Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Ποιος ακρίβυνε το ρεύμα για τον τελικό καταναλωτή;

Ως προς τις τιμές πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών, πλην φωτοβολταϊκών και ΣΗΘΥΑ, καθώς και τις αποδόσεις αυτών.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κατά την τακτική συνεδρίασή της, στην έδρα της, στις 5 Σεπτεμβρίου 2013, και Λαμβάνοντας υπόψη:

...........................................................
Σκέφτηκε ως εξής : 
...........................................................
Εκφράζει σχετικά τη γνώμη της, ως ακολούθως:
Α) Η αναπροσαρμογή των εγγυημένων τιμών πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από τις διάφορες τεχνολογίες Α.Π.Ε. να γίνει παράλληλα και σε απόλυτη συσχέτιση με τον επαναπροσδιορισμό των μεγεθών εγκατεστημένης ισχύος Α.Π.Ε. που απαιτούνται για την επίτευξη των ενδιάμεσων και τελικών στόχων διείσδυσης των διάφορων τεχνολογιών, εν όψει και της εξαγγελθείσας αναθεώρησης του συνολικού Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού, προκειμένου να είναι δυνατός ο περιορισμός της επίπτωσης στον τελικό καταναλωτή ενέργειας και να προκύψει ένα Ενεργειακό Σύστημα Αναφοράς Ελαχίστου Κόστους για την Οικονομία που θα ικανοποιεί ωστόσο τους Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς Στόχους Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής. 
Β) Κατά την ως άνω διαδικασία αναπροσαρμογής των εγγυημένων τιμών πώλησης και αναθεώρησης του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη: 
i) Τα πραγματικά κόστη της συμβατικής ενέργειας και της ενέργειας από ΑΠΕ, λαμβάνοντας υπ’ όψη ενδεχόμενες εξωτερικότητες, αλλά και παράπλευρα κόστη για τον καταναλωτή και την οικονομία. 
ii) Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τεχνολογίας, και ιδίως τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από την ένταξή τους στο Σύστημα, κ.λ.π., καθώς και η προστιθέμενη αξία τους για τη χώρα ...Περαιτέρω, η ανάγκη του Ηλεκτρικού Συστήματος για ευελιξία, που αυξάνεται όσο μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει η διείσδυση των Α.Π.Ε., προϋποθέτει τη διαθεσιμότητα νέων υδραντλητικών και υβριδικών σταθμών, που θα εξασφαλίζουν, την αξιόπιστη και ασφαλή λειτουργία του και την ικανότητα ανταπόκρισής του στις ταχείες μεταβολές της ζήτησης, λόγω της στοχαστικότητας της παραγωγής των Α.Π.Ε.

iii) Ένα εύλογο και ανεκτό από τον καταναλωτή premium στο κόστος της συμβατικής ενέργειας, προκειμένου να χρησιμοποιεί «καθαρή» ενέργεια. 
iv) Οι μηχανισμοί στήριξης των Α.Π.Ε. να οδηγούν σε εύλογες αποδόσεις, να ανασκοπούνται σε τακτική βάση, ενώ όπου απαιτείται πρέπει να ενσωματώνονται μηχανισμοί προσαρμογής τους με το χρόνο, χωρίς ωστόσο να επιφέρουν απότομες και συχνές μεταβολές που συνεπάγονται επενδυτική ανασφάλεια. 

Ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν :
  • Είναι η ΡΑΕ "τεχνολογικά ουδέτερη", όπως πρέπει να είναι μια δημόσια αρχή;
  • Γιατί σήμερα δεν έχουμε ένα "Ενεργειακό Σύστημα Αναφοράς Ελαχίστου Κόστους για την Οικονομία" και κανένας δεν είναι ευχαριστημένος; 350 χιλ. νοικοκυριά στο σκοτάδι, η ΕΒΙΚΕΝ στα κάγκελα, μόνο ο Μυτιληναίος είναι ευχαριστημένος.
  • Θα μας πει ποτέ κανείς πόσο θα μας κοστίσει η "αυξημένη ευελιξία" του συστήματος, που αυξάνεται μαζί με τη διείσδυση των ΑΠΕ; Πού θα φτάσει το ΕΤΜΕΑΡ; Πού θα φτάσουν τα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ; 
  • Τι κρύβεται πίσω από τις εκφράσεις για "εξωτερικότητες" και "παράπλευρα κόστη"; Η μετανάστευση της βιομηχανίας λόγω ακριβής ενέργειας είναι "παράπλευρο κόστος" ή μήπως όλοι εμείς είμαστε "παράπλευρες απώλειες" για να τα κονομάνε κάποιοι;
  • Τι είναι "εύλογο και ανεκτό" premium και ποια ενέργεια είναι "καθαρή"; Μιλάει η ΡΑΕ, που είναι δημόσια αρχή, ή την εξουσία ασκεί πλέον η WWF;
  • Τι πάει να πει "εύλογες αποδόσεις"; Τι πάει να πει "επενδυτική ανασφάλεια"; Άκουσαν τίποτα εκεί στη ΡΑΕ για επιχειρήσεις που κλείνουν κάθε μέρα επειδή κανένας άλλος δεν έχει επενδυτική ασφάλεια κι εξασφαλισμένες εύλογες αποδόσεις; 
  • Ποιος θα τραβήξει τ' αυτί στη ΡΑΕ και θα της εξηγήσει ότι η δουλειά της είναι να βρει το βέλτιστο μείγμα για φθηνή ενέργεια, αξιοποιώντας πρώτα απ' όλα τις επενδύσεις που ΉΔΗ έχουν γίνει; Επενδύσεις που έχει πληρωμένες ήδη ο καταναλωτής και που είναι μέσα στα δάνεια που αποτελούν το δημόσιο χρέος; 
  • Ποιος θα εξηγήσει στη ΡΑΕ ότι δεν μπορεί να δημιουργεί "προστατευόμενους επενδυτές", δηλαδή "μάγκες με τα λεφτά των άλλων ;

1 σχόλιο:

  1. Σου διέφυγε κάτι
    Στη γνωμοδότηση ΡΑΕ δες τις αποδόσεις επένδυσης στον πίνακα 6α, οι αποδόσεις αυτές είναι πλαστές, γιατί έχουν υπολογιστεί στις ισχύουσες ταρίφες (δείτε πίνακα 2) δίχως να συνυπολογίζονται οι επιδοτήσεις κεφαλαίου εγκατάστασης και οι φοροαπαλλαγές . Δηλαδή οι ισχύουσες αποδόσεις επένδυσης είναι λίγο κάτω από το διπλάσιο των αναφερομένων στον πίνακα 6α !

    Κυριολεκτικά μας κλέβουν και από αυτές τις υπεραντισταθμίσεις βγαίνουν οι μίζες

    ΑπάντησηΔιαγραφή