δίκτυα υψηλής τάσης! Τα 1500 απ' αυτά ήθελαν να τα έχουν έτοιμα το 2014, μετά μετέθεσαν το στόχο για το 2015, αλλά κι αυτός ο στόχος δεν φαίνεται να πιάνεται: η Γερμανία είναι μια πυκνοκατοικημένη χώρα και κανείς δεν θέλει τους πυλώνες στην αυλή του! Μας τo λέει το SPIEGEL:
"Many projects can't make any headway because numerous citizens' initiatives are blocking things like high-voltage transmission lines".
"Ιn Germany there are also protests against virtually every major project of the Energiewende"
.

Το ηλεκτρικό ρεύμα έχει μια "ιδιοτροπία" : επιμένει να μην πάει εκεί που θέλουν οι πολιτικοί, αλλά εκεί που το ηλεκτρικό κύκλωμα, δηλαδή το δίκτυο, παρουσιάζει χαμηλότερη αντίσταση. Αφού λοιπόν έβαλαν αιολικά στη Βόρεια Θάλασσα, αλλά δεν ετοίμασαν και το ανάλογο δίκτυο, το ρεύμα φεύγει προς τις διπλανές χώρες, κυρίως Πολωνία & Τσεχία, βάζοντας σε τρομερή δοκιμασία τόσο την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτροδότησης, όσο και τα νεύρα Πολωνών & Τσέχων!
Η Γερμανία λοιπόν χρειάζεται επειγόντως νέα δίκτυα υψηλής τάσης, για να διοχετεύει τα τεράστια  σκαμπανεβάσματα ισχύος που προκαλεί η διακοπτόμενη, στοχαστική λειτουργία, κυρίως των αιολικών, αλλά και των Φ/Β: όταν αρχίζει να φυσάει στη Βόρεια θάλασσα 30GW ενέργειας μπαίνουν απότομα στο σύστημα και μόλις σταματήσει να φυσάει, 30GW ενέργειας βγαίνουν απότομα απ' το σύστημα. Δεν χρειάζεται να είσαι μηχανικός, ρωτήστε τον ηλεκτρολόγο της γειτονιάς τι παθαίνουν τα δίκτυα σ' αυτές τις περιπτώσεις. Αν κατάφερνε λοιπόν να ενοποιήσει όλα τα δίκτυα της Ευρώπης, το πρόβλημα θα μετριαζόταν. Όμως εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα: οι διεθνείς διασυνδέσεις των δικτύων είναι μέχρι σήμερα περιορισμένες, δεν προορίζονται για ανταλλαγές ενέργειας, αλλά μόνο για την ευστάθεια του συστήματος και την εφεδρεία για μικρή βοήθεια στις γειτονικές χώρες, αν χρειαστεί.
Και υπάρχει ακόμα ένα "μικρό" πρόβλημα: για να γίνουν οι επεκτάσεις και οι διεθνείς διασυνδέσεις των ενεργειακών δικτύων, που ονειρεύεται η Γερμανία, χρειάζονται κάπου -κρατηθείτε γιατί έρχεται ζάλη- 200 δισεκατομύρια ευρώ μέχρι το 2020!
Και το κόστος του Energiewende, όπως φαίνεται στο πάνω γράφημα, -κρατηθείτε γιατί έρχεται κι άλλη ζάλη- είναι μια ξεγυρισμένη τριακοσάρα: 300 δισεκατομύρια ευρώ σε μια 20ετία! Ακόμα και για τη Γερμανία είναι πολλά αυτά τα λεφτα. Ποιός θα τα πληρώσει λοιπόν; Μα, φυσικά, όχι οπωσδήποτε, όχι αναγκαστικά η Γερμανία! Υπάρχει ο χρεοκοπημένος Ευρωπαϊκός Νότος, που "σπρώχνει" το χρήμα κανονικά: με την οικονομική κρίση να σαρώνει τον Ευρωπαϊκό Νότο, οι "αγορές" ζήτησαν καταφύγιο στα γερμανικά ομόλογα. Την ίδια ώρα που τα spreads Ελλάδας-Πορτογαλίας-Ιρλανδίας ήταν απαγορευτικά λόγω μνημονίων, είχαν ταυτόχρονα πάρει επικίνδυνη ανηφόρα και τα spreads Ιταλίας-Ισπανίας-Γαλλίας, οπότε η Γερμανία -ως "ασφαλές" καταφύγιο- είχε φτάσει να δανείζεται ακόμα και με αρνητικό επιτόκιο, (δηλαδή εισέπρατε και φύλακτρα των ομολόγων της)!
Μ' αυτό το φθηνό-πάμφθηνο χρήμα λοιπόν η Γερμανία χρηματοδοτεί τα δίκτυα και τα έργα που χρειάζεται. Αλλά, επιπλέον, ο Γερμανός Κοινοτικός Επίτροπος Ενέργειας Έτινγκερ ξεκίνησε στα μέσα Οκτωβρίου 2013 να χρηματοδοτήσει έργα διασύνδεσης της Γερμανίας με τις γειτονικές της χώρες, εντάσσοντάς τα στα έργα προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης: στην ουσία στοχεύει να φτιάξει δίκτυα για να εξάγει την τυχαία ενέργεια απ' τα αιολικά και τη διακοπτόμενη απ' τα Φ/Β, στην ουσία να εξάγει το πρόβλημα της διαχείρισης των δικτύων υψηλής τάσης, και να διασφαλίσει πρόσβαση στη σταθερή, αξιόπιστη και φθηνή ενέργεια απ' τα κάρβουνα της Πολωνίας & της Τσεχίας, τα νερά των Άλπεων και της Σκανδιναβίας, τα πυρηνικά της κεντρικής Ευρώπης! 
"Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος" ("Ρrojects of common interest", PCI) τα βάφτισε! Προφανώς βέβαια δεν μπορούσε να τα πει "Έργα Ειδικού Γερμανικού Ενδιαφέροντος"....Κι αν δείτε στον πίνακα των έργων, έχουμε κι εμείς ένα καταπληκτικό "Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος" με την Κύπρο και το Ισραήλ: το φαραωνικό υποβρύχιο καλώδιο EuroAsian Interconnector. Καταλαβαίνω ότι η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν κάθε λόγο να θέλουν να συνδεθούν με το Ευρωπαϊκό δίκτυο, αλλά δεν έχω δει ποιό ακριβώς είναι το δικό μας συμφέρον απ' αυτή την υπόθεση. Εκτός και είναι κάτι που πάει πακέτο με το φυσικό αέριο, που βρέθηκε εκεί, θα διοχετευθεί κατά Ευρώπη μεριά κι εμείς βρεθήκαμε στη μέση ...
Τώρα, αν η Γερμανία καταφέρει να πάρει κοψοχρονιά για δικά της τα δίκτυα χρεοκοπημένων χωρών, θα κάνει τα σχέδια της πραγματικότητα ακόμα πιο εύκολα.
Και θα δουλεύει στο φουλ η Γερμανική βιομηχανία, θα εξάγει η Ζήμενς ανεμογεννήτριες και υποσταθμούς, και θα πληρώνει όλη η Ευρώπη. Πώς την είπαμε μια τέτοια Ευρώπη; Κι έχουμε κι ευρωεκλογές μπροστά ...

6 σχόλια:

  1. Να ξεκαθαρίζουμε μερικά πράγματα.

    Ο λιγνίτης πραγματικά συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά δεν μπορεί κανείς να ακολουθεί την παράνοια της Μπιρμπίλη, με άλλα λόγια, αν δεν βρείς οικονομικά αξιόπιστες λύσεις, μην ξεγράφεις τον λιγνήτη, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και πολλά άλλα.

    Η Μέρκελ είναι πανηγυρικά ηλίθια, επειδή αποφάσισε σε μία νύχτα να καταργήσει την πυρηνική ενέργεια εξαιτίας του ατυχήματος της Φουκουσίμα, ενώ ακόμα και πο Πράσινοι της Γερμανίας είχαν σταματήσει την εκστρατεία τους εναντίον της πυρηνικής ενέργειας. Το δε ατύχημα στην Φουκουσίμα οφείλονταν στην παλαιότητα της εγκατάστασης, η οποία ήταν ανασφαλής, και στο μόλις 10 μέτρων κυματοθραύστη, ενώ το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Οναγκάουα, που βρίσκεται σε μικρότερη από την μισή απόσταση από το επίκεντρο του σεισμού δεν κατάλαβε και πολλά πολλά από το τσουνάμι, επειδή ο κυματοθραύστης του είχε ύψος 14 μέτρα, και πολύ μεγαλύτερη αντοχή. Το αστείο είναι ότι η ίδια η πόλη της Οναγκάουα καταστράφηκε από τον σεισμό, και πολλοί από τους κατοίκους της βρήκαν καταφύγιο στο γυμναστήριο... του πηρηνικού σταθμού της Οναγκάουα!!!

    Δυστυχώς, ένα κομμάτι του άρθρου σας είναι γελοίο. Αν η παραγωγή της ενέργειας είναι στη Βόρεια θάλασσα, και αυτή η ενέργεια δεν μπορεί να φτάσει στον νότο της Γερμανίας, τότε πώς αυτή φτάνει ακόμα πιό νότια στην Τσεχία; Προφανώς οι Βαυαροί χρησιμοποιούν και αυτοί ανεμογεννήτριες, και έχουν αρκετά βουνά στην διάθεση τους προς αυτό το σκοπό...

    Είτε μας αρέσει είτε όχι, το κόστος των φωτοβολταϊκών είναι απαγορευτικό γιά να χρησιμοποιούνται ως βασική πηγή ενέργειας. Ούτε και τα αιολικά πάρκα στη θάλασσα συμφέρουν. Οι πιό σοβαρές λύσεις του μέλλοντος είναι τα πυρηνικά - σαν μεσοπρόθεσμη λύση - τα υδροηλεκτρικά και τα αιολικά στην ξηρά. Η δημιουργία Πανευρωπαϊκού δικτύου ενέργειας δεν είναι κάτι κακό, εφόσον είναι επένδυση, αλλά δυστυχώς τα περισσότερα χρήματα της επένδυσης θα τα εισπράξουν Γερμανικές βιομηχανίες, και όχι Ευρωπαίοι μηχανικοί και εργάτες.

    Φυσικά και εμείς μπορούμε να παράγουμε πυρηνική, υδροηλεκτρική και αιολική ενέργεια, η ακόμα και να αφήσουμε τους Γερμανούς να επενδύσουν σε αυτή στην Ελλάδα. Πέρα όμως από την μελλοντολογία, το παρόν είναι εδώ, και είναι ο λιγνίτης. Χωρίς αυτόν, τα μεγάλα αστικά κέντρα θα πνιγούν στο νέφος, το οποία συντελεί στην μείωση του δείκτη των νεογέννητων κάτα 4-5 μονάδες, σύμφωνα με μετρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Πολωνία... Πέρα από τις άλλες συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://www.bloomberg.com/news/2012-01-10/czech-grid-operator-says-german-power-flow-overloaded-network.html
      The Czech power grid in 2011 was repeatedly and “more frequently” overloaded with unscheduled flows of electricity caused by renewable energy from Germany, jeopardizing the security of the network, grid operator CEPS said.
      The most critical situation occurred in the period between Nov. 25 and Dec. 16 when unscheduled power flows amounted to 3,500 megawatts while the usual value is about 1,000 megawatts, the Czech operator said in a statement today on its website.
      The near-emergency situation in the network was mainly caused by excessive power output from German wind farms on windy days.

      http://uk.reuters.com/article/2013/04/17/czech-germany-grid-idUKL5N0D43LA20130417
      (Reuters) - Czech grid operator CEPS has backed a plan to build transformers to guard against excess flows of German wind-produced electricity which threaten neighbouring transmission systems, a CEPS official said on Wednesday.
      The move could complicate efforts to find a regional solution to the problem of surges of renewable electricity from Germany.

      Τα πιο πάνω, περιληπτικά, είναι ενδεικτικά μόνο, διαβάστε το σύνολο κι αν κάνετε μια σχετική έρευνα θα βρείτε κι άλλα. Η απορία για το ότι η Τσεχία είναι στο Νότο είναι εύλογη, αλλά πρέπει κανείς να δει τα εκεί δίκτυα σε λεπτομέρεια. Και δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι μέχρι το 1989 Τσεχία & Ανατολική Γερμανία ήταν μαζί στο ανατολικό μπλοκ.

      Διαγραφή
  2. Καταπληκτικά τα άρθρα σας και συγχαρητηρια για το μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατ αρχην συγχαρητηρια για την συνολικη σας αρθρογραφια. Θα ηθελα να σχολιασω εδω, οτι, συμφωνα με την περιγραφη που μας κανετε για την γερμανια, τους σχεδιασμους της, αλλα και τις οποιες της προθεσεις απεναντι στις υπολοιπες χωρες "εταιρους" της στην ΕΕ, προκυπτει μια εικονα τουλαχιστον νοσηρη. Μια εικονα της γερμανιας, που, δεν συναδει με την ιδιοτητα ενος εταιρου, αλλα μαλλον με εκεινη ενος πελατη σε χαμαιτυπιο.Που, μαλιστα, απαιτει και να τον ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ κι απο πανω για τις οποιες του "απαιτησεις", απεναντι στις... "εταιρες" του εν λογω χαμαιτυπειου. Θα μου πειτε, γερμανοι ειναι αυτοι. Οπως και ο λυκος, μαλλι ισως και ναλλαξει . Τη γνωμη του ομως,γεγονος ιστορικα πλεον αποδεδειγμενο, ΠΟΤΕ. Και με την ευκαιρια της αποριας σας για το πως θα αποκαλουσαμε μια τετοια ΕΕ, ευελπιστω η ανωθεν περιγραφη μου να σας καλυψε δεοντως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Το συγκεκριμένο άρθρο είναι απ' τον πρώτο μήνα ζωής του ιστολόγιου, ήδη έχουμε φθάσει τα 2,5 χρόνια! Όπως ίσως έχετε πληροφορηθεί απ' τον οικονομικό τύπο, τα γερμανικά ομόλογα πρόσφατα είχαν ΑΡΝΗΤΙΚΗ απόδοση, οι "επενδυτές" πλήρωναν τη Γερμανία αντί να εισπράττουν τόκο. Με το φθηνό δανεισμό, που οφείλεται στην οικονομική της επικυριαρχία, η Γερμανία διαιωνίζει τη φθηνή χρηματοδότηση των εξαγωγών της. Ποιος πληρώνει; Μα ο Ευρωπαϊκός Νότος, τα ελλείμματα του οποίου αντιστοιχούν στα Γερμανικά πλεονάσματα. Ε, αυτό ΔΕΝ είναι εταιρική σχέση!

      Διαγραφή